Önskar du dig småskaligt, närproducerat och ekologiskt till jul? En leverans från Lantlivs egen Gårdsbutik besannar drömmen. Skinka, sill, grönsaker och mjöl – allt är noga utvalt. Och budet knackar på dörren i god tid innan helgerna börjar.

När nystartade Lantlivs gårdsbutiksamarbetar med nätverket MinFarm är resultatet en låda med ekologisk och närproducerad julmat. Julskinka, förstås, liksom korvar, färs och inlagd sill. Lägg därtill grönsakerna som gör julen plus mjölet till vörtlimpan som får köket att dofta. Allt från lokala odlare och bönder, som slipper mellanhänder, kan sätta sina egna priser och få mer över att återinvestera i gården. Sammantaget ger det producenterna en möjlighet att överleva medan vi andra kan glädjas åt en levande landsbygd! Projektet MinFarm är en sammanslutning som i dag samlar 49 gårdar i regionerna Jämtland, Västerbotten, Uppsala och Stockholm. Nära tvåtusen konsumenter förses med närodlad ekomat som kan levereras direkt till dörren. Nu står ni Lantlivsläsare på tur! Vi börjar i Stockholm med omnejd, och hoppas kunna utöka Lantlivs Gårdsbutik ytterligare så att fler får chansen att äta ekomat och samtidigt stötta miljön och de lokala gårdar som gör att hela Sverige lever.

Du som bor inom kartans område kan få hem din egen närproducerade och ekologiska julmat.

karta

INNEHÅLL
Lantlivs Gårdsbutiks jullåda
Rimmad julskinka, 2 eller 4 kg, från Resta Gård
Prinskorv, 500 gram, från Resta Gård
Viltfärs, 500 gram, från Båltsnäs Gårdsslakteri
Inlagd sill, 2 olika sorter á 400 gram från Rökeriet i Strömstad
Potatis, 2 kg, från Forsbergs Gris & Grönt eller Sörtorp
Rödkål, 1 kg, från Forsbergs Gris & Grönt eller Odlarlaget/Moek
Rödbetor, 500 gram, Forsbergs Gris & Grönt eller Hebo Trädgård
Grönkål, 1 knippe, från Peterslund, Forsbergs eller Thorslunda gård
Vörtmjölblandning, 1 kg, från Ångsta Kvarn
Lättöl, 33 cl, till vörtbrödsreceptet, Värmdö Bryggeri

PRIS
Jullåda med 2 kg rimmad julskinka från Resta Gård,1 700 kr, inklusive frakt.
Stor jullåda med 4 kg rimmad julskinka från Resta Gård, 2 300 kr, inklusive frakt.
Rekvisitan i bilden ingår ej.
Obs! Begränsat antal skinkor från Resta Gård. Först till kvarn gäller. 

BESTÄLL LÅDAN PÅ LANTLIVSGÅRDSBUTIK.COM
Senast den 4 december behöver vi din beställning, leverans sker den 20 december klockan 17–22. Frågor om leveransen besvaras av MinFarms kundservice, tel 090-77 00 66.

”Grisarna äter upp vårt ogräs”
Anna grisbonde Lantlivs gårdsbutik

När Anna Hane på Resta gård ska definiera ett riktigt grisliv utgår hon från hur djuren skulle ha haft det i en naturlig miljö.
– Där ingår att de kan böka runt i lera, från gryning till solnedgång. Vad som inte ingår är att ta 3,3 kullar per gris och år, eller att separera kultingarna från suggan efter fyra veckor. Hos oss får varje gris en kull per år, och har den hos sig tills hon tröttnar på sina ”tonåringar” efter fyra månader.
Anna och maken Fredrik kom till Resta, en 550 hektar stor gård mellan Enköping och Uppsala, för sju år sedan. Då hade båda jobbat inom IT och telecombranschen i Stockholm men drömt om att göra något annorlunda. I den ljuvliga dalen vid Lillån hittade de sin utmaning: att göra något nytt inom världens äldsta bransch.

– Det är mycket stor skillnad på hur uppfödningen av grisar sker i Sverige och i Europa, om den är konventionell eller ekologisk. Vi har tagit grisvälfärden ett par steg extra och vi kallar den etisk. Den överskrider vida de regler som gäller för KRAV-grisar men eftersom vi ger dem frukt, grönsaker och bröd som inte är ekologiska så kan vi inte certifiera dem. I övrigt äter de ekologisk föda, både den inköpta och den som produceras på gården.

– Grisarna är våra bästa medarbetare. De bökar systematiskt upp åkrarna, och äter upp ogräset innan vi sår nytt. De är både arbetskamrater och ogräsbekämpare.

När Anna var barn hade hennes farmor i Värmland alltid en gårdsgris. Enligt farmors principer färdas slaktdjuren från Resta gård så korta sträckor som möjligt till närmsta slakteri. Och nästa år är transporterna blott ett minne. Snart står ett modernt gårdsslakteri färdigbyggt på Resta.

Fler gårdar som bidrar till Lantlivs Gårdsbutiks jullåda
Båltsnäs Gård söder om Katrineholm levererar viltfärs från skogarna kring gården. Båltsnäs har ett Kravgodkänt slakteri.
Hebo Trädgård utanför Västerås har mullrik jord och sydligt läge – som gjort för trädgårdsmästaren Ted Oscarssons ekologiska grönsaksodling.
Peterslunds Eko-odling i sörmländska Björnlunda drivs av Malin Schreiber och Martin Burkett som bland annat odlar den näringsrika julfavoriten grönkål.
Rökeriet i Strömstad förädlar fisk fångad av Västkustsfiskare. Inlagd sill är ett av paradnumren.
Forsbergs Gris & Grönt har slutat med djur och är nu inriktade på ekoodling i växelbruk på gården Valö-Bol utanför Östhammar.
Ångsta Kvarn i jämtländska Fåker bidrar med stenmalet Kravmjöl till vörtbrödet. Spannmålen är odlad på Norderön eller i Optand i samma landskap.
Sörtorps gård utanför Katrineholm odlar ekologiska grönsaker av alla de slag samt foder till gårdens kor och får. På Sörtorp grundades Krav 1985.
Värmdö Bryggeri på Ingarö i Stockholms skärgård är ett ekologiskt hantverksbryggeri. Deras lättöl är en viktig ingrediens i jullådans vörtbröd.
Thorslunda gård ligger på Ekerö i Mälaren, där familjen Norman odlar ekoörter och sallat under företagsnamnet Svegro.

NUVARANDE Lantlivs Gårdsbutik – beställ julens råvaror direkt från bonden
NÄSTA Vacker sekelskiftesstil i det nybyggda skärgårdshuset