Den här ugnsbakade laxen med ramslökshollandaise är en av våra storfavoriter! Passar perfekt till vardag såväl som till vårfesten.

lax i ugn med ramslökshollandaise, sparris och potatis

Foto: Matilda Lindeblad

Lax i ugn med ramslökshollandaise
Smöret till hollandaisen ska vara kylskåpskallt, det hjälper till att hålla temperaturen nere så att såsen inte spricker. Lite rivet citronskal gör den här hollandaisen till något alldeles extra!
4 portioner
600 g potatis, färsk eller delikatess
500 g grön sparris
2 msk olivolja
Salt, svartpeppar
600 g laxfilé
1/2 knippe rädisor
Hollandaise:
2 äggulor
2 msk citronsaft
150 g smör, tärnat kylskåpskallt
10 ramslöksblad (eller gräslök om du inte får tag på ramslök)
1 tsk finrivet citronskal
Salt
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba och koka ­potatisen. Bryt av nedre delen på sparrisen. Lägg den på en plåt och ringla över olivolja. Smaksätt med salt och peppar. Stek i 225 grader i 5 minuter.
2. Dela laxen i bitar och krydda med salt och peppar. Lägg den bredvid sparrisen och sänk värmen till 175 grader. Stek i ytterligare ca 10 minuter. Laxen ska inte vara genomstekt utan ha en innertemperatur på ca 50 grader.
3. Gör hollandaisen under tiden: Lägg äggulor, citronsaft och 100 g smör i en tjockbottnad kastrull. Låt smöret smälta på medelvärme under ständig vispning. Tillsätt resten när såsen börjar tjockna och fortsätt vispa tills såsen är tjock. Se till att den inte överstiger 75 grader. Finhacka ramslöken och tillsätt citronskalet. Smaka av med salt. Håll såsen varm i väntan på serveringen. Skiva över rädisor. Servera med potatisen.
VINTIPS: Sancerre les belles dames 2015 (2245), 159 kr. Friskt och fruktigt med ton av vinbär, citrus och mineral.

Ur Lantliv mat & vin 2/2015

Laga också: Grillad flankstek med chilidressing