Bjud på ett härligt långkok med oxkind som kokas mör med rött vin och mustig buljong

Långkokt oxkind i gryta

Foto: Ulrika Ekblom

Långkok på oxkind

Oxkind är fantastiskt gott men kräver sin tid i grytan. Laga den därför en dag i förväg. Om du inte hittar oxkind i din butik kan du be handlaren ta hem. Servera till exempel kornotto och rostad pumpa till.
6–8 portioner
1,2 kg oxkind
Raps- eller olivolja eller smör till stekning
200 g sidfläsk
5 vitlöksklyftor
1/2 kruka timjan
3 dl rödvin
5 dl stark oxbuljong
15–20 steklökar
250 g skogschampinjoner
1–2 tsk muscovadosocker, alt farin- eller råsocker
1 msk smör
Salt och nymald svartpeppar
Ev lite potatismjöl utrört i vatten
1. Putsa köttet och skär det i mindre men grova bitar. Hetta upp oljan eller smöret i en stor panna och bryn köttet i omgångar. Salta och peppra ordentligt och lägg över det i en stor gryta.
2. Tärna fläsket, skala och hacka vitlöken och bryn det. Lägg över i grytan. Hacka hälften av timjanen och tillsätt den. Häll på rödvin och buljong och låt det sjuda i 3–4 timmar under lock tills köttet är mört.
3. Lägg steklökarna i kallt vatten ett tag och skala dem sedan. Dela champinjonerna om de är stora. Fräs champinjonerna lätt i lite smör eller olja. Lägg i grytan.
4. Fräs sedan lökarna och strö över sockret och låt det smälta medan du rör. Lägg löken i grytan och låt det sjuda ytterligare cirka 20 minuter utan lock. Smaka av med salt och peppar samt en klick smör. Red eventuellt såsen med lite potatismjöl utrört i vatten. Garnera med resten av timjanen.

Ur Lantliv mat&vin nr 1/2015

Prova också:

Vill du prenumerera på Lantliv mat&vin? Klicka här!