Lakrits är en smak som vi svenskar och nordbor älskar, nästan lika mycket som semlor. Därför borde Lakritssemlan vara den ultimata smakkombinationen. För vissa kan utseendet med den svarta bullen och den djupa lakritssmaken vara för mycket. Men visst väcker den nyfikenhet hos den som inte har smakat den.

lakritssemlor, så bakar du den svarta goda semlan

Foto: Joel Wåreus

En riktig drömsemla för oss lakrits- och semmelälskare.

Lakritssemla

Ca 10 st
Semmelbullar:
500 g vetedeg för semlor, (se recept här under)
Svart livsmedelsfärg
Lakritsmassa:
300 g mandelmassa
40 g/0,4 dl vatten
40 g lakritspasta
Servering:
Florsocker
Lakritsgranulat

Gör så här:

  1. Bulle: Blanda 500 g vetedeg med svart livsmedelsfärg så att den blir ordentligt mörk. Dela degen i 10 bitar och rulla dem runda. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 30-50 minuter beroende på rumstemperatur. Värm ugnen till 200 grader och grädda bullarna i 8-10 minuter, beroende på ugn.
  2. Lakritsmassa: Riv mandelmassan. Blanda vatten och lakritspasta och rör ner det, bara lite åt gången, i mandelmassan så det inte bildas klumpar.
  3. Montering: Dela bullarna vågrätt. Spritsa lakritsmassan på de undre delarna och därefter grädde med krusig tyll ovanpå. Lägg på locken och pudra lakritssemlorna med florsocker och lite lakritsgranulat.

Vetedeg för klassiska semlor

Ca 40 semmelbullar
Fördeg:
500 g/5 dl mjölk
60 g jäst
500 g/8,25 dl vetemjöl
Deg:
200 g smör rumsvarmt
200 g/2,2 dl strösocker
700 g/11,5 dl vetemjöl
12 g/2 msk mald kardemumma
6 g/1 tsk salt
1 ägg
1. Fördeg: Blanda alla ingredienser till fördegen och låt den stå i en halvtimme.
2. Deg: Blanda smör och socker och därefter resten av ingredienserna tillsammans med fördegen. Kör degen i 6-8 minuter i en degblandare.
3. Om du ska göra hela satsen som klassiska semlor: Ta upp degen och dela den i ca 40 småbitar, à 60 g, och rulla bitarna runda. Sätt ugnen på 200 grader. Låt bullarna jäsa i ett varmt och fuktigt utrymme, 30-50 minuter beroende på rumstemperatur. Grädda dem mitt i ugnen i 8-10 minuter tills de har fått en gyllenbrun färg.

Linjepunkt Repro AB
Receptet kommer från stjärnbagaren Mattias Ljungbergs bok ”Är semlan en semla?” (Watz Book förlag). Du kan köpa boken på adlibris eller akademibokhandeln till exempel.