Nyårskvällens festliga efterrätt blir en kall men krämig glassbomb, toppad med karamelliserade hasselnötter” Glassbomben görs på färdig glass av god kvalitet. Tomteblossen sticker du ner och fjuttar på alldeles vid servering. 

Nyårsdessert: Glassbomb med choklad och karamelliserade hasselnötter

Foto: Lisa Björner

Nyårsdessert: Glassbomb med karamelliserade hasselnötter och choklad

Festliga nyårsfinalen blir en kall men krämig glassbomb. Extra god blir den på italiensk gelato.
12–14 portioner
1 1/2 liter god chokladglass
1/2 liter god hasselnötsglass
150 g mörk choklad

KARAMELLISERADE HASSELNÖTTER:
2 1/2 dl hasselnötter
1/3 dl strösocker
1 1/2 tsk smör
1/4 tsk salt
2 msk sesamfrön
1. Låt chokladglassen tina i cirka 10 minuter. Klä insidan av en skål, cirka 3 liter, med plastfolie. Låt folien hänga en bit över kanten.
2. Tryck ut chokladglassen i ett tjockt lager runt skålens innerkanter och botten med en sked.
Lämna ett hål i mitten så att en skål som rymmer cirka 1 liter får plats. Täck glassen med plastfolie och tryck ner den lilla skålen i hålet. Ställ in den i frysen i cirka 3 timmar.
3. Ta ut skålen ur frysen, ta ur den lilla skålen och lyft bort plasten. Fyll hålet med hasselnötsglass och se till att få en jämn yta. Täck med plastfolie och ställ in i frysen i minst 5 timmar.
4. Karamelliserade hasselnötter: Rosta nötterna i en stekpanna på medelhög värme tills de är gyllene, gnugga sedan av skalet. Du kan också använda färdigskalade och rostade hasselnötter.
5. Häll strösockret i en het stekpanna och låt smälta till en karamelliserad, ljusbrun ton. Rör så lite som möjligt så att det inte blir hårda klumpar. Tillsätt smöret och saltet och rör ut det.
6. Tillsätt nötter och sesamfrön, blanda dem väl med karamellen. Häll upp på en plåt med smörpapper, låt svalna och krossa karamellen i mindre bitar.
7. Ta ut glassbunken cirka 15 minuter före servering. Smält under tiden choklad över ett vattenbad. Lossa bomben och stjälp upp den på ett serveringsfat. Häll över den smälta chokladen och toppa med karamellnötterna. Servera direkt. Passa alltid bloss noga.

Receptet var med i Lantliv mat&vin nr 8/2017, prenumerera på Lantliv mat&vin

Mer inspiration till nyår
Nyårsmeny med gratinerad hummer, anka och pavlovabakelser
Jordärtskockssoppa, ostron och lobster rolls – underbar plockmat till nyår

NUVARANDE Nyårsdessert: Glassbomb med choklad och karamelliserade nötter
NÄSTA Soppa, ostron och lobster rolls – underbar plockmat till nyår