I höstas besökte Lantliv mat & vin Mandelmanns trädgårdar på deras fantastiska gård på Österlen i Skåne. Då var de i full färd med att säkra självförsörjningen inför vintern.

Läs också: 5 frågor till Mandelmanns som lever på självhushållning

Serien på TV4 om Mandelmanns har blivit en succé och nu är det klart att det blir en säsong till! Missade ni när Marie och Gustav Mandelmann besökte Nyhetsmorgon i TV4 kan ni se det här!

Hemma hos Mandelmanns Trädgårdar

Linderödsgrisarna hjälper till att förbereda jorden inför nästa års odlande. De bökar och stökar och tar bort grästuvor och ogräs och jorden blir lucker och fin.

Det är lugnt och stilla i dalen. Linderödsgrisarna bökar runt med sina trynen och vänder upp och ner på grästuvorna så att jorden förbereds till nästa år. För Marie och Gustav Mandelmann på Mandelmanns trädgårdar innebär den här tiden på året skörd och förädling, men också fest. Den årliga skördefesten har nyss ägt rum och nu är kaféet och trädgården stängda för säsongen, så att den sena skörden kan börja.

Hemma hos Mandelmanns Trädgårdar

Efter en intensiv säsong med tusentals besökare i trädgården har lugnet nu lagt sig.

Veckorna innan festen är alltid den mest arbetsintensiva perioden på året. Äpplen, squash, tomater och jordärtskockor har skördats, pajer bakats, äppelmust mustats och hyllorna i gårdsbutiken fyllts av burkar med örtsalt, röd och grön tomatmarmelad, päronkvittenmarmelad, äppelchutney och honung.

Nu har lugnet lagt sig, men det innebär inte att inget händer på gården.

Gustav Mandelmann på Mandelmanns trädgårdar

Gustav i rödkålslandet. När de yttersta rödkålsbladen avlägsnats dyker ett vackert kålhuvud fram på stocken.

– Det finns så mycket roligt att hitta på nu på hösten. Vi vill nästan inte åka hemifrån, säger Gustav.

Hemma hos Mandelmanns

Marie vid de två mandelträden som snart kommer att bilda en mandelträdsarkad. Träden formas med sekatör och grentyngder.

Det som väntar nu är att säkra självförsörjningen inför vintern. Just i dag skördas det kål på Djupadal. Några små kronärtskockor, lite sallad och broccoli får följa med i korgen till kvällens middag.

Hemma hos Mandelmanns

Marie och Gustav skördar palmkål, eller svartkål som det också kallas.

– Skörden måste tas om hand i rätt ordning, eftersom vissa grönsaker tål kyla bättre än andra. Squash, vintersquash och pumpor klarar knappt en enda frostnatt utan måste skördas nu. Vintersquashen kan man förvara i rumstemperatur några veckor efter skörd, då utvecklas det hårda och ätliga skalet extra bra och sedan håller den sig hela vintern. Pumpor och vanlig squash bör förvaras svalt så klarar de sig till halloween och lite till, förklarar Gustav och fortsätter:

– Nu på senhösten har potatisen fått ett grovt skal som klarar vinterförvaring bra. Efter upptagningen brukar vi låta potatisen ligga mörkt och svalt för att torka lite innan vi lägger dem i sandfyllda lådor.

Hemma hos Mandelmanns

Snart är brysselkålen perfekt att skörda, vissa stockar får stå kvar ett tag till och skördas fram till jul medan resten förvälls och åker ner i frysen.

– Kålväxter som broccoli, brysselkål, grönkål, savojkål, spetskål och vit och röd huvudkål har sin bästa tid nu. De tål kyla bra och kålfjärilslarverna har försvunnit så nu kan de växa vidare ända tills tjälen kommer. Broccoli och brysselkål förvaras bäst i frysen, efter att först ha doppats snabbt i kokande vatten och sedan lagts i påsar. Samma sak gäller grönkål, som även kan stå ute hela vintern. Om man har får eller andra kålälskande djur i närheten är det dock bäst att stoppa grönkålen i frysboxen. Spetskål är en annan höjdare. Ät den helkokt med smör, det gör en människa lycklig! lovar Marie.

Hemma hos Mandelmanns

Och så måste man hinna kramas också.

Vid den här tiden på året brukar de också göra den syrade grönsaksblandningen kimchi av spetskål, morötter, lök, chili och ingefära. Man kan också mjölksyra vit- och rödkål, men de kan lika gärna lagras i ett kallt förråd med lite isolering, exempelvis en jordkällare.

Hemma hos Mandelmanns

Syltade paradisäpplen serveras gärna som tillbehör till kött.

På Mandelmanns gård kombinerar man många olika metoder för att förvara alla råvaror som odlats under den växande delen av året. Torkning, mjölksyrning, utomhuslagring i stuka, inomhuslagring i sandlådor, infrysning och lagring av frukt är några av metoderna.

I boken Självhushållning på Djupadal, till vilken dottern Tora har gjort illustrationerna, finns massor med kunskap att hämta för den som vill fördjupa sig i självhushållning.

Hemma hos Mandelmanns

Gustav provar om palmkålen är lika fin i år.

Det syns att han och Marie trivs tillsammans och har roligt på jobbet. Att de ville jobba med självförsörjning visste de redan när de nyss träffats. 1996 hittade de gården Djupadal i Rörum på Österlen i Skåne.

Hemma hos Mandelmanns

Till vänster växer kardon och till höger om gången dunborstgräs och palmkål.

– Djupadal hade alla de rätta förutsättningarna. Sextio hektar fördelade på betesmark med milsvid utsikt, åkrar med bra grönsaksjord, gott om vatten och flera hus som kunde anpassas till familjen och vår verksamhet. Och så fanns det gott om plats att bygga växthus på.

Hemma hos Mandelmanns

Välkommen till Mandelmanns trädgårdar.

– Det vi gör nu på Djupadal är samma sak som när vi först fick smak för självförsörjning. Vi odlar grönsaker och blommor och håller betesdjur, kompletterat med odling av säd, fruktträd och skogsbruk. Även om vi nu har lite fler maskiner till hjälp i dag är det fortfarande arbetet med händerna som dominerar vardagen, berättar Gustav.

När det är middagsdags hos Mandelmanns är det svårt att hitta något på tallriken som inte kommer från gården. Lammkotletterna, fjälloumin (halloumi gjord på fjällkomjölk), broccolin, klyftpotatisen, de syrade bönorna, vattenkrassen, mispelgelén, brödet och äppelmusten i glasen…

För barnen har det blivit en sport att hitta något som familjen inte gjort själva och sådant finns det, som oliver och ketchup.

– Självförsörjningen får inte bli en religion. Vi vill inte stänga ute omvärlden, bara känna tillfredsställelsen i att kunna göra saker själv. Att använda sina fingrar och sina muskler och att njuta av resultatet – eller lära sig av det man misslyckats med, säger Marie.

Hemma hos Mandelmanns

Marie och Gustav njuter av skördetiden tillsammans med fårhunden Saffran som doftar på en nyfallen mandel.

Det händer att hon och Gustav får frågan om det inte blir tråkigt i längden att alltid vara hemma och att alltid vara tillsammans? Svaret är enkelt:

– Nej, inte hittills i alla fall. Att arbeta tillsammans innebär inte att vi alltid gör precis samma saker. Tvärtom. Vi turas om med arbetsuppgifterna och ibland när det behövs förenar vi våra krafter. Att arbeta ihop innebär också att ha ett gemensamt mål och att gå igenom saker tillsammans för att nå dit. Att få arbeta tillsammans med den man älskar är både glädje och lycka.

Ur Lantliv mat&vin, nr 7/2016

Läs också: Ljuvliga recept från Marie och Gustav Mandelmann

Läs också: Kimchi – syrade grönsaker på burk