Vår himmelskt goda påsktårta har läckra lager av mango och chokladmousse på en knaprig botten av choklad. 

påsktårta med chokladmousse, choklad och mango

Foto: Anna Kern

Påskchokladtårta

1 tårta, 8–10 bitar
TÅRTBOTTEN:
200 g mandel
2 dl strösocker
3 ägg
3 msk kakao
FYLLNING:
200 g choklad
4 dl grädde
2 äggulor
2 msk florsocker
2 mango
PÅSKKYCKLINGAR:
1 kuvert saffran
150 g mandelmassa
SERVERING:
100 g mörk choklad
Färgglatt strössel, eventuellt
1. Tårtbotten: Skålla och skala mandeln. Kör den till ett fint strössel i mixern. Tillsätt sockret och kör ytterligare en liten stund. Tillsätt ägg och kakao och kör så att allt blandar sig.
2. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och klä en kakform (ca 1 1/2 liter med löstagbar botten) med bakplåts­papper. Grädda tårtbottnen i 20 minuter. Låt svalna.
3. Fyllning: Smält chokladen i ett vattenbad. Vispa grädden lätt. Rör ner äggulorna och florsockret i chokladen när den svalnat något och blanda i lite av vispgrädden. Vänd i resterande grädde och blanda till en jämn smet.
4. Skala och tärna mangon. Lägg mangon på tårtbottnen och häll på chokladsmeten. Ställ in tårtan i frysen i ett par timmar eller över natten.
5. Påskkycklingar: Stöt saffran i en mortel och blanda med mandelmassan tills den får en påskgul färg. Forma påskkycklingar genom att göra lite större och mindre bollar som du sammanfogar och formar näbb och stjärt på.
6. Servering: Skär mörk choklad i flagor med en kniv.  Ta ut tårtan ur frysen i god tid innan servering. Strö över chokladflagor och eventuellt färgglatt strössel. Dekorera tårtan med påskkycklingarna.

Tips! Så här gör man egen mandelmassa till ­påskkycklingarna:
200 g mandlar
2 dl strösocker
1 msk vatten
1. Skålla och skala mandeln.
2. Kör mandeln i matberedaren till ett fint strössel. Tillsätt sockret och kör ytterligare i cirka 5 minuter tills mandelmassan är varm och mjuk.
3. Tillsätt lite vatten om det behövs för att få en ­mjukare mandelmassa.

Ur Lantliv mat&vin 2/2015

Fler goda påskrecept:
Påskmat: tre underbara favoriter med sill, ägg och lamm
Påskdessert: Citronkaka med marängtoppar i långpanna