Saffransbullar som bakas i en hel kaka blir väldigt saftiga. Här med vaniljkräm och glasyr som pricken över i.

Saffransbullkaka med vaniljkräm

Saffransbullar i kaka med vaniljkräm

Foto: Susanna Blavarg

Genom att göra en sirap och lägga in saffranet i så får du ut så mycket mer smak. Jag gillar mycket saffran i mina bullar men det funkar lika bra med 1 gram saffran till detta receptet.

Saffranssirap:
2 msk socker
2 msk vatten
1 tsk glykos
2–3 påsar saffran (1–1 1/2 gram)
1 tsk cognac
Vaniljkräm:
1 vaniljstång
6 dl mjölk
1 1/4 dl socker
1 dl majsstärkelse
6 äggulor
40 g smör
Saffransdeg:
5 dl vatten
Cirka 15 dl vetemjöl
2 dl socker
50 g jäst
1 tsk salt
170 g rumstempererat smör
1 ägg
25 g saffranssirap (2 msk)
1. Saffranssirap: Koka upp socker, vatten och glykos i 1–2 minuter, tillsätt saffran och konjak.
Låt svalna. Förvara i kyl.
2. Vaniljkräm: Värm upp den urskrapade vaniljstången + frön med mjölk och socker och låt dra i cirka 30 minuter. Sila bort vaniljstången och värm upp igen. Blanda majsstärkelse och äggulor och slå vätskan över. Vispa så det blandas helt och häll tillbaka i kastrullen, värm på medeltemperatur under vispning tills massan tjocknar. Låt sjuda i 1–2 minuter. Täck med plast och låt kallna helt i kylskåp.
3. Saffransdeg: Blanda alla ingredienser och knåda degen smidig, för hand eller i en assistent med degkrok i cirka 10 minuter. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns för kladdig. Täck över bunken med en bakduk och låt vila i 30 minuter.
4. Använd 3 lite mindre, runda tårtformar, cirka 20 cm i diameter. Dela degen i 21 delar och lägg 7 stycken i varje form. Ställ dem på plåt och låt jäsa i rumstemperatur under en bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter. Spritsa vaniljkräm i mitten på varje bulle.
5. Sätt ugnen på 190 grader varmluft och baka kakorna i 20–25 minuter tills de fått fin färg.
Låt svalna på galler. Blanda sedan 1 dl florsocker med lite vatten till lagom konsistens och ringla glasyren över kakan.
Ur Lantliv mat&vin 6/2015

Tips! Gör saffransbröd i form! 

Följ med oss på en weekendkurs med Paolo Roberto på mysiga Körunda Hotell! Paolo guidar oss till det italienska köket och vi lagar mat tillsammans. 

matlagningskurs-mer-Paolo-Roberto