Saftiga saffransknutar med en fullständigt sagolik nöttosca på pekannötter och mandel. Sara Aasum Hultberg bjuder på recept och knep för extra saftiga saffransbullar samt en fantastisk saffranssirap som ger underbar smak.

saffransknutar med nöttosca

Saras lyxiga saffransknutar med nöttosca på pekannötter och mandel
Våra godaste bullar! Receptet är skapat bara för Lantliv mat&vin av  Årets Konditor 2014, Sara Aasum Hultberg! Sara bakar saffransbullarna med en sirap med mycket saffran i vilket ger fantastisk smak, receptet kan halveras och håller länge i kyl eller frys. Du kan också göra ett enklare koncentrat med några påsar saffran, lite socker och en skvätt konjak.
Cirka 25 bullar
Saffranssirap:
1/2 dl socker
1 tsk glykos
1/2 dl vatten
10 g saffranspistiller
1 msk konjak
Smörfyllning:
150 g mjukt smör
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
Nöttosca:
1 dl grädde
100 g smör
100 g glykos
1 dl strösocker
150 g grovhackade pekannötter
150 g skållad, splittad sötmandel
Saffransknutar:
5 dl vatten
Cirka 15 dl vetemjöl
2 dl socker
50 g jäst
1 tsk salt
170 g rumstempererat smör
1 ägg
25 g saffranssirap, ca 2 msk, (eller ett koncentrat med två påsar saffran, lite socker och en skvätt konjak)
Florsocker eller sockerlag till servering
1. Saffranssirap: Koka upp socker, glykos och vatten till 103 grader, tillsätt saffran och konjak. Förvara i kyl.
2. Smörfyllning: Blanda alla ingredienser till bredbar konsistens.
3. Nöttosca: Koka upp grädde med smör, glykos och socker och låt koka tills det släpper lite från kanterna och har en gyllenbrun färg. Låt svalna. Rör i pekannötterna och mandeln.
4. Saffransknutar: Blanda alla ingredienser i en bunke och knåda för hand, eller i en assistent med degkrok i cirka 10 minuter tills degen är smidig. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns för kladdig. Täck över bunken med en bakduk och låt vila i 30 minuter.
5. Kavla ut degen till en rektangel, bred på smörfyllningen och vik en tredjedel uppifrån till mitten av degplattan. Vik sedan upp resten av degen över hela, så det bildas tre lager. Kavla ut degen en aning och skär remsor. Tvinna remsorna och lägg dem omlott på varandra så att de bildar en ögla. Trä den undre degbiten över och ner genom öglan, och sätt ihop med den undre så att bullen formas i 3 ringar. Du kan också göra valfria snurror av remsorna.
6. Låt knutarna jäsa på plåt i rumstemperatur under en bakduk till dubbel storlek, i cirka 40 minuter. Lägg en matsked av toscan i mitten på varje bulle. Låt grädda på 190 grader varmluft (210 grader vanlig ugn) i cirka 10 minuter tills knutarna fått fin färg. Låt svalna på galler. Pudra på florsocker vid servering.
Ur Lantliv mat&vin 6/2014

Baka också våra saftiga, guldgula saffransbullar med apelsindoftande mandelmassa inuti. På toppen mandelspån och pudrat florsocker, så goda!

saffransbullar med mandemassa och apelsin