Små surdegsbröd med precis den rätta och lagom krispiga skorpan.

Små rågsurdegsbröd med honung

Ca 20 småbröd
1 dl solroskärnor
1 1/2 dl surdegsgrund
1 tsk jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
1 msk honung
1 tsk salt
5 dl rågmjöl
5 dl siktat dinkelmjöl
1. Rosta solroskäror i en stekpanna tills de fått lite färg. Blanda ut surdegsgrund med jäst och lite ljummet vatten. Tillsätt resterande vatten, honung, salt, solroskärnor och mjölet, lite i taget. Blanda ihop degen, den ska vara ganska lös. Täck degen med en handduk och låt stå och jäsa i minst 2 timmar. Det går också bra att kalljäsa degen över natten i kylskåpet. Täck den då med lite plastfilm.
2. Ta ut degen på mjölat bakbord. Knåda degen med lite mer mjöl. Forma till avlånga småbröd och rulla ändarna med fingrarna till små svansar. Låt jäsa i ca 1 timme. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
3. Sätt in brödet i mitten av ugnen. Häll ett litet glas med vatten i botten av ugnen. Grädda bröden i ca 15 minuter eller tills de har fått fin färg. Låt svalna under handduk.

Surdegsstart på tre dagar:
1 tsk honung
1/2 dl + 3/4 dl + 3/4 dl vatten, 40 grader
3 msk + 1 dl + 1 dl stenmalet siktat dinkelmjöl
1 msk naturell yoghurt
1. Blanda honung, vatten, mjöl och yoghurt i en bunke och lägg på en plastfilm. Låt stå dragfritt i 24 timmar i rumstemperatur (ju varmare desto bättre, gärna ovanpå kylskåpet) och rör om någon gång per dag.
2. Efter två dygn matas surdegen med 3/4 dl vatten och 1 dl siktat dinkelmjöl. Låt stå varmt i ytterligare ett dygn. Upprepa matningen igen med 3/4 dl vatten och 1 dl mjöl och låt stå ett dygn till. Nu är den klar att använda.
Tips! Ett snabbt sätt är att köpa en färdig surdegskultur på bageri.

Vårda din surdeg
Man kan förvara surdegen i en glasburk med lock i kylen. Mata den med jämna mellanrum, cirka var 14:e dag. Ta då ut surdegen och fyll på med ljummet vatten och mjöl. Låt stå varmt över natten. Om den jäser och doftar fräscht är den bra. Förvara den sedan i kyl. En fräsch surdeg har en angenäm, syrlig doft. Den ska bubbla rejält när man har matat den och ska börja baka. Bäst är att ta ut den från kylen och mata den kvällen innan man ska baka, då har man en bra grund för sitt brödbak. Ta ca 3 msk surdegsgrund och mata med 1 1/2 dl vatten (40 grader) och 2 dl mjöl.

Ur Lantliv 2/2012

Sugen på ännu mer bra recept och matinspiration? Missa inget nummer av Lantliv mat&vin! Klicka här för prenumerationserbjudanden!

NUVARANDE Små goda surdegsbröd
NÄSTA Trendspaning våren 2017