Små pajer fyllda med stekt grönkål och ädelost kommer att göra succé på julbordet! Du kan också göra dem i portionspajformar och behålla formarna. Ädelosten kan bytas ut mot gorgonzola.

gronkalspaj, Lantliv, foto Anders Norrsell

Toppa de små rara grönkålspajerna med granatäppelkärnor.

Små pajer med grönkål

12–14 minipajer
PAJDEG:
75 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1 dl kesella
FYLLNING:
1 gul lök
75–100 g strimlad grönkål
2 msk smör eller margarin
ÄGGSTANNING:
2 ägg
1 dl kesella
1 dl grädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
140 g riven gräddädelost, t ex Kvibille
TOPPING:
Kryddgrönt
Granatäppelkärnor
1. Pajdeg: Dela matfettet i bitar och arbeta matfett, mjöl och kesella till en smidig deg. Dela degen i 12–14 lika stora delar. Tryck ut degen i aluminiumformar eller kavla och stansa ut mått så att det passar formarna, ett glas brukar vara bra som mall. Nagga bottnen med en gaffel och låt formarna vila svalt i kylen i ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalen i ca 10 minuter.
2. Fyllning: Skala och finhacka löken. Ansa grönkålen och strimla den. Hetta upp matfettet i en stor stekpanna och fräs lök och grönkål blankt och smidigt utan att det får färg i 5–8 minuter. Salta och peppra. Ta av från plattan och låt svalna.
3. Äggstanning: Vispa ihop ägg, kesella och grädde i en bunke. Salta och peppra.
4. Smula sönder osten och blanda den med lök- och kålfyllningen. Fördela fyllningen i de förgräddade formarna. Häll över äggstanningen, peta med en gaffel så att den rinner ner ordentligt mellan fyllningen.
5. Grädda pajerna i ugnens mitt i 25–30 minuter, de ska få fin färg och stanna helt, känn med sticka. Täck med folie om de får för mycket färg.
6. Topping: Vid serveringen, garnera med kryddgrönt och granatäppelkärnor.
Ur Lantliv nr 11/2014

 Laga också: Janssons frestelse med grönkål