Bagels med en liten sötma är gott till färskost och salt kolasås

Söta bagels

10 bagels
550 g vetemjöl special
55 g råsocker strö (cirka 1/2 dl)
7 g torrjäst (en halv påse)
1 tsk salt
3 3/4 dl fingervarmt vatten
1 matsked honung
3 1/2 liter vatten till kokning
Äggula blandat med lite vatten till pensling
Topping:
30 g pärlsocker
2 tsk flingsalt

Söta bagels med ricotta och kolasås.

Foto: Dean Wilmot

1. Blanda mjöl, socker, jäst och salt i köksmaskinens skål eller en vanlig bunke. Tillsätt vattnet och kör i maskin i 1–2 minuter tills degen är smidig. Eller knåda för hand, då i ca 5 minuter. Lägg degen i en lätt smörad bunke och täck med plastfilm. Låt jäsa i cirka 1 timme, till dubbla storleken.

Hemmagjorda bagels, steg 4

Foto: Dean Wilmot

2. Knåda degen snabbt och dela den i 10 delar. Rulla dem till bollar på ett lätt mjölat underlag. Tillsätt lite extra mjöl om degen känns kladdig. Pudra ditt pekfinger med mjöl och stoppa det mitt i degbollen. Snurra bollen runt fingret för att göra ett hål. Placera varje bagel på ­kvadratiska  bitar av bakplåtspapper, täck med handduk och låt jäsa ytterligare i cirka 10 minuter.

Hemmagjorda bagels, steg 5

Foto: Dean Wilmot

3. Värm ugnen till 200 grader. Koka upp honung och vatten i en stor kastrull. Tillsätt bagels, några åt gången med papper kvar. Sjud varje bagel i 30 sekunder, vänd sedan och låt sjuda 30 sekunder till. Ta upp bullarna med en hålslev och torka dem lätt med hushållspapper. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med äggulan som rörts ut med lite vatten.

4. Topping: Blanda pärlsocker och salt och strössla det på dina bagels. Tryck lätt så att det fastnar. Grädda dem i 15–20 minuter, tills de är gyllenbruna. Vänd och grädda dem några minuter på andra sidan. Ta ut och låt svalna.

Ur Lantliv mat&vin 2/2017, prenumerera på Lantliv mat&vin!

Baka också: Bagels med vallmofrön!

NUVARANDE Baka smarriga söta bagels
NÄSTA Tapeter och färger i gammal stil – perfekt till sovrummet