Minipajer, eller tarteletter, med ljuvlig fyllning av kola, choklad och lakrits. Garnityr av syrliga lingon därtill, fantastiskt gott!

Minipajer med chokladkola, lakrits & lingon
Smaken av kola, choklad och lakrits är underbar till de syrliga lingonen. Lakritspulver har blivit så populärt att det finns i de flesta butiker. Låt smeten svalna en stund innan du rör ner chokladen varsamt.
1 paj, 8–12 bitar
2 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
1 msk vatten
2 dl grädde
1 dl sirap
1 dl socker
200 g mörk choklad
1 msk lakritspulver
2 dl färska lingon
1 nypa salt
1. Kör mjöl och smör i mixern till en smulig massa. Tillsätt vatten och mixa tills det precis bildar en boll. Låt degen vila i en plastpåse i kylen i minst 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Tryck eller kavla ut pajdegen, i en stor pajform eller mindre portionsformar med löstagbar kant. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda paj­skalet i ca 10 minuter tills det har fått lite färg.
3. Blanda grädde, sirap, socker och salt i en vid kastrull. Låt det koka till kola under omrörning ca 20 minuter tills smeten är 125 grader. Låt svalna en liten stund.
4. Finhacka chokladen och låt den smälta under omrörning till en blank smet. Blanda i lakrits­pulvret. Rör ner allt i kolasmeten.
5. Häll sedan kolasmeten i det förgräddade pajskalet. Toppa med lingon och låt svalna.
Ur Lantliv 12/2013