Fougasse med päron
Härligt och ljuvligt gott festbröd inspirerat av Frankrike. De tunna päronskivorna bildar ett vackert mönster som påminner om veteax.
2 bröd
10 g jäst
2 dl färdig vetesurdeg
2 1/2 dl vatten, 37 grader
4 msk olivolja
2 tsk salt
7 dl vetemjöl
2 päron
4 kvistar rosmarin
Olivolja
Flingsalt
1. Smula jästen i en bunke. Rör i vetesurdegen och vattnet lite i taget. Tillsätt olivoljan, salt och mjölet. Knåda degen ordentligt, gärna i bakmaskin, tills den är mjuk och smidig och släpper från kanterna. Låt degen jäsa i en timme.
2. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den. Knåda till två runda bröd och kavla ut bröden i två långa ovala former. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
3. Skär ett långt snitt i mitten av brödet och ett par sneda snitt på varje sida. Dra lite i brödet så att det blir hål och brödet får en vacker form. Låt bröden jäsa ytterligare 1 timme.
4. Skär päronen i tunna skivor och lägg dem på brödet. Pensla med lite citron så mörknar inte skivorna. Strö över rosmarin.
5. Sätt ugnen på 250 grader. Låt bröden grädda i ca 10 minuter och sänk därefter ugnsvärmen till 200 grader. Låt grädda ytterligare i ca 10 minuter eller tills bröden fått fin färg.
6. Pensla brödet med olivolja och toppa med flingsalt.

Ur Lantliv mat&vin nr 5/2103

LAGA EN MATIG SALLAD TILL!

Lantliv mat&vin, Sallad med päron, getost och nötter. Foto Anna Kern