Vi lovar – du kommer ha svårt att köpa vanliga chips när du smakat på de här hemmagjorda chipsen.

hemmagjorda Potatischips

Foto: Matilda Lindeblad

Hemmagjorda potatischips med kryddsalt
Det tar lite tid att bryna löken så om du har bråttom kan du göra en örtdipp i stället. Ha gärna ett lock till hands om oljan skulle fatta eld. Sila och spara frityroljan när den har svalnat. Oljan räcker till 3–4 friteringsomgångar till.
4 snacksportioner
500 g färskpotatis (använd vanlig potatis av fast sort om inte färskpotatisen är i säsong. Man behöver då inte skölja den, bara klappa den torr)
4 msk vinäger
1 l vatten
1 l olja att fritera i
Dipp med brynt lök:
4 schalottenlökar eller 1 gul lök
2 msk smör
3 dl gräddfil
Salt och svartpeppar
Kryddsalt:
1 1/2 tsk fänkåls- eller dillfrön
1 tsk salt
1. Tvätta potatisen och hyvla den tunt med en osthyvel eller en mandolin. Spola den i kallt vatten för att få bort en del av stärkelsen.
2. Lägg potatisen i en skål, häll på vinägern och täck med vatten. Låt potatisen ligga i vinägervattnet i ca 30 minuter.
3. Dipp: Hacka löken fint till dippen och stek den mjuk i smör på svag värme i ca 10 minuter, rör om då och då. Öka värmen och stek i ca 10 minuter till, tills löken karamelliserats.
4. Blanda ned gräddfilen och krydda med salt och peppar. Ställ kallt.
5. Kryddsalt: Mortla fänkåls- eller dillfröna lätt och blanda med saltet.
6. Skölj potatisen och klappa den torr med en kökshandduk. Värm oljan i en kastrull till ca 160 grader. Fritera potatisskivorna några i taget tills de är gyllenbruna, i ca 1 minut. Rör om under tiden så att de inte klibbar ihop. Låt chipsen torka på tidningspapper och strö över kryddsalt. Servera med dippen.

Ur Lantliv mat & vin 4/2012
SE OCKSÅ: Syndigt god chokladpaj
SE OCKSÅ: Lisa Lemkes kafferubbade lamm!