Matintresset väcktes så sent som för sex år sedan. Med choklad och generositet har Shireen Selfelt tagit sig högst upp prispallen i bakprogrammet Hela Sverige bakar. Tävla om Shireens nya bakbok här!

Här hittar du fyra smarriga recept ur Shireens Selfelts bakbok!

Vinnaren av Hela Sverige bakar

Grattis! Hur firar du segern?
– Med min man och mina nära och kära. Det blir firning hela helgen sen, vi ska bland annat gå ut och äta. Och imorgon släpps min kokbok, det är en del av firandet!

Hur firar du jul och nyår i år?
– Det blir jul i Stockholm och nyårsfirande med kompisar. Vi har nyligen flyttat så det blir nog en del fix på julledigheten. Men också mycket bak i det gamla köket. På julen blir det mycket blandad mat, från det klassiska till helt nya inslag. Jag försöker förnya och göra annorlunda och vill inte ha precis samma varje år. Till exempel kan jag göra en julig tårta i stället för lussebullar eftersom jag älskar tårta både att äta och göra, det finns inga måsten.

Har du några särskilda nyårstraditioner när det kommer till mat eller sött?
– Min man gör maten jag gör efterrätten. Antingen en stor rolig lyxig tårta eller så blir det ett bord med massor av godis.

Hur skapar man ett riktigt festligt bakverk?
– Då tycker jag man ska ha tomtebloss, ätligt glitter, ätliga blommor, roliga strössel – men undvik de stora kulorna! Dessa roliga dekorationer hittar du i butiker som specialiserat sig på tårtdekor. Vill man lyxa till det ordentligt så kan man dekorera med bladguld, det är dyrt men det ger verkligen woweffekt.

Vad väljer du för festdryck till det söta?
– Det ska vara bubbligt och åt det söta hållet, inget torrt vin.

Utsidan eller insidan, vad är egentligen viktigast när det kommer till sötsaker?
– Får man säga båda? Utseendet är viktigt. Tänk dig att du ser en snygg kille, du lockas till honom men det är ju sen det avgörs, är han en dumskalle eller har han tvärtom en härlig personlighet? Och med en kaka då, är den slarvigt gjord får man ju ingen lust att smaka den. Så utseendet måste vara minst någorlunda och sen ska man bli positivt överraskad av insidan.

Vilken världsdel har de godaste kakorna?
– USA jag älskar det, allt är så stort där! Jag vill inte gå in på ett konditori och få nån liten biskvi utan jag vill ha mycket – mycket fika, mycket choklad, mycket gott.

Vilken är din favoritingrediens eller – smak just nu?
– Choklad finns alltid med oavsett årstid, det är allt rätt, går inte att misslyckas med. Pistage är dyrt och gott och i perioder vill jag bara ha det. Men choklad slår allt.

Vinnaren av Hela Sverige bakar 2016

Bor: Nyköpt villa i Vallentuna
Ålder: 28
Gör: Säljare inom skrivare, datorer med mera.
Aktuell: Som vinnare i Hela Sverige bakar 2016. Med boken Baka som en stjärna (Bonnier fakta). Här hittar du fem smarriga recept ur boken!