När Linda Schilén tar semester från blomsterrabatter och växthus är det måsar, vågskvalp och solnedgångar som inspirerar mest. I trähuset på den klippiga ön som morfar köpte på 1940-talet skapar hon med pensel och målarduk och njuter av livets enklaste nöjen tillsammans med familjen.

O

m du åker lyxkryssare till Stockholm och båten skulle bli försenad kan det hända att ni ankrar för natten utan- för den höga lilla ön Lommaren i Torsbyfjärden utanför Värmdö.

– Då brukar kryssningsfartyget hamna i samma höjd som vår stuga och vi kan vinka till passagerarna, ibland blir det disko vid niotiden. Det är häftigt, vi tröttnar aldrig på att se de stora fartygen passera i farleden, säger Linda Schilén, när hon och blandrashunden Ester tar emot oss på ön.

Man kan se scenen framför sig och den säger en del om Linda Schiléns personlighet. Hon är den sociala före detta flygvärdinnan som gillar att ha folk omkring sig, och det gäller även här på släktens lantställe.

– Det är bra att min familj har tomten centralt mitt på ön, vid brunnen dit alla går för att hämta vatten. Jag gillar ju att prata med folk, säger Linda.

Lantliv Linda Lommaren Fotograf Klas Sjöberg Foto Klas Sjöberg

Nere vid båthamnen är botten fylld med blålera. Den samlar Linda gärna upp och sätter sig på bryggan och skapar fantasifulla ljusstakar av.

matplats på Linda Schiléns sommarhus

Foto: Klas Sjöberg

Matplatsen har en fantastisk utsikt över Oxdjupet. På dagarna är matrummet Lindas och dottern Toras målarateljé och på kvällarna dukas här till mysiga middagar – om det regnar.

Linda Schilén har medverkat i TV4:s program Bygglov och som trädgårdstipsare i Nyhetsmorgon. Hon är en flitig föreläsare som även skriver böcker om trädgård och odling. Nyligen utkom hennes andra bok, Genvägar till köksträdgården.

Men här på den klippiga ön, som Lindas morfar och hans kamrat köpte på 1940-talet, har det aldrig gått att odla särskilt bra, förkla- rar Linda när vi närmar oss det röda trähuset på toppen av ön, där hon och maken Jonas och barnen Toste, 17 år, och Tora, 13 år, bor på somrarna.

– All jord vi lägger ut på stenhällarna sköljs bort så fort det regnar. Så här ute är måleriet min stora passion, säger Linda, som till var- dags målar i sin ateljé i ett gammalt växthus på Överjärva gård utanför Stockholm. Där håller hon även kurser i måleri, keramik och blomsterbinderi.

– Lera och verktyg är otympligt att släpa med hit ut till ön men penslar, färg och målarduk har jag alltid med mig. Just nu älskar jag att måla fåglar, större delen av öns invånare är fiskmåsar, och efter sexton år som flygvärdinna kan jag känna mig lite vingklippt av att inte få komma upp ovan molnen varje dag, säger Linda och visar oss runt i huset där ena delen av det ljusa allrummet fungerar som målarateljé.

Det var när Linda och Jonas började planera att skaffa barn för 18 år sedan som de gjorde slag i saken att bygga ett eget hus på Lom- maren. Det fick inte vara större än tomtens huvudbyggnad, morfars gamla hus som mätte 45 kvadratmeter, så Linda och Jonas fick noga tänka igenom vad de ville ha ut av sitt sommarhus.

– Det viktigaste för oss var ett rymligt och mysigt allrum där alla skulle kunna umgås. I stället för sovrum fick alla varsitt sovloft, det blev jättebra, säger Linda.

När rummen sedan skulle inredas fick skärgårdsnaturen utanför vara med och styra.

– Vi inspirerades av klippornas och havets gråblå toner. Väggarna fick stående panel av råspont, för en svalkande sjöbodskänsla.

Linda Schiléns sommarhus i skärgården

Foto: Klas Sjöberg

Ångbåtsbryggan med båthuset byggdes på 1910-talet. Här dukas midsommar­lunchen upp.

dekorativa vallmofrökapslar

Foto: Klas Sjöberg

De dekorativa vallmo­frökapslarna i trädgården är keramik som Linda skapat i sin verkstad på Överjärva gård.

ljusstakar i blomform

Foto: Klas Sjöberg

Ljusstakar i blomform som Linda Schilén skapat.

En riktig sjöbod har de också, man måste ha egen båt för att komma till Lommaren. Men på 1950-talet, när Lindas mamma var liten och tillbringade sommarloven här, trafikerade Torbolagets skärgårdsbåtar ännu den lilla ön som då beboddes av bara två fa- miljer. Båtbryggan med den lilla kuren är ett minne från den tiden.

– Det är mysigt med ett sommarställe som flera generationer har barndomsminnen ifrån. Själv minns jag särskilt hur vi barn fick hjälpa morfar att lägga nät sent på kvällarna och hur han sedan gick upp tidigt för att röka fångsten i den vedeldade fiskröken. Vi brukar säga att om man byter ut en bokstav i Lommaren så blir det som- maren. Och den här ön symboliserar verkligen sommaren för oss.

Trädgårdsmästaren Linda kan inte helt avstå från odling under sommaren men här på ön blir det bara ätbara grödor som hon och maken hjälps åt att pyssla om. I krukor på altanen växer färgglad mangold, sockerärter och uppstammade bärbuskar.

– Det är ett bra sätt att göra altanen mer ombonad samtidigt som vi kan skörda grönsaker och bär. Det är gott och mysigt och rätt så praktiskt eftersom det är lite bökigt att åka och handla, säger Linda.

På ön lever familjen ett enkelt liv med vatten i brunn, torrdass och utedusch – fast Linda som går upp tidigt med hunden föredrar ett kyligt morgondopp i den spegelblanka fjärden.

– Det är lite camping de luxe att vara här. En stor del av dagen går åt till att laga mat och diska. Själva måltiderna tar vi ofta med oss som picknick till något mysigt ställe på ön.

– Hela familjen kommer in i en harmonisk, ledig lunk. Speciellt som vi inte har något bredband här, säger Linda.

Linda Schiléns nybyggda skärgårdshus

Foto: Klas Sjöberg

Det nybyggda sommarhuset smälter väl in i öns äldre bebyggelse.

Lindas favoriter i Stockholms innerskärgård:

Fredriksborgs fästning, en mysig restaurang med hotell och fantastisk utsikt vid Oxdjupet på Värmdö vid Stockholms inlopp. Fästningen från 1735, 40 meter över havet, kan besökas sommartid. www.fredriksborghotel.se

Säby gård på Ingarö serverar urgoda smörrebröd, säljer gårdens egen rabarbermust och kallpressad rapsolja av gårdens raps från det egna rapspresseriet. I ladan finns en charmig loppisbutik. www.sabygardingaro.se

Getfoten alldeles vid Vaxholm, enkel och trevlig skärgårdskrog med bästa kvällssolsläge. Här finns även gästhamn, vandrarhem och en bastu att hyra längst ut på bryggan. www.getfoten.se

Grinda är en naturskön ö bara någon timmes båtfärd från Stockholm. Här finns fina promenadstigar, charmiga badplatser och flera bra restauranger.

Stora Sandön sydost om Grinda är en perfekt picknick-ö om du har egen båt. Det kostar att lägga till här men den långgrunda sandviken är jättefin.

 

Eftersom familjen ofta har vänner på besök har de börjat drömma om en inglasad veranda där man kan äta middag blåsiga kvällar. Men sommarens projekt blir att bygga en vedeldad pizzaugn på verandan, där man även ska kunna elda brasa mörka augustikvällar.

Linda har två favoritplatser på ön som inte är större än att man promenerar runt den på 20 minuter. Dels den soliga Sydudden dit hon gärna tar med morgonkaffet och hunden och en kikare för att spana på fåglar och båtar. Dels Nordudden där man har en panora- mavy när solen går ner bakom Vaxholm.

– Där på klippan friade Jonas till mig, i ett hav av utströdda rosor, för arton år sedan. Solnedgången där är extra speciell.

Reportaget var med i Lantliv nr 6/2017

Prenumerera på Lantliv