GODA DRYCKER ELLER IRISH COFFEE?

01

Hållbara hälsodrycker

Nyheten Oji hälsodrycker har hållbarhet som ledmärke under hela produktionskedjan. Dryckerna består av Fairtrade-märkt frukt och finns i fyra smaker. De innehåller antioxidanter, fibrer, magnesium och C-vitamin. Tänk på att inte ge drycken till barn då den innehåller ganska mycket koffein. Gå in på ojidrinks.com för att se försäljningsställen.

Den perfekta Irish coffeen

Irish coffee_foto David Axelsson
Finns det något godare än att komma in från kylan och slå sig ner framför brasan med en god varm drink? Irish coffee är en av våra populäraste drinkar under vintern.

4 cl whiskey, till exempel Tullamore dew
1 tsk brun farin, rågad
10 cl nybryggt varmt kaffe
1-1,5 cm lager lättvispad grädde

1. För att få den perfekta Irish coffeen bör du välja ett tjockare glas med fot så du inte bränner dig. Värm glaset genom att hälla varmt vatten i det. Blanda whiskey och socker i glaset, tillsätt kaffet och rör om ordentligt.
2. Lägg försiktigt på grädden men tank på att inte fylla ända upp till glasets kant, lämna drygt en halv centimeter, annars får man bara grädde i första klunken.
3. Drink inte en Irish coffe med sugrör eftersom man vill att känna det varma och kalla samtidigt. Drinken ska drickas genom grädden.

03

Favoritvinet

Till vinterns viltgrytor eller goda hårdostar gillar vi Handcraft Petite Sirah (nr 70534, 99 kr). Vinet fick utmärkelsen Folkets val på Mitt kök-mässan i november.

05

Vacker bringare

Tillbringaren Bukett som ingår i serien The Garden Line. 289 kr, www.oscarclothilde.com.

Ur Lantliv nummer 2/2014.