På den årliga Möbelmässan som gick av stapeln den 4-8 februari i Stockholm, visades det senaste upp i form av design, inredning och belysning. Jan Rundgren, känd inredningsprofil och trendspanare listade 2014 års viktigaste trender. Här ger vi dig en liten försmak.

Pure Classics

Matta pasteller, kalla bruna nyanser och enstaka starkare färger som rosa möter mässing och spännande materialblandningar. Stilen är klassisk, men uppdaterad med en släng av vintage och retro. Soffan är en viktig möbel, men nu får det gärna se ut som vi faktiskt sitter i den också. Inga stela kuddar här inte. Tallrikarna, som länge har varit väldigt stora, blir mindre och har gärna matt yta. Överlag är stilen en hyllning till det personliga.

1000000010013

Aquamarine

Här inspireras vi av havets och strandens färger med enstaka stänk av bränd orange. Ikatmönster är tongivande och spås bli en av de stora trenderna. Och ska vi prata soffa, får den gärna vara blå. Trasmattor passar den här stilen och görs gärna i återvunnet material. Strand- och trädgårdsmöbler blir färggladare än på länge.

cushions_blue_spring_13-1

 

Secret Garden

Odlingstrenden förblir stark och nu vill vi kunna odla både på balkongen och på utetrappan. Och varför inte på höjden. Vi vill också gärna göra trädgårdsrum och flera tillverkare har skapat utemöbler såsom en hylla där man kan ställa sina krukor istället för böcker. Utekök drömmer vi om, gärna i grånat trä. Trädgårdsmöblerna i det här temat är nätta och stapelbara. Vi inreder med industrikänsla. Mönsterbilden hämtar inspiration från Afrika eller från växtriket. Det har 125 års jubilerande Kasthall tagit fasta på med en underbar matta med mönster av pressade blommor.

Skulpturfabriken - Romano1_press_300ppi

Natural Elements

Sist, men inte minst, den största trenden av alla: Vi vill inreda med naturmaterial, bädda sängen med skrynkligt, mjukt linne och lägga en kudde med naturmotiv i soffan. Material som sten, trä, marmor, skinn, vikt papper och betong kommer stort. På lampfronten syns mycket glasarmaturer, gärna rökfärgat. Vi dukar upp med rustikt stengods och sätter udda pallar runt ett stort bord.

image4