Inspireras av vår reseguide om bedövande vackra Tornedalen. Sprakande eldar i heta bagarstugor, vilda forsar och nyhalstrad sik, 
glänsande siklöjor, tama älgar och galet mycket bärfylld skog med lurande björnar. 
Inte behöver man åka långt ut i världen för att uppleva äventyr 
och unik naturskönhet.

Förälskelsen är omedelbar och känslan förstärks för varje dag vi är här. Den rena, krispiga luften, de vackra träden, det vidsträckta landskapet, de vilda vattendragen, de grå enkla trähusen.

Allt detta noterar vi fjollträskare med förtjusning medan vi kör mot vår första anhalt, bagarstugan i den rent tokvackra byn Övermorjärv som ligger majestätiskt upphöjd ovanför Kalixälven.

vy över kalixälven, reseguide till Tornedalen

Foto: Erika Gerdemark

Vyn från den fina byn Övermorjärv är oslagbar

Att säga att det är full aktivitet inne i den varma, mysiga bagar­stugan är ett understatement. Det formligen kokar av energi här ­inne, där ett antal kvinnor och en man är i färd med att baka tunnbröd, klådda och pickekaka.

bagarstuga i Norrbotten, Tornedalen

Foto: Erika Gerdemark

Bagarstugan i Övermorjärv är en gammal men högst levande inrättning. Disa Henriksson bakar härliga tunnbröd.

Det knådas och gräddas, och det hela påminner om tomtens verkstad i Kalle Anka och hans vänner önskar god jul. Elden i bakugnen sprakar, mjölet ryker, tempot är högt och stämningen god. Och utsikten från bagarbordet är nästan overkligt vacker.
– Vi har en formell bagarstugeförening och träffas här regelbundet för att baka ihop. En del säljer vi i byn, men vi bakar också för eget bruk, säger Kristina Larsson medan hon vant knådar en stor deg gjord på rågsikt, vete- och kornmjöl.

tunnbröd med löjrom, Bottenviken

Foto: Erika Gerdemark

Mjukt nygräddat tunnbröd med Bottenvikens guld, löjrommen – så enkelt och så gott!

– Nog är vi duktiga på att baka men våra mammor var ännu bättre och snabbare.
Kristina får nickande medhåll av vännerna Kicki Persson, Disa Henriksson och Åsa Rönnlund som alla är från trakten. Åsa sköter gräddningen och berättar att man måste sätta i gång ugnen ett par dagar före själva bakningen.
– Just i dag bakar vi tunnbröd och klådda men ibland gör vi även flottbockar, ett aniskryddat bröd som friteras i rapsolja.

Åsa pratar även om bakuspjölk och gräddspjölk och vi börjar förstå att vi inte vet ett dugg om den traditionella matkulturen här uppe. Men vi suckar av välbehag när vi bjuds på en pinfärsk variant av det vi brukar kalla Polarbröd. Därefter serveras vi en bit nybakat tunnbröd med löjrom. Allt bara smälter i munnen och vi inser att vi har fått en oförglömlig drömstart på vår Tornedalsresa.

Tjers mikrobryggeri i Överkalix

Foto: Erika Gerdemark

Tjers mikrobryggeri i Överkalix tillverkar öl som håller hög klass.

Nästa stopp är lilla Överkalix några mil norrut. Här ska vi bo på Tjers Gästgiveri, en gammal vacker prästgård mitt i samhället. Tjers drivs av familjen Andersson, vars dotter Frida har startat ett eget, framgångsrikt bryggeri i närheten.
– Jag har alltid varit intresserad av dryck och alltid gillat öl, säger Frida som fyller trettio i år och är utbildad sommelier.
Frida visar oss Tjers bryggeri, där hon producerar tusen flaskor öl i veckan. Stolt berättar hon att de fyra ölsorterna har fornnordiska namn, Äisa, Lios, Håmle och Kålswårtt.

Renar i Tornedalen

Foto: Erika Gerdemark

Renar stöter man på lite 
varstans under en rundresa 
i Tornedalen.

Till kvällens utsökta middag – egen varmrökt lax, hjortronsås och pressad mandelpotatis, tillagad och serverad av mamma Anna-Lisa – får vi provsmaka alla sorterna, som får högsta betyg.
Att vi befinner oss i Norrland märks även på frukosten där det bland annat finns blåbär och filmjölk i det goda brödet. Och att det är skördetider här uppe märks på de mogna rönnbären utanför fönstret, och den stora skål med nyplockade lingon som Anna-Lisa strax ska frysa in.

lingontuva i skogen

Lingonen är bara en del av Norrbottens naturguld.

Vi får också veta att det är hög tid att plocka tranbär som växer på myrarna. För detta ändamål har vi bokat möte med den utmärkta guiden Lars Munk, bördig från Danmark men själsligt och sedan många år även fysiskt hemmahörande här uppe vid Pol­cirkeln. Innan han lurar ut oss på de oändliga myrarna för att jaga tranbär tar han oss med till mäktiga Jockfall, en naturupplevelse av rang. Att stå på bron och se, och höra, vattnet under oss forsa ned med en fallhöjd på drygt åtta meter skapar ett sug i magen.

vattenfall i norrbotten Jockfall

Foto: Erika Gerdemark

Det mäktiga vattenfallet Jockfall är ett naturskönt paradis för fler än bara laxfiskare.

Hit kommer laxfiskare från hela världen på sommaren.
Vi kör vidare och inser att vi verkligen är i vildmarken, där skogen så här års skiftar i grönt och guld. Guldet kommer från de många insprängda björkar som klätt sig i höstskrud inne i barrskogen. Här finns inga hus, knappt några bilar och nu drar Lars Munk i väg oss ut på en myr som aldrig tar slut. När han visar en avgnagd stubbe börjar en av oss, nämligen undertecknad, drabbas av akut björnfrossa.

– Visst finns det björn här, det ser ni på den där stubben, säger han lugnt medan vi, eller snarare jag, oroligt börjar speja runt och spetsar öronen till max.
Lars Munk vet inte om han ska skratta eller gråta när han inser att björnskräcken är äkta hos denna storstadsmänniska.
– Jag är själv ute i skogen jämt och har i princip aldrig sett en björn, säger han tröstande medan vi, fortfarande jag, tänker att det alltid finns undantag och att någon gång ska vara den första.
Det blev ett ganska kort myrbesök, men vi hann hitta några fina, mogna tranbär. Och Lars Munk skrattar nog fortfarande gott …
Vi kör vidare mot Övertorneå längs en tretton mil lång ”genväg”, och fotografen Erika konstaterar sakligt att det är begripligt varför invånarna häruppe gnäller över bensinpriset.

gunhild stenmyr på sitt hotell

Entreprenören Gunhild Stensmyr har återvänt till barndomsbyn Risudden där hon driver en konsthall samt ett konsthotell i ett hus från 1927.

Så småningom kommer vi fram till byn Risudden, där superentreprenören Gunhild Stensmyr driver ett härligt guesthouse och ett blivande konstprojekt.
– Jag är född och uppvuxen här men har tillbringat merparten av mitt vuxna liv i Skånes konst- och kulturvärld. Sedan jag återvände hit 2009 har det varit min avsikt att skapa en internationell konsthall här uppe. Därför byter vi nu namn till Arthotel Tornedalen, säger denna energiska kvinna och visar oss runt i de fint renoverade rummen i den gamla röda huvudbyggnaden från 1927.

Norrbotten Arthotel Tornedalen (tidigare Guesthouse Tornedalen)

Foto: Erika Gerdemark

Vi äter en god broccolisoppa tilllagad av Gunhilds medarbetare Maria Lång, som enligt uppgift är den första på femtio år som fått jobb i den här byn. Vi beundrar både konsten inomhus och
naturen utanför innan vi blir hämtade av Pia och Kurt Hulkoff, som ska bjuda oss på middag på välrenommerade restaurang Hulkoffgården en bit härifrån.
– Gården är 300 år gammal och har varit i släktens ägo hela tiden, berättar sympatiske Kurt som visar sig vara en osedvanligt utmärkt kock.

laxcarpaccio på Hulkoffsgården

Laxcarpaccion på Hulkoffgården är en smakupplevelse att längta tillbaka till.

Vi njuter av tunnbröd med rökt sikröra och egna tomater följt av laxcarpaccio med löjrom, som enligt Kurt är vardagsmat här uppe. Därefter en himmelskt god biffstek, från egen uppfödning, och en utsökt efterrätt gjord på hjortronkräm och apelsingrädde.
Med den kvaliteten på maten hade Kurt Hulkoff kunnat vara rätt skrytsam, men på sitt försynta vis berättar han stillsamt att både kungen och prins Carl-Philip har ätit uppskattade jaktmiddagar här.
Vi är rätt storögda hela tiden här uppe och ”värre” ska det bli när vi beger oss mot Kukkola som bjuder på oanade och helt unika upplevelser. Här rusar Torne älv fram med 600 000 liter vatten i sekunden, och här har man i många hundra år livnärt sig på sikfiske.

båthus vid Kukkolaforsen

I gamla sjömagasin intill Kukkolaforsen minner vackra ekor om gamla tiders fiske.

I dag är Kukkola en turistmagnet med sin härliga blandning av gammalt och modernt med å ena sidan den välbevarade kulturbyn med fiskarstugor och kvarnar och å andra sidan en modern hotell- och stuganläggning med ett unikt bastuutbud.

Kukkolaforsens Turist och Konferens.

Foto: Erika Gerdemark

Tornedalen är bastuns rike, den här finns på Kukkolaforsens Turist & Konferens.

Allt drivs av familjen Spolander, där Johanna Spolander ansvarar för hotelldelen. Hon bjuder på fin lunch med bland annat inlagda kantareller, rökt renstek, gravad sik och ugnsbakad nätting. Tillsammans med information om den speciella bastukulturen här är det som att få hela Tornedalen serverad på ett bräde. Men kulmen nås när vi med brodern Mathias Spolanders hjälp får prova på att fånga sik med håv. Han visar oss även nyfångad nätting, ett läskigt litet urtidsmonster till djur som blivit ett uppskattat nygammalt tillskott i det tornedalska köket.
När vi sitter i den urgamla boden, med den sprakande elden i mitten där den saltindränkta siken sakta halstras, känner vi oss som gamla vikingar. Lugnet är totalt, värmen är underbart välgörande och något godare än denna salta nyfångade sik har vi nästan aldrig stoppat i våra munnar. Så enkelt, så otroligt lyxigt.

halstrad sik på Kukkolaforsens Turist & Konferens.

Att få äta nyfångad halstrad 
sik från Kukkolaforsen 
är en gastronomisk upplevelse.

Innan vi lämnar vårt nordliga paradis har vi haft närkontakt med Oskar, en av de halvtama älgarna på Ola Rokkas älgfarm, vi har sett otaliga renar och hört det märkliga kastanjettliknande ljudet när de springer. Och vi har sett hur det går till att fiska siklöja hos fritidsfiskaren och bagaren Lennart Karlsson nära Pålänge utanför Kalix.
Under fem veckor i september–oktober fiskas cirka 1 500 ton siklöja, oftast med stora trålare. Och nu vet vi varför löjrom är så dyrt: i varje liten fisk finns det bara en ynka tumnagel rom, och det är en ganska komplicerad procedur att få fram den hyllade delikatessen. Överhuvudtaget kan vi konstatera att vi har bättrat på vår allmänbildning radikalt – både kulturellt, visuellt och gastronomiskt.
På tre dagar har vi, utöver det traditionella brödet, löjrommen, renköttet, siken och det lokala ölet, även bekantat oss med lingon, tranbär, kråkbär, åkerbär, hjortron och blåbär i olika skepnader. Och insett att bara denna rika mångfald från naturens skafferi är ett skäl att åka hit. Och nu förstår vi till fullo hur omfattande och självklart begreppet Norrlands guld är.

karta över Tornedalen

Vilt och vackert i norr
Landskapet Norrbotten är till ytan dubbelt så stort som Skåne och tillhör Norrbottens län, som i sin tur utgör en fjärdedel av Sverige. Landskapet Norrbotten gränsar till Lappland, Finland, Bottenviken och Västerbotten. Här ingår den svenska delen av Tornedalen, där meänkieli är ett officiellt minoritetsspråk.
Landskapet bjuder på vild natur med stora möjligheter till friluftsliv samt både hav och skärgård, vackra älvar och vilda forsar, och inte minst midnattssol på sommaren och ett fantastiskt norrsken under vinterhalvåret.

Resa till och runt i Tornedalen:
Direktflyg till Luleå från Göteborg eller Stockholm. Från andra svenska flygplatser krävs ofta ett byte. Tåg från Malmö tar arton timmar, från Göteborg sexton timmar och från Stockholm cirka elva timmar. På plats är hyrbil bästa sättet att ta sig runt.

Trevliga hotell i Tornedalen:
Arthotel Tornedalen – erbjuder trevligt boende i Hedenäset där konst, tradition och sällsynt vacker natur förenas på ett underbart vis. 
www.arthoteltornedalen.se
Tjers Gästgiveri – drivs av familjen Andersson och ligger i en fint renoverad prästgård i Bränna, 
i Överkalix centrum. God mat och härlig frukost.
Tel: 0926-450 00, 
www.facebook.com/tjersgastgiveri. 
Dottern Fridas bryggeri ligger i närheten, 
www.tjersbryggeri.se.
Kukkolaforsen Turist & Konferens 
– är en familjeägd rörelse med övernattning, 
mat, bastubad och sikfiske. En i alla avseenden fantastisk plats som toppas av den välbevarade gamla fiskebyn. www.kukkolaforsen.se
Land och strand – en liten stugby utanför 
Pålänge där Gita och Janne Stenman erbjuder enkelt boende och mycket god mat. Med Janne vid rodret kan gäster följa med på fisketurer 
och löjromssafari i skärgården. 
www.landochstrand.se

Goda restauranger:
Hulkoffgården – är en restaurang i Korpikylä 
där man äter god och vällagad mat, samt välsorterad ”butiken på landet”. Boende finns i en stor villa intill krogen. www.hulkoff.se
Seskarö wärdshus – White Guide-listad krog 
på en ö högst upp i Bottenviken. Kan nås med bil. Serverar både genuina norrbottniska läckerheter och moderna klassiker. 
www.seskarowardshus.se.

Arvids steakhouse – ett relativt nyöppnat steakhouse i Kalix som håller hög klass och omnämns i White Guide. 
www.arvidssteakhouse.com

Se och göra i Tornedalen:
Rokkas/Arctic moosefarm – en älg- och renfarm där man kommer djuren inpå livet. Möjlighet till besök i ett sameviste, renkalvmärkning och renkörning. www.rokkas.se
Jockfall – är både en vild och ren naturupplevelse och ett paradis för laxfiskare. Som upplagt för vandringar, forspaddling, cykel- och snöskoterturer.
Övermorjärv – strax ovanför Kalixälven kallas ofta för Sveriges vackraste by. En typisk älvdalsby med bevarad byastruktur, och en livaktig bagarstugeförening.
Pesula lantbruk och gårdsbutik – här finns lokalproducerad rybsolja och fina hantverks-presenter. www.pesulalantbruk.se
Aunesgården – som ligger nära Ekobadet 
i Övertorneå, är ett fint hembygdsmuseum med hus och bagarstuga från 1800-talet. Tel: 0927-770 73

Mer information:
www.heartoflapland.com
www.haparandatornio.com

Reportaget var med i Lantliv nummer 10 2017
Följ med oss på kursen Lantlivs julverkstad! Vi lär oss binda kransar, julbuketter, stöpa ljus, duka vackert och slå in klapparna extra fint. Vi bor och äter gott på Siggesta gård.

julverkstad