Åkulla bokskogar är ett stort naturområde mellan Varberg, Falkenberg och Ullared där våren är rent paradisisk. Vandra längs slingrande vägar och låt själen komma i kapp: träffa nyfödda lamm vid Öströö Fårfarm, njut av gott fika på Hallandsgården Obbhult eller prova lokalt vin på Ästad Vingård.

D

et doftar vår på landsvägarna i Åkulla bokskogar. Vita sjok av vitsippor, hägg och äppelblom uppenbarar sig bakom varje krön. Genom taket av ljust gröna, ny­ligen utslagna bokblad silas vårsolens intensiva strålar.

Jag befinner mig två mil öster om Varberg. Här ligger ett väl omhändertaget naturområde, där ortsbor har hjälpts åt att frilägga vandringsleder för att göra omgivningarna lättillgängliga för besökare.

På gränsen till Åkulla bokskogar ligger Obbhults gård. Den kringbyggda Hallandslängan från mitten av 1700-talet hålls nu öppen som kafé från slutet av maj och hela sommaren. Inför min cykel­utflykt passar det bra att ladda upp med frukostbuffé som står vackert framdukad i salen. Jag njuter av det hembakta brödet i solskenet på innergården medan Kicki och Lars Lennartsson berättar om sin kärlek till gården. Efter mycket renovering har de lyckats blåsa liv i den igen och återskapat den lantliga charmen.

– Vi älskar det vackert kuperade landskapet här omkring och gårdens historia som går tillbaka ända till 1600-talet.

Innanför de stora portarna till den ljusa ladan gömmer sig numera också en sommaröppen butik.

– Här säljer vi både gammalt och nytt som vi handplockar på auktioner och loppisar eller hittar hos bra designer, berättar Lars och ställer i ordning skira glasvaser i den rustika ladugårds­miljön.

vägen tilll bråtadals vandrarhem, reseguide halland

Foto: Linda Tengvall

Vägen till Bråtadals vandrarhem är som tagen ur en saga med sina blommande fruktträd.

Obbhults gård reseguide halland utflykter

Foto: Linda Tengvall

På Obbhults gård har Kicki Lennartsson och hennes man Lars skapat en mysig oas att ta en paus på.

Obbhults gard i Halland kafe

Foto: Linda Tengvall

På Obbhults kringbyggda, faluröda gård kan man fika både inne och ute. Här säljs även handplockade föremål, både antikt och nytt, i fin harmoni.

Det är svårt att slita sig från Obbhult men mätt och glad sätter jag mig ändå på sadeln. En bit följer jag Hallandsleden med siktet inställt på Bexells talande stenar och svänger av mot Åkulla bok­skogars utmarkerade Bexells stig där stenar dekorerade med visdomsord ligger här och var. Det är ett verk av godsägaren och riksdagsmannen Alfred Bexell (1831–1900). Han ansågs vara en framtidsman man gärna tog råd från. Bexell befarade att det svenska språket med tiden skulle utplånas och det sägs vara därför han i slutet av 1800-talet lät rista in namn och tänkespråk på stenar och klippväggar. Hittills har 790 inristningar hittats, men alla är inte återfunna.

Bland de mossiga stenarna läser jag bland annat ”När guldet talar är all resonnering fruktlös, karaktär är en fullkomligt utbildad vilja”. Sjön glittrar mellan träden och det känns nästan som om platsen inte accepterar annat än att man jordar sig ordentligt.

Jag fortsätter på stigen söderut, viker av förbi Skärbäcks gård och är snart ute på landsvägen där fårhagarna kantar vägen mot Öströö Fårfarm. Bräkanden hörs från när och fjärran och utanför den röda gårdsbutiken och kaféet möts jag av Jeanette Carlsson som bär på en stor fikakorg med rödrutig duk.

bexellstigen halland, utflykter

Foto: Linda Tengvall

”Den vise är alltid förtänksam”, en av många inristningar på stenarna längs Bexellstigen.

Bexellstigen i Halland

Foto: Linda Tengvall

På Bexellstigen kan vandrare upptäcka ”de talande stenarna” som godsägaren och riksdagsmannen Alfred Bexell lät rista in sina filosofiska funderingar på under 1800-talet.

kafe på Ostroo farfarm i Halland

Foto: Linda Tengvall

Köp hembakta bullar på kaféet på Öströö Fårfarm. Sedan är det bara att välja mellan att avnjuta dem vid ett bord – eller bland lammen i hagen.

Jeanette och hennes man Kristian Carlsson har bott här i 30 år, och sedan 1990 har jordbruket varit ekologiskt. I dag driver de det på grön el och solenergi.

– I dag bor vi här med 520 tackor och 950 lamm, säger Jeanette och dukar fram kaffe och kakor i den lummiga trädgården.

På Öströö föds uppemot 1 000 lamm i april och maj. Detta får besökarna gärna bevittna från fårhusets läktare. Ull­tottarna tillbringar därefter sina liv i hagen där man kan komma dem nära på en lammsafari. Jeanette och Kristian valde gotlandsfår för deras goda kött och fina skinn. De öppnade butik redan 1992.

– Vi har hela kedjan från jord till tallrik, med eget slakteri, styckning, chark och servering, säger Jeanette, som även är den som ligger bakom alla delikatesser som säljs i butiken, så som vitlöks­peppargelén som passar till den rökta fiolen.

– En storfavorit bland besökarna är också svartvinbärsmarinerat fårinnanlår som är gott till tapastallrik eller potatisgratäng.

Hos Jeanette, som även är utbildad herrskräddare, är det bara fantasin som sätter gränser för vad som kan skapas av de vackra skinnen som säljs i hantverksstugan.

Jag cyklar vidare mot Ästad Vingård som ligger 3,5 kilometer från Öströö Fårfarm. Området känns som en egen liten by. Det som på 1980-talet var en ekologisk mjölkgård har växt till en äventyrs- och aktivitetsanläggning, restaurang och konferenslokaler och senare också till hotell, spaanläggning och vingård.

– Vi anlade den här fyra hektar stora vingården 2011 genom att plantera 15 000 stockar av den gröna druvan Solaris, som är lämplig att odla ekologiskt. Den behöver inte heller så många soltimmar vilket passar bra här i Norden, säger Veronica Nennestam, marknadsansvarig på Ästad Vingård.

Till sin hjälp har Ästad Vingård haft den välrenommerade vin­makaren Lars Torstenson. Resultatet är ett vitt vin som fått en alldeles egen karaktär av den halländska myllan.

Ästad vingård i Halland, härlig utflykt

Foto: Linda Tengvall

På Ästad vingård väntar 15 000 stockar av den gröna druvan Solaris på värmen.

Ästad vingård i Halland

Foto: Linda Tengvall

Veronica Nennestam botaniserar gärna i vinkällaren, favoriten är förstås Ästad Vingårds eget mousserande vin.

Veronica visar runt i bottenvåningen av den borgliknande byggnaden intill vingården där bland annat vinproduktionen ryms.

– Vi jobbar mest med att producera mousserande vin, vilket kräver gott tålamod, säger hon.

Ästad Vingård använder sig av den traditionella champagne­metoden, som innebär att en andra jäsning sker på flaska. Det är bland annat då kolsyran bildas. Flaskan ligger sedan på jästfällning tills man placerar dem i speciella ställ där sedan degorgering påbörjas för att avlägsna jästen från vinet. En spännande process som slutligen, cirka 4–5 år efter skörd, ger ett härligt bubbel.

Det som för länge sedan var gårdens hönshus och kalvstall är nu en smakfullt inredd restaurang där skickliga kockar sätter ihop en säsongsbetonad meny av framför allt ekologiska och närprodu­cerade råvaror. Övernattning erbjuds i söta stugor vid spaavdelningen eller i rustika, bekväma hotellrum i de lite större längorna.

Fortsätter man vidare förbi Älvasjön hittar man efter ungefär en mil fram till Bråtadals vandrarhem. Det är en gammal barnkoloni från 1930-talet, som med sin stillhet uppfyller alla förväntningar på ett lantligt sommarparadis. Byggnaden hade redan genomgått en välgjord renovering när Belinda Åhl Larsson och Rickard Bäck tog över verksamheten och flyttade in i det mindre huset på gården.

– Jag kan gå här och moppa golvet och titta ut genom fönstret och bara känna en sådan himla tacksamhet för att någon skapade Bråtadal så att just jag kan få vara här och uppleva lugnet och ”vackerheten” runt omkring, säger Belinda.

Hon visar mig runt i de charmigt enkla rummen.

– Vi är glada över att kunna dela denna fina plats med våra gäster, eftersom vi tror och tycker att alla behöver få uppleva just sådan här stillhet och ro, säger Belinda.

På Bråtadal lever man nära naturen. Här kan man hyra roddbåt och köpa fiskekort, gå till badplatsen intill eller promenera Björkasjö­stigen runt sjön. Längs Åkullas ringlande vägar, intill blommande äppelträd och längs de lavdekorerade gärdesgårdarna finns många bevarade kulturskatter man absolut inte vill missa.

RESA HIT:

Den 1 maj 2018 öppnar en ny busslinje till Åkulla bokskogar som utgår från Varbergs tågstation. Turen passerar 13 besöksmål. Linjen är öppen maj till september med helgtrafik under vår och höst och avgångar dagligen under sommarlovet. Trafiken körs via Hallandstrafiken, med samma biljettsystem som övrig kollektivtrafik.

I Varberg kan man även hyra cykel och enkelt cykla via Åkullaleden till Åkulla bokskogar, cirka en mil till Obbhults gård. Från Falkenberg är det cirka 2,5 mil till Ästad Vingård och från Ullared drygt en mil till Bråtadals vandrarhem. För övrigt tar man sig lätt hit med bil.

SKYDDADE BOKSKOGAR MED VACKRA SJÖAR

Åkulla bokskogar är ett stort naturområde innanför den triangel som bildas mellan Varberg, Falkenberg och Ullared i Halland. På en yta av runt 50 kvadratkilometer ryms ett 20-tal sjöar och 12 naturreservat.

Bokskogarnas skiftande natur är särskilt vacker mellan skir vår och fyllig höstskrud men området är även populärt under vintern då det finns anlagda längdskidspår vid Åkulla friluftsgård. Åkulla bokskogars intresseförening har gjort ett stort jobb med att anlägga vandringsleder med tillhörande kartor.

TREVLIGT BOENDE:

Ästad Vingård bor du i rustika stugor med grästak eller i eleganta hotellrum. I stugorna vid Kvarnbäcksdammen erbjuds spaupplevelser för alla sinnen. Delta i guidning runt  vingården eller vinprovning i vinkällaren, eller njut av vällagad
mat i restaurangen. www.astadvingard.se

Bråtadals vandrarhem är en gammal, välreno-verad barnkoloni som i dag har 15 övernattningsrum med 47 bäddar. Här erbjuds frukostbuffé med ekologiska närproducerade råvaror och hembakt bröd under högsäsong. Tillgång till rymligt gästkök och flera stora umgängesplatser både ute och inne. Vandra, fiska och bada. www.bratadal.se

Skärbäcks gård, belägen mitt i Åkulla bokskogar på en höjd med utsikt över sjön, har fyra stugor
till uthyrning. Här finns möjlighet att hyra båt och fiskekort. Vandring och cykelleder finns precis utanför dörren. www.skarbacksgard.se

ÄTA GOTT:

Ästad Vingård serverar säsongsinspirerade rätter från lokala, gärna ekologiska råvaror, och väl utvalda viner. Restaurangen ligger i gårdens äldsta del som nu är nyrenoverad i ljus, lantlig stil. www.astadvingard.se

Öströö Fårfarm erbjuder egna charkdelikatesser och andra hemlagade och hembakta produkter, perfekt som picknick. I kaféet kan du köpa fikakorg och sätta dig i den grönskande fårhagen, eller inomhus i brännvinskällaren vid sämre väder.
www.ostroofarfarm.com

Obbhults gård är ett charmigt kafé i en Hallandsgård från 1700-talet. Råvarorna är från bygden och brödet hembakat. Frukost serveras 9–11, därefter kafémeny. I ladan finns en butik med antikt och nytt. Gården öppnar vid kristihimmelsfärdshelgen. www.obbhultsgard.com

Åkulla Café och restaurang serverar lunchen inne
i den rustika matsalen eller ute på den stora terrassen som sträcker sig ut mot Yasjön. Här finns även rum, stuga eller husvagnsplats att hyra.
www.akulla.eu

SE & GÖRA:

Vandring! I området finns 12 olika långa, och till största delen sammanlänkade, strövarstigar,
med en total längd på 66 kilometer. Dessa knyter samman många av områdets besöksmål. Även Hallandsleden löper genom bokskogarna.

Besök museet Ästad Folkskola för en tillbakablick på skolmiljön under 1900-talets första hälft,
eller kika in i några av de historiefyllda boendena, så som Skrape-Finas backstuga och torpet i Långanskogen. Kartor till vandringsstigar och information om besöksmål och öppettider finns på www.akullabokskogar.nu

Ästad Vingård kan du se fiskar simma förbi medan du njuter i undervattensbastun, och har du tur prickar du in lamningen på Öströö Fårfarm som kan beskådas från fårhusets läktare. Strax utanför bokskogen, cirka 5 kilometer från Bråtadals vandrarhem ligger naturreservatet Sumpafallen vid Högvads-ån med vackra promenadstråk utmed forsen och en fin grillplats.

MER INFORMATION:

www.swedenbybike.com/cykelleder/akullabokskogar/
www.visitvarberg.se