Storslagna vyer och gnistrande skidnedfarter – sydtyska Allgäu bjuder även på berömd, smakrik bergsost, mikrobryggd öl och fyra österrikiska byar som ligger inbäddade mellan de tyska alptopparna.

D

en lilla kabinvagnen fylls av förväntansfulla äventyrare. Vissa bär färgglada pjäxor, andra bekvämare vandringskängor. Linbanan lyfter oss högt ovanför granarnas kottfyllda toppar, utmed Nebelhorns branta bergvägg. Efter två snabba byten når vi ändstationen Gipfel på 2 224 meters höjd. Den skäggige mannen som sköter vagnen gastar något på tyska, dörrarna öppnas, och som kor på grönbete rusar samtliga ut ur vagnen.

Resergguide till Alperna

Vindlande vyer. Från staden Oberstdorf går linbanan upp på berget Nebelhorn. Härifrån syns 400 alptoppar.

Solen strålar och sikten är klar. Panoramavyn över 400 spetsiga alptoppar är övermäktig, nästan svår att ta in. Här ligger kaféet Nebelhorn Gipfelhütte med sin uteservering som sticker ut likt ett rymdskepp över bergsstupet. Nedanför räcket syns skidåkarna som små svarta prickar på Nebelhorns vita bergvägg. Där nere syns även igloohotellets lilla by. Jag åker en station ner och träffar hotel­lägaren Matthias Lenz som tillsammans med sin flickvän Katharina Seppeler värmer sig med ett bubbelbad mitt i snölandskapet.
– När jag kommer hit passar jag ibland på att ta ett bad på denna vackra plats. Minst en gång per säsong bor jag även över i en igloo här uppe, säger Matthias nöjt.
Igloogästerna får sova på en bädd täckt av renfäll och därpå en sovsäck som uppfyller alla krav för en värmande natt i kyla. Väggen är dekorerad med ett ljussatt snökonstverk. I en större igloo finns en bar och inte helt otippat hämtade Matthias inspiration från Skandinavien när han startade verksamheten 2009.
– Här finns ingen tillsatt uppvärmning utan vi vill bjuda på en genuin upplevelse, ett äventyr. När skidliftarna stängs och sista linbanan gått ner är här tyst och stilla, du är ett med naturen. Då kan man njuta av solnedgången och ett bad direkt under stjärnorna, säger Matthias.

reseguide till Alperna, Tiefenbachs kyrka

Tiefenbachs kyrka ligger vackert med bergen som fond. Till jul och nyår dekoreras kyrkan med silvertistel som växer i Alperna.

reseguide till alperna, Oberstdorf

Oberstdorf är en lugn stad med vacker arkitektur. Extra mysigt blir det när mörkret har fallit.

Vid berget Nebelhorns fot ligger den mångfasetterade staden Oberstdorf. Jag vandrar längs de mysiga gränderna och beundrar de timrade husens arkitektur när jag plötsligt överraskas av en glädje­fylld blåsorkester i traditionsenlig klädsel: män i lederhosen och kvinnor i dirndl, det vill säga klänning eller kjol, blus och förkläde. Till dundrande trummor bjuder de gatans publik på upprymd folkmusik. Efter avslutad låt ropar samtliga musiker med hög stämma:
– Ein gesundes neues Jahr!
Orkestern får ett trevligt gensvar från publiken och traskar snabbt vidare till nästa gathörn. En tysk man förklarar vänligt:
– De går runt så här på årets första dag och ropar ut en god fortsättning till alla.
Nära stationen ligger den klassiska bayerska puben Dampf Bierbrauerei. Som namnet avslöjar finns här även ett mikrobryggeri. Eftermiddagen är tidig, stämningen hög. En servitör i lederhosen skyndar fram och tillbaka med välfylld ölbricka. Gulaschen är utsökt och serveras bland de stora kopparpannorna med öl som står placerade mitt bland gästerna.
– Eftersom kokpannan befinner sig i samma rum som våra gäster har de även möjlighet att inte bara njuta av ölet utan också titta på hur det tillverkas. Resten av tillverkningen sker i källaren. Vi startade 1991 och är väldigt stolta över vår duktiga bryggarmästare, förklarar kvinnan bakom bardisken.

Resereguide till Alperna, bryggeri Dampf Bierbrauerei

Dampf Bierbrauerei serverar öl från eget bryggeri och kopparkärlen med öl står mitt i baren.

Jag avslutar mitt gyllengula öl och fortsätter vandringen genom Oberstdorf. Den långa alpkedjan bildar en storslagen kuliss och avgränsar Tyskland från Österrike, så när som på kommunen Kleinwalsertal. I kommunen ligger de fyra österrikiska byarna Riezlern, Hirschegg, Mittelberg och Baad på rad, inklämda mellan bergen på norra sidan av Alperna. Byarna kan därför bara nås via Tyskland. Någon vägförbindelse med Österrike finns inte. När vägen som löper genom byarna slutligen når Baad upphör möjligheten att fortsätta och en rondell styr vänligt trafiken tillbaka mot Tyskland.
På den österrikiska alptoppen ska skidläraren Jeremias lära mig åka skidor och jag passar på att fråga om de boende i Kleinwalsertal känner sig som tyskar eller österrikare, de har ju mer kontakt med Tyskland än med resten av Österrike.
– Det där är ett känsligt ämne! De boende i Kleinwalsertal är väldigt stolta över att vara österrikare men vi brukar skämtsamt säga att övriga Österrike har gömt dem på andra sidan berget av en anledning, säger Jeremias med glimten i ögat.
När han pratar om sin hemstad lyser han av stolthet.
– Det är fantastiskt att dagligen omges av dessa vackra vyer. Tycker man inte om att åka skidor utför finns här enorma möjligheter till annan aktivitet som till exempel längdskidåkning, rodel, vandring och cykling. När vintersäsongen är över leder jag längre vandringsturer över Alperna, berättar Jeremias som är bortskämd med att ha 128 kilometer pist och otaliga offpistmöjligheter runt knuten.

Lä säven: Fira jul i Norge, ett storslaget vinteräventyr

reseguide till Alperna, Beslers Schwand

På Beslers Schwand produceras bergs-ost som lagras i upp till ett år. Osten får bara kallas bergsost om korna betat minst 800 meter över havet.

Senare återvänder jag till de charmiga österrikiska byarna mellan bergen. Invid en vägkorsning i Mittelberg finns en enkel butik i ett timmerhus. Här inne blandar sig mängder av kulinariska dofter. På hyllorna finns ostar, korv, hjortkött, marmelader, öl, kryddor och hantverk. Flera produkter är märkta ”Genuss Region Österreich”.
– Detta är den regionala kvalitetsmärkningen för Österrike, för att garantera bra och närproducerade produkter. Många av Kleinwalsertals småföretagare har blivit granskade och fått godkännande att bära denna märkning, förklarar kvinnan i butiken stolt.
Av någon underlig anledning köper jag fläderlikör – kanske inte vad jag trodde att jag skulle ta med mig från Österrike. Mer tippad var osten som låg i min påse efter besöket på Besler’s Schwand, en gård strax utanför Oberstdorf, där man producerar bergsost. Ägaren Hans Besler tar emot.
– För att osten ska få kallas bergsost måste korna har gått på bete i bergen på en höjd av minst 800 meter över havet, förklarar han under promenaden mot källaren där lukten av ost i pågående process slår emot oss när dörren öppnas.
Längs gångarna finns trähyllor med perfekt runda ostar.
– Här lagras ostarna i tre, sex eller tolv månader. Vi vill sköta vår gård naturligt och låter alla kor ha hornen kvar. Då blir osten också bättre för laktosintoleranta.
På hotellet Alpe Dornach har bergsosten en central roll i flera av restaurangens rätter. På kvällen guidar den vänliga servitrisen, iklädd en vacker dirndl, genom djungeln av tyska maträtter.
– Käsespätzle är verkligen en specialitet här i Sydtyskland, säger hon och hennes beskrivning låter som en lyxig makaronipudding.
– Vi har också en egen specialitet: friterad bergsost på marinerad sallad med granatäppelkärnor och en päronchutney.

reseguide till Alperna, ravinen Breitachklamm

Breitachklamm är en drygt två kilometer lång ravin som man kan besöka dagtid eller uppleva i fackeltåg när det mörknat. I södra Allgäu ligger byn Tiefenbach, vackert inbäddad i snö och dimma och omgärdad av Alperna.

Efter smakupplevelsen går resan till Breitachklamm, en drygt två kilometer lång bergsklyfta. Ett stämningsfullt fackeltåg väntar. Vi utrustas med varsin fackla och via en tunnel i berget leds vi in i klyftan. Smala gångbroar sitter halvvägs upp utmed de höga bergsväggarna. I det svaga ljuset från facklorna anar vi proportionerna på den imponerande ravinen. Plötsligt tappar någon sin fackla över broräcket. När den faller i mörkret lyser den upp det forsande vattnet där nere. Vi enas om att naturen här är minst sagt storslagen.

Allgäu – för vinter- och sommarsportare
Allgäu är ett område i Tyskland som ligger i södra delen av delstaterna Bayern och Baden-Württemberg. I den sydligaste spetsen ligger staden Oberstdorf med knappt 10 000 invånare.
Med sin placering intill berget Nebelhorn är detta den främsta platsen för alpin skidåkning i Tyskland. Oberstdorf är även ett centrum för backhoppning, längdåkning, curling och rodel. Orten är populär även under sommarhalvåret med många vandrings- och cykelleder. Även den österrikiska kommunen Kleinwalsertal tillhör Allgäu. Dit kommer man endast via väg från Tyskland eller vandrande över Alperna.

RESA HIT:
Flyg till München och åk vidare till Oberstdorf. Hyrbil är praktiskt, men det går både buss och tåg. Tåget tar cirka två och en halv timme, buss cirka tre timmar.

MYSIGT BOENDE:
Alpe Dornach är ett familjeägt hotell med god stämning och härlig utsikt, nära Breitachklamm.
I den trevliga restaurangen serveras nötkött och korv från den egna gården. Hotellet erbjuder dagligen gratis skjuts till och från Oberstdorf centrum. www.alpe-dornach.de

Iglu Lodge kan du övernatta i en igloo på Nebelhorn, 2 000 meter över havet, värma dig
i ett bubbelbad och ta en drink i isbaren. www.iglu-lodge.de

Ifen Hotel Kleinwalsertal är ett femstjärnigt hotell i den österrikiska byn Hirschegg, nära skidbackar och vandringsleder i skidorten Ifen. Spa och inomhuspool med panoramautsikt.
www.travelcharme.com/hotels/ifen-hotel-kleinwalsertal

ÄTA GOTT:
Nebelhorn Gipfelhütte ligger 2 224 meteröver havet på linbanan Nebelhornbahns ändstation Gipfel. På uteserveringen kan du äta lunch eller dricka något med utsikt över 400 alptoppar.

Besler’s Schwand kan du äta bergsost eller glass från familjen Beslers gård, fika med hembakta kakor och njuta av utsikten över bergdalen från den mysiga terrassen.
www.beslers-schwand.de/sennerei.html

Dampf Bierbrauerei, nära Oberstdorfs centralstation, är en populär pub med härlig stämning där du kan spisa en god gulasch medan ölet jäser i två kopparpannor mitt bland gästerna. www.dampfbierbrauerei.de

SE OCH GÖRA:
Tysklands största skidområde finns i Oberstdorf och inkluderar österrikiska Kleinwalsertal. De fyra bergen har 128 pistkilometer av varierande svårighetsgrad. Förutom utförsåkning finns spår för längdskidor, rodel, anordnade skidturer, tandemskärmflygning och utflykter med hundspann.

Breitachklamm är en 2,2 km lång ravin som vid kallt vinterväder förvandlas till ett sagolandskap med isformationer. Upplev det i dagsljus eller gåi fackeltåg som arrangeras en gång i veckan. www.breitachklamm.com

Kör till det österrikiska området Kleinwalsertal som endast går att nå via Tyskland. Som på ett pärlband ligger byarna Riezlern, Hirschegg, Mittelberg och så Baad där vägen tar slut.

Besök en av de gamla bergsbyarna Gerstruben och Oytal som endast går att nå till fots eller med skidor, eller på en av de slädturer som ordnas genom det vackra vinterlandskapet.

Besök berget Nebelhorn för en svindlande utsikt över 400 alptoppar. En linbana går från centrala Oberstdorf med tre stationer. Den sista stationen, Gipfel, ligger på 2 224 meters höjd.

Reportaget var med i Lantliv nr 12/2016, prenumerera på Lantliv