Pioner fanns i Norden redan på 1500-talet, enkla varianter utan nämnvärd doft. Med Ostindiehandeln kom förfinade sorter av Kinas nationalblomma till Europa, slog sig ner i slott och koja och är nu en kulturväxt med många favoriter. Här är 8 underbara pionsorter.

1. Paeonia x festiva, ’Rubra Plena’

En klassisk och rikblommande bondpion med dubbla mörkröda blommor. Blommar i juni–juli, har ett buskigt växtsätt och blir 60–70 centimeter hög. Långlivad, härdig och fin som snittblomma. Doftlös. Härdig i hela landet.

bondpion, Rubra Plena, fina pionsorter

Foto: IBL

2. Paeonia lactiflora, ’Sarah Bernhardt’

Den här pionen får fyllda och ljuvligt doftande blommor i maj–juni. Luktpion som blir 80–100 centimeter hög och blommar allt rikligare för varje år. Fin som snittblomma. Härdig i hela landet, i skyddat och väldränerat läge.

Sarah-Bernhard, luktpion

Foto: IBL

3. Paeonia lactiflora, ’Festiva Maxima’

Luktpion som blommar rikt i juni–juli med fyllda, vita blommor med blodröda strimmor. Doften är kryddig. Blir 80–90 centimeter hög, och växer frodigt och upprätt. Härdig i hela landet, i skyddat och väldränerat läge.

Festiva maxima, gina pionsorter

Foto: IBL

4. Paeonia lactiflora, ’Bowl of Beauty’

Luktpion som blommar med anemon-formade, enkla rosa blommor med fylld krämfärgad mitt. Blommar i juni och juli och är mycket härdig. Blir 80–90 centimeter hög.

Bowl of Beauty, fina pioner, pionsorter

Foto: IBL

5. Paeonia lactiflora, ’Shirley Temple’

Pionen har fyllda, vita eller blekrosa blommor med härlig doft. En luktpion som blir 70–90 centimeter hög och blommar rikt i juni och juli. Härdig i hela landet, på väldränerad och skyddad plats.

Shirley Temple, pion

Foto: IBL

6. Paeonia suffruticosa, ’Wu Long Peng Sheng’

Buskpion med stora mörkröda halvfyllda till fyllda, doftande blommor. Blir upp till 150 centimeter hög, blommar i maj–juni. Härdig.

Wu Long Peng Sheng, fina pioner

Foto: IBL

7. Paeonia suffruticosa, ’High Noon’

Det här är en buskpion med enorma, väldoftande smörgula blommor på upp till 150 centimeter höga stänglar. Blommar i juni och behöver bindas upp för att inte nicka. Härdig.

High noon, pionsorter, pion

Foto: IBL

8. Paeonia suffruticosa,’Rou Fu Rong’

Pionen får uppseende-väckande stora rosa, halvfyllda blommor med en gyllene ståndarkrans i mitten. Blir upp till 150 centimeter hög. En härdig, pålitlig och robust buskpion som blommar ymnigt i maj och juni.

Rou Fu Rong, pioner

Foto: IBL