Det sjuder av liv i köksträdgården och humlorna surrar kring blommorna som kantar odlingarna. Trädgårdsmästaren John Taylor odlar grönsaker både på jobbet i Slottsträdgården i Malmö och på den egna kolonilotten. Här delar han med sig av sina bästa tips för att komma i gång med grönsaksodlandet.

Inget smakar så gott som hemodlade grönsaker, tycker John Taylor, trädgårdsmästaren med brittiska rötter som basar över Slottsträdgården i Malmö.

John, som också är känd från SVT:s Trädgårdstider, blandar alltid grönsakerna med massor av blommor. De frodiga och färggranna köksodlingarna i Slottsträdgården är en fröjd för ögat men blommorna bidrar även till att skapa en bättre miljö för grönsakerna.

– Blommorna lockar massor av nyttiga insekter som humlor, bin, blomflugor och nyckelpigor. Det är bra eftersom det hjälper till att hålla balansen mot bladlöss och andra skadeinsekter.

1-bin-är-mina-hjälpredor-john-taylor-lantliv

John skördar vitkål omgiven av blommor och grönska. I hans många komposter skapas ny bra odlingsjord.

Men allt börjar med jorden. John tycker att det enklaste sättet att odla köksväxter är direkt i backen på friland.

– Framför allt behöver man inte vattna lika mycket som i en pallkrage som fyllts med påsjord, kanske inte ens hälften så mycket. Dessutom finns maskar, småkryp och mikroorganismer på plats och kan bearbeta jorden, säger John.

Grönsaksland i kolonilotten

Om du ska anlägga ett nytt grönsaksland är det bäst att välja en solig plats utan stora träd som skuggar och konkurrerar om vattnet. Det ska vara åtminstone en meter utanför närmsta trädkrona. Det är också viktigt att jorden är väldränerad. Undvik därför platser där jorden torkar upp sent på våren. Ofta är det en bit av gräsmattan som passar bäst.

– Men ta en bit i taget och öppna inte upp för mycket jord på en gång. Sedan kan du utöka landet efter hand, säger John.

2-bin-är-mina-hjälpredor-john-taylor-lantliv

John håller själv som bäst på att gräva köksland på sin nyköpta kolonilott där han tänker sig att odla grönsaker till familjen på 50–60 kvadratmeter. Inte minst tänker han odla potatis – som han tycker är orättvist beskylld för att vara onyttig i olika moderna dieter.

– Jag älskar potatis, det är världens finaste grönsak, god, nyttig och lättodlad, säger han.

Första säsongen tänker John odla potatis på så mycket som halva ytan. Det är inte bara för att han tycker så mycket om den utan också för att det är ett bra sätt att bearbeta jorden och bli av med ogräs. Potatisblasten är bra på att skugga bort ogräs samtidigt som du stör ogräset både när du kupar potatisen och när du gräver igenom jorden vid skörden.

John förgror inte potatisen utan planterar den direkt i landet.

– Här i södra Sverige gör det ingen skillnad. I Slottsträdgården blir de klara samtidigt vare sig vi förgror eller inte. På småländska höglandet och i norra Sverige kan det däremot vara bra, säger han.

3-bin-är-mina-hjälpredor-john-taylor-lantliv

Trädgårdskompost

Att ha en trädgårdskompost eller flera är en självklarhet för John – allt börjar ju i jorden. Den är nyckeln till en lyckad skörd. Och det bästa och lättaste sättet att förbättra jorden är att fylla på med egen kompostjord. I Slottsträdgården finns alltid komposter i olika grad av nedbrytning.

– Allt som behövs är en hög på marken, men visst kan det vara praktiskt att rama in med trä eller nät. Viktigast är att hålla koll på om det blir för torrt eller blött. Är det torrt är det bara att vattna, är det för blött kan man blanda i halm, torra löv eller något annat luftigt material. Eller täcka högen med plast, berättar John.

På frågan om han har något särskild råd han vill ge nya odlare svarar han lite oväntat:

– Skaffa ett par ordentliga arbetsskor med rejäl sula, gympaskor är inget att ha när man gräver. Men framför allt. Bjud in en god vän eller två som kan hjälpa till att gräva landet. Då blir det trevligare och ni kan fika halva tiden och ändå få lika mycket grävt som om du jobbar ensam.