Ett lusthus är en dröm för många. En skyddad plats för härliga middagar för nära och kära eller bara ett kryp in för eftertanke och stillhet.

Lantliv lusthus

1. Charmigt och rustik och med många fönster, även i taket, har detta lusthus/växthus. Bra om man vill kombinera sköna stunder till bords med sitt odlande.
Bildkälla: homemydesign.com

Lusthus

2. Ett vackert lusthus med träsniderier. Underbart att få duka upp till denna utsikt.
Bildkälla: livetdetgode.blogspot.com

Lusthus

3. Mer sommar än så här kan det inte bli! En riktig idyll med sin röda färg och vackra takform. Dubbeldörrarna som ej syns i bild kommer från Kvarnmästargården och fönstren från en fotoateljé i Stora Mellösa som höll på att förfalla. De gav yttermåtten till det här lusthuset intill Svartån. På karlslundsbyggnasvard.se kan du få hjälp om du vill bygga ett liknande hus.
Bildkälla: karlslundsbyggnadsvard.se

Lusthus

4. Sjönära. Ett lusthus byggt vid  vattnet är en dröm. Vackert och avkopplande med sjön så nära. Från Rextons kommer detta åttakantiga lusthuset med lanternin på taket. Kan tillverkas i storlekar från 7 m2 till 30 m2.
Bildkälla: rexton.se

Friggebod, lusthus

5. En friggebod kan också vara ett lusthus. Detta hus är Ernst Kirchsteigers prisbelönta friggebod. Inspirerad av ett orangeri.
Bildkälla: aftonbladet.se

Lusthus

6. Detta lilla söta lusthus med sin rena stil är beläget mot en mur med träd i bakgrunden. Skyddat avnjuter man stunderna här i litet sällskap.
Bildkälla: mirror.co.uk

Ebba_Brahes_lusthus,_Bockhammar

7. Ebba Brahe’s lusthus på bergsmansgården Bockhammar i Skinnskatteberg. Ett charmigt litet hus med vacker patina och karnissvängd takhuv, klädd med spånstickor. Underbart med den lilla bron som leder in till huset. På andra sidan huset finns en bro till. Om vindflöjen på taket med årtalet 1636 anger husets byggnadsår, kan det vara Sveriges äldsta bevarade lusthus. Huset är en del av Ekomuseum Bergslagen. Foto: Clara Ruyter.
Bildkälla: upload.wikimedia.org

Lusthus

8. En luftig och inbjudande känsla. Snickarglädjen pryder sin plats. Vackert är det också att hänga blommor i amplar för lite extra trädgårdskänsla.
Bildkälla: livetdetgode.blogspot.se

Växthus, lusthus

9. Ett växthus kan också fungera som ett lusthus. Med dekorativ inredning och bekväma sittplatser och varför inte en dagbädd för skön avkoppling, kan växthuset bli en fantastisk plats och ett extrarum på sommaren. Foto Marie Delice Karlsson.
Bildkälla: gardenista.com

Lusthus

10.  Lusthuset är vackert beläget i kanten av trädgården. Med sitt snygga tak och klassiska form blir huset ett smycke på tomten.
Bildkälla: housetohome.co.uk

MER INSPIRATION: Se läsarnas egna punschverandor. (Klicka på bilden)

Lina-Ahlgren

Eller läs om familjen som byggde sitt hem av återvunna fönster! (Klicka på bilden)

glass-5