En örtagård är ett trädgårdsrum med ljuvliga dofter, fantastiska smaker och ren och skär skönhet. Och dessutom enkel att både anlägga och sköta. Så här skapar du en örtagård.

T

ack vare kryddväxternas modesta krav är det enkelt att skapa en vacker örtagård. Vad som framför allt krävs är sol, och odlarens vilja att ständigt använda dem eftersom kryddor växer så det knakar ju mer de skördas.

För att du ska ha störst glädje av kryddorna är det smidigt om de växer nära köket, så att du kan gå ut och klippa knippen med färsk timjan, oregano, rosmarin och mynta närhelst du behöver. Och när kryddlandet ligger så synligt och nära är det fint om det också har en estetisk form – klassiskt geometriskt, uppbyggt som ett stenparti, som en labyrint av gångar, inramat med en låg häck.

Så skapar du en kryddträdgård

 1. Börja med att gräva ur ett så stort område som du planerar att odla, och skapa därefter bäddar för kryddorna. De flesta kryddor växer bäst i mager men väldränerad jord, en mullrik sandjord är optimal. Glöm inte heller gångarna, de ökar skönhetsvärdet och ger dig dessutom chans att komma åt odlingarna ordentligt. Femtio centimeters bredd rekommenderas, gärna belagd med markduk innan du lägger täckbark, marksten, tegel eller grus.
 2. Att så egna kryddor är lätt. Oregano, mejram och timjan är exempel på frön som ger snabbt resultat. Andra kryddor, som lavendel, rosmarin och fransk dragon, köper du med fördel som plantor i handelsträdgården. Ofta kan också kryddkrukorna från livsmedelsbutiken trivas bra i örtagården, men låt dem först stå ute på dagen och inne om natten under några dygn före utplantering.
 3. Vattna väl under etableringstiden, sedan dröjer det inte länge innan kryddorna skänker ljuvlig doft och regelbundna skördar. Men glöm inte att pollinerare lockas till blommorna. Spar en blommande rugge till fjärilar, humlor och bin – så blir kryddträdgården en njutning för alla.
gör en gång i örtagården för att komma åt alla kryddor

Foto: Gabriella Dahlman

En örtagård växer sig frodig på ett par år, anlägg gärna en gång så tar du dig lättare fram mellan doftande buskar.

odla kryddor i kruka, övervintra kryddor i kruka

Foto: Gabriella Dahlman

Vill du ha nära till favoritkryddorna du använder ofta? Plantera dem i kruka utanför altandörren. Det gör dem också lättare att flytta innan vintern.

8 favoritkryddor i örtagården

 • Fransk dragon, Artemisia dracunculus, är flerårig och förökas med sticklingar eller genom delning. På våren klipps torra kvistar ner helt.
 • Gräslök, Allium schoenoprasum, kan skördas hela sommaren om plantorna inte får gå i blom. Matbutikens gräslöksplantor funkar bra, dela en kruka i fyra tuvor och sätt ut i landet. Fin i grönsaksrätter, i kalla såser och till fisk. Och till sillen.
 • Mejram, Origanum majorana, är flerårig men känslig och behöver flyttas in i kruka under vintern. Direktsås på våren under glasskiva och gallras till 30 centimeters avstånd. Fin till kötträtter och ärtsoppa.
 • Mynta, Mentha, finns i mängder av sorter, sprider sig hämningslöst och begränsas genom att planteras i en stor kruka i jorden. Kan direktsås i maj, eller förökas genom att dra loss ett skott med rottrådar från en befintlig planta. Sätt ner i landet så tar det sig snabbt. God i sallader, teer och drinkar.
 • Oregano, Origanum vulgare, har stort prydnadsvärde som blommande buske och lockar humlor, bin och fjärilar. Sås inne i mars–april och planteras ut efter sista nattfrosten. Klipps ner på våren för att hålla formen. Perfekt på pizza och pasta plus i sallader, såser och tomaträtter.
 • Rosmarin, Rosmarinus officinalis, är perenn men känslig och behöver tas in ljust och svalt under vintern. Växer långsamt och köps som planta, att fröså är sällan lönt. God i grönsaks- och lammrätter.
 • Salvia, Salvia officinalis, är flerårig och härdig men kan ha svårt för stränga vintrar eller barfrost och övervintrar helst inne. Direktsås på platsen. Underbar i grönsaks-, fläsk- och kycklingrätter. God att fritera.
 • Timjan, Thymus, är ett stort släkte. I huvudsak odlas krydd-, citron-, och stortimjan i svenska kryddland. Sås inne i april och sätts ut i maj–juni. Härdig, men klarar inte milda och fuktiga vintrar. Passar till allt.
  odla dragon i örtagården

  Foto: Gabriella Dahlman

  Till bearnaisesåsen: dragon.

  odla salvia i örtagården

  Foto: Gabriella Dahlman

  Salvia – gott att smörsteka.

  odla rosmarin i kryddträdgården, örtagården

  Foto: Gabriella Dahlman

  Rosmarin tål köld dåligt.

  Odla pepparmynta i örtagården

  Foto: Gabriella Dahlman

  Pepparmynta sprider sig lätt, plantera den gärna i kruka. 

Vill du vandra bland vingårdar och leta efter tryffel? Följ med oss på en mat- och vinresa till underbara Piemonte.