Renovering och heminredning
Juli är månaden då du kan njuta av det du planerat och planterat – så bjud in till fest eller ligg kvar i hängmattan och njut.

Nu har vi svensk högsommar när den är som bäst, och det sista man vill göra är att ha en massa ‘måsten’ på agendan. Men, det kan vara skönt att ha lite småpyssel igång i trädgården, som inte är måsten utan snarare goda tips och råd som man kan ta sig an när andan faller på. Och skulle det vara så att man absolut inte vill göra något utan bara ligga i hängmattan eller ströva runt i naturen, är juli en fantastisk månad att njuta av all blomning i trädgårdar, ängsmarker och dikeskanten. Det är nu sommaren är som bäst!

Årets bästa månad?
Ta tillfället i akt att gå runt i trädgården i juli, stig upp en tidig morgon eller dröj kvar en stilla kväll. Förutom att njuta, ser du kanske saker som behöver göras när du går runt, eller får nya idéer som du skulle vilja förverkliga. Skulle du stöta på otrevligheter som mördarsniglar, plocka genast bort dem. Har du liljebaggar på liljor kan du be barnen gå på nyckelpige-jakt och lägga dessa på liljorna. Njut av trädgården under juli och ta det i din takt!

Bara vanligt vatten
Juli månad kan slå till och bli riktigt varm och solig om det vill sig, då är vattningen a och o för att växterna ska orka. Sommarblommor (ettåriga växter i kruka) bör gödselvattnas och även trädgårdsland är viktigt att hålla ett öga på. Har du planterat nya växter på försommaren är dess rotsystem extra känsligt för torka och får inte lämnas utan tillsyn. Bästa tiden att vattna är kvällstid då avdunstningen är som minst. Använd en bra stril som imiterar ett fint sommarregn så gott det går och vattna rikligt. Ett test om du vattnat tillräckligt är att sticka ner ett finger hela vägen ner i jorden. Är det blött ända ner är det tillräckligt.

Tänk på att aldrig någonsin vattna med bräckt vatten. Samla gärna regnvatten i tunnor eller ett större kar om du har stora ägor. Framför allt, när du planerar din trädgård, gör det väl så att rätt växt planteras på rätt plats vilket minskar vattningen.

Fyll på i kärlen
Om det är en varm sommar är det mycket möjligt att vattenkärl, pooler, dammar och annat kommer att behövas fyllas på där vatten avdunstat. Fåglar, insekter, fjärilar och andra djur är tacksamma att ha små oaser att svalka sig i, precis som vi själva letar skugga och är extra törstiga.

Rosornas tid
Juli är rosornas månad, om det är ett bra år. Rosor önskar främst två saker för att trivas, värme och sol. Därför kan blomningen ha ett varierande resultat beroende på hur sommaren ser ut. Nu är det dags att putsa och se över rosorna. Klipp bort vissna blommor, ta bort blad som inte ser friska ut och vildskott som kan komma ner i basen. Ett vildskott tar bara näring ifrån plantan och får inga blommor. Det har ofta lite annorlunda färg än resten av rosbladen så det brukar vanligtvis synas ganska tydligt. När man lägger ett snitt ska det vara vinklat och inte helt horisontellt. Det gör att rosen blir mindre mottaglig för sjukdomar. Kom också ihåg att ha rena vassa verktyg, så mår växten bäst.

Välj ros efter tycke och smak, men är du inte van vid rosor är det roligare att välja en beprövad ros där motståndskraft mot sjukdomar och härdighet är hög. Är de starkt doftande är det bra att plantera dem på lite avstånd ifrån sällskapsytor. Den klarröda Rosa HC Andersen, puderrosa Rosa New Dawn och lite mer bubbelgumsfärgade Rosa rugosa Louise Bugnet är värda att titta närmre på.

Jordgubbsfrossa
Med midsommar förbi, då jakten är som mest hätsk, är gubbarna söta och fina i juli. Beroende på sort kan du plocka och frysa in, eller så klart sylta och safta. Om du odlar egna, se till att ta bort revor som har kommit från moderplantan, de tar värdefull näring från växten. Vill du utöka landet är det bara att använda revorna till nya plantor. Bädda med halm under plantorna och plocka alltid bort sniglar som du ser.

Korona är en av mina favoriter, som är en medelsen sort, söt och lite fastare som går utmärkt att frysa in. Kan odlas upp till zon 6!

Kryddstarkt
Vad är väl inte härligare än färska egenodlade kryddor i matlagningen dessa lata dagar. Kryddor är enkla att odla och passar såväl på balkongen i stan som på landet och är därför trevliga inslag när det dessutom finns så många sorter att välja mellan. Kryddor smakar bäst innan de går i blom, efter det kan de kännas lite ‘träiga’ i smaken. Passa på att plocka små knippen att torka eller frys in för vintern. En gardinstång är ett perfekt ställe att hänga kryddor på tork i fina band. Lantligt och rustikt.

Dill och persilja använder vi ju mycket i matlagning i Sverige och de trivs bäst i trädgårdsland snarare än i kruka. Den slätbladiga persiljan är lättare att odla än den krusiga.

Kämpa mot ogräset
Ogräs, vår ständiga följeslagare i trädgården. Har det varit en regnig försommar växer ogräset så det knakar under juli. Fördelen är att det verkligen syns och är därför enkelt att ta bort. Det bästa är om du kontinuerligt har rensat under tidigare månader, då är det inte så mastigt. Tänk i synnerhet på att ta bort gräs innan de hinner gå i blom och fröar av sig. Luckra jorden samtidigt som du rensar. Känns det för mäktigt, dela upp trädgården i sektioner och slutför en del i taget eller bjud in ett gäng vänner till trädgårdsfix med grillfest en fin sommardag.

Kom ihåg att handkraft, gratis motion och kroppsligt trädgårdsarbete är mångfaldigt bättre och dessutom ger ett mer långvarigt resultat i trädgården än inköpta produkter som är mycket mer svåranvända och slår ut vår biologiska mångfald och rubbar ekosystem. Vill man ha hjälp på traven är naturliga och skonsamma produkter såsom såpvatten mot löss och ättika mellan plattorna vettiga val.

Låt roboten klippa gräset
En välmående gräsmatta vill ha kontinuerlig och jämn klippning och tar inte paus i juli. Nu är det allt vanligare att man investerar i en robot-gräsklippare, en självgående gräsklippare som klipper gräset med en jämn frekvens oavsett om man själv är hemma eller inte. Gräsmattan kan hållas något längre under juli. Bra är att klippa den i olika riktningar så att gräsroten aktiveras i olika led. En klippt gräsmatta är också ett tecken på att någon är hemma så det är inte bara för gräsets skull utan även i viss mån minska inbrottsrisken.

Öka tomatskörden
Tjuva och toppa tomatplantorna, beroende på vad du har för sort. Det gör man för att plantan ska satsa energi så tomaterna mognar och inte fortsätta att växa och ödsla energi på det gröna. Ta bort blad som är för stora och släpp på så vis in mer ljus till plantan.

Även fruktträd bör ses över för både gallring och beskärning så att frukten mognar fint. Sommarbeskärning görs främst av äpplen och päron av två skäl, dels så att karten befrias ifrån skuggande årsskott och dels så att karten torkar snabbt vid regn. Som princip kan man säga att alla grenar som pekar rakt upp ska bort. Gallra bort kart. Som riktmärke ska det finnas kvar en knuten hand mellan varje kart, då får frukten plats och näring att växa väl.

Ge dina plantor semester
Ställ ut dina inomhusblommor i trädgården. Se upp så att de inte bränner bladen då de inte är vana vid den starka solen och låt varje växt få rätt plats. Skuggväxter kan placeras under buskar och i skuggiga lägen, medans växter som vill ha sol, såsom pelargoner, kaktusväxter, citrusväxter med mera vill stå öppet och soligt. Inomhusväxter mår bra av att få komma ut under sommaren och ofta blir plantorna kraftigare och starkare inför vintern.

BERÄTTA!
Vad gör du i trädgården den här månaden? Ingenting alls, eller har du en massa projekt på gång? Dela med dig nedan, och visa oss din trädgård!

Läs vidare:
Skapa rymd i trädgården med speglar
Drömverandor att inspireras av
Fråga experten: Välj rätt ros

Renovering och heminredning