Fem frågor till festfixaren 
Micael Bindefeld, som berättar 
om sitt odlande liv i nya 
boken Min trädgård är en fest (Roos & Tegnér).

Du ärvde odlarintresset av din morfar. Vad lärde han dig?
– En allmän kärlek till odling och trädgård, och glädjen i att tillaga det man själv har odlat. Jag lägger fortfarande in gurkorna på samma sätt som han gjorde, receptet finns i boken.
Efter många års planerande har du skaffat växthus. Hur används det?
– Jag har en otrolig glädje och användning av växthuset, som har olika funktioner olika årstider. Det är ett lusthus och växthus i kombination. Pelargoner och fuchsior älskar att övervintra där eftersom det är både svalt och ljust. Sista veckan i maj tömmer jag växthuset på fuchsior och pelargoner för att få mer plats för att jobba, umgås, äta middag och fika i växthuset, omgiven av tomater, gurkor, meloner, chili och aubergine.
Du börjar dagen med en morgonrunda i trädgården. Varför är den så viktig?
– Det är en fantastisk start på dagen. Och ett bra sätt att ha en dialog med min trädgård. Jag ser direkt om det hänt något under natten, om det kommit några skadeangrepp, om pionerna blivit för tunga och behöver stagas upp eller om tomatplantorna bågnar. Då vet jag vad som behöver åtgärdas under dagen och kvällen.
Vad gör trädgården till en bra festmiljö?
– En trädgård får människor att slappna av, öppna upp och sänka garden. Och det händer något med folk när de hälsar på i mitt växthus. Även om man inte är trädgårdsintresserad så uppstår en nyfikenhet. Samtalsämnena kommer naturligt.
Dina bästa tips för en lyckad trädgårdsfest?
– Allt brukar bli lite mer uppsluppet utomhus, folk kan få komma när de vill. Våga blanda gäster lite spretigt för att få dynamik. Var tydlig med vad man ska ha med sig, hur man kommer hem, om man kan sova över. Och våga be folk om hjälp, exempelvis ta med egna badlakan och sänglinne. Det är roligare att laga mat tillsammans, i trädgården blir det väldigt naturligt.

Micael Bindefeld
GÖR: VD för Micael Bindefeld AB, eventarrangör, PR-konsult.
BOR: Östermalm, Värmdö på sommaren.
JUST NU: Aktuell med boken Min trädgård är en fest. Tar hand om min nya biodling. 
Jag har snickrat bikupor och gått på bikurs, nu ska vi se hur det går.