I ett växthus kan du tjuvstarta odlingarna på våren, lyckas med värmekrävande grönsaker på sommaren och övervintra citrusväxter, rosmarin och andra Medelhavsväxter. Här tipsar vi om lättodlade favoriter och listar ett par smarta odlingsråd. Lycka till!

Under sommaren frodas värmeälskande växter som är en utmaning på friland. Att värma upp växthuset på vintern är dyrt. Men håller du några plusgrader i växthuset blir det plötsligt möjligt att övervintra rosmarinplantan, citronträd och andra citrusväxter.

Det viktigaste att tänka på innan du skaffar växthus är var det ska stå. Växthuset måste inte ha full sol, det gör inget om det skuggas av träd under delar av dagen. Viktigare är att det smälter in i trädgården på ett bra sätt. Kanske kan det bilda fond åt köks- eller kryddträdgården, ge lä åt en uteplats eller dela av olika trädgårdsrum?

Ett enklare alternativ är ett flyttbart bågväxthus av plast. Även om det kanske inte lämpar sig som fikaplats trivs tomater och andra värmeälskande grönsaker utmärkt.

Lättodlat i växthus

 1. Tomater är bra mycket lättare att lyckas med i växthus än på friland. Förkultiverade plantor planteras ut när nattemperaturen i växthuset är 8 grader. Höga sorter binds upp och tjuvas, det vill säga alla sidoskott nyps bort,
  efter hand. Underlätta befruktningen genom att skaka eller duscha plantan.
 2. Slanggurka kräver ännu mer värme och vatten än tomatplantorna. Plantorna sätts ut när nattemperaturen är 12–15 grader. En del sorter behöver hjälp med pollineringen.
 3. Aubergine behöver rejält med värme på dagarna, helst ska det vara omkring 25 grader, och svalare nätter, för att den ska sätta frukt.
 4. Gyllenbär och kapkrusbär är släkt med tomat, bildar rejäla buskar och trivs i växthusvärmen även om de kan odlas i kruka i skyddade lägen i södra Sverige.
 5. Basilika finns i många goda smaker, bland annat klassiska ’Genovese’, citron- och thaibasilika. De kan odlas ute i kruka men stortrivs i växthuset.
odla tomater i växthus

Foto: iStock

I växthusvärmen blir tomaterna solmogna och söta. Höga sorter ska bindas upp och tjuvas.

Odla aubergine i växthua

Foto: iStock

Aubergine har sitt ursprung i Indien och trivs i tropisk värme.

Att tänka på i växthuset

 • Storleken har betydelse. Ju större växthus, desto lättare att hålla ett jämnt klimat. Minst 8 kvadratmeter bör det vara.
 • Ventilationen är A och O. Förutom dubbeldörrar ska det helst finnas minst två öppningsbara takfönster. Växthuset måste vädras varje dag för att reglera fukt och temperatur. För hög luftfuktighet ökar risken för sjukdomar. Blir det över 30 grader slutar plantorna växa och vid 40 grader tar de skada. Automatiska lucköppnare underlättar enormt.
 • Jorden måste vara av god kvalitet. Du kan odla i markbäddar, stora odlingskärl eller en kombination. Krukor är praktiskt eftersom du lätt kan byta ut jorden varje år. I bäddar, som ska vara upphöjda 10 centimeter, håller jorden fukten bättre.
 • Vattna helst på morgnarna så att fukten hinner torka upp under dagen, och duscha plantorna varma dagar. Många växthusgrödor slukar vatten och behöver vattnas varje dag. Det finns också droppbevattningssystem som kan underlätta.
odal grönsaker i växthuset, vattna

Foto: odal grönsaker i växthuset, vattna

Varma dagar går det åt mycket vatten i växthuset. Ett bevattningssystem kan vara till hjälp.

Följ med oss på en mat- och vinresa till underbara Piemonte