Visste du att det går att odla grönsaker – rotsaker, örter, till och med bladgrönsaker – även under vintern? En av Sveriges varmaste förespråkare för vinterodling är Sara Bäckmo, odlingsproffs och grundare av Skillnadens Trädgård. Med sin nya bok vill hon locka fler att våga utmana gamla traditioner och föreställningar om hur odlingsåret ska se ut.

M

ånga av oss planerar vårt  trädgårdsår på klassiskt vis: vi sår på våren, skördar på sommaren och hösten och låter sedan jorden ligga i träda över vintern. Sara Bäckmo är odlingsexperten som driver sajten Skillnadens Trädgård och vars blogg, kurser, guider, föreläsningar och böcker fångar odlingsintresserade över hela landet. Med sin nya bok Vinter­odling – skörda när det är kallt vill hon att fler ska upptäcka den fantastiska växtkraften som finns även under vintern, och lära oss ett helt nytt sätt att odla (och tänka) på.

Sara Bäckmo

Ålder: 40 år.

Yrke: Författare och influencer.
Driver bloggen och sajten Skillnadens
Trädgård på sarabackmo.se, har skrivit böckerna Skillnadens trädgård, Skillnadens skörd och Vinterodling. I vår kommer boken Odla med barn.

Familj: Maken Philip, 42, och barnen Otto, 10,
Viggo, 8, Alba, 6, och Loa, 2 år.

Bor: Bökebacken, drygt 2 mil söder om Växjö.

Just nu: Fyller krukor med bokashikompost
och sår nya bladgrönsaker.

– Vinterodling handlar om att förlänga odlingsåret, för att få mat på vintern och bygga upp stora förråd av grönsaker. Jag sår för att skörda när det är kallt och utökar därmed odlingssäsongen. Inför vintern odlar jag extra mycket av supertåliga växter som kål och rotsaker, men även bladgrönsaker som jag skördar av hela vintern. Vi är så rädda för kyla, men många sorter klarar faktiskt kyla alldeles utmärkt. Spenat är en supertålig bladgrönsak som man kan fröså direkt på snö, och till våren har du massor av gröna, frodiga blad att skörda. Vintersallat, eller machesallat som den ofta heter i mataffären, är kungen av alla bladgrönsaker och lär tåla ner till 30 minusgrader! Genom att vinterodla får man ett odlingsår som  aldrig tar slut. I stället sår man lite hela tiden för att få mat hela ­tiden. Ett bra år behöver jag inte köpa grönsaker alls.

sara-backmo-vinterodling

Foto: Maria Fors Östberg

Sara Bäckmo

Hur föddes idén hos dig att odla på vintern?
– Idén föddes när jag såg hur mycket grönsaker som stod kvar i mitt land på hösten. Det var egentligen en kombination av lathet och tidsbrist under småbarnsåren. Sedan såg jag Youtube-videor från odlare i England som odlade på vintern och blev inspirerad, men när jag frågade experter här hemma i Sverige så sa de bara ”nej, det går inte”. Men jag ville verkligen testa, och det funkade!

Måste man ha ett växthus?
– Nej, det går alldeles utmärkt med en pallkrage och fiberduk, i alla fall i stora delar av landet. Om du bygger ett lock till pallkragen av en träram och växthusplast så får du som ett miniväxthus. Ofta tror vi att det stora problemet på vintern är kylan. Men det är faktiskt bristen på dagsljus som gör att grönsakerna inte växer. Det viktigaste är att hitta en skyddad växtplats, då kan du odla för att skörda hela vintern.

Kan man vinterodla i hela landet?
– Ja det kan man, men skördeperioden är inte lika lång. Längst uppe i norr, där det är lite dagsljus och mycket snö under vinterhalv­året, handlar det mer om att tidigarelägga säsongen på våren och senarelägga på hösten. Men genom att odla i växthus – av glas eller tunnelväxthus av plast – kan man odla året runt i stora delar av landet. I ett tunnelväxthus kan det bli uppemot 20 grader varmt under soliga vinterdagar!

Vilka grödor är mest nybörjarvänliga?
– Det allra enklaste är att övervintra palsternackor. Så på våren och skörda hela vintern och våren därpå. Purjolök är användbar, perfekt att använda i stället för lök, och dessutom väldigt härdig. Den tål dessutom ofta att frysa och tina om vartannat, vilket är bra när vädret skiftar mycket som det kan göra på vintern. Köp purjolöksplantor i tråg på en plantskola och plantera på friland under våren, eller så själv. På hösten lyfter du upp dem, placerar i hinkar och flyttar in dem i växthuset eller tunnelväxthuset. Sedan kan du skörda purjolök hela vintern. Ska du bara satsa på en sak att odla på vintern så är det vintersallat! Så i juli–augusti eller senare, då växer den upp så att du kan skörda hela hösten och vintern om du vill.

Finns det något man absolut inte ska göra?
– Lita inte blint på fröpåsarnas odlingsråd! Många gånger sår vi nämligen grödorna vid fel tid på året, på tok för sent, och ofta är det fröpåsarnas fel. Så tidigare! Spenat, sallat, persilja och dill har tåliga frön som kan sås redan tidigt på året. Du behöver alltså inte vänta tills det blivit vårvarmt, många gånger blir resultetet bättre om fröerna sås i kall jord.

Så här kommer du i gång med första vintersådden:

 1. Pallkragar
  Har du inget trädgårdsland eller växthus är det enklast att köpa färdiga pallkragar och fyra säckar jord till varje pallkrage. Lägg ett lager tidningar på marken, på en något större yta än pallkragen, och ställ kragen ovanpå. Häll jorden över tidningarna och så eller plantera. Fixa ett lock av plast eller glas för att kunna odla både tidigt och sent på säsongen.
 2. Bästa placeringen
  Placera dina odlingar i skyddade lägen, längs väggar eller i hörn av trädgården där det är lä. Tänk på att växter eller byggnader inte ska skugga då dagsljuset är livsviktigt. Undvik även att lägga odlingen i närheten av träd eftersom rötterna suger upp vatten och näring, och kan växa upp i pallkragen.
 3. Många odlingsytor
  Det är lätt att få mersmak av att odla grönsaker på vintern, så gör fler odlingsytor än du först tror dig behöva.
 4. Odla i kruka på balkong
  Det går även bra att odla i stora tråg och krukor på en balkong eller altan. Skydda sådden på samma sätt som på friland, med fiberduk och olika slags lock, och linda gärna in krukan i isolerande material på hösten för att förlänga skördeperioden. Gör förberedelserna i slutet på sommaren eller början av hösten. På vintern är det ofta för sent när
  det är snö och kallt.

Vilka växter trivs var?

 • Supertåliga
  De flesta supertåliga grönsaker, exempelvis grönkål, jordärtskocka, palsternacka, svartrot, vintersallat/mache och vitlök, behöver lång tid på sig att växa till fullstora exemplar. Sara odlar därför merparten av de härdigaste på friland. Kylan är vanligtvis inget problem och det kan frysa i jorden utan att växterna skadas.
 • Mindre tåliga
  Något mindre tåliga grönsaker, exempelvis purjolök, svartkål, savoykål, mangold och persilja, trivs allra bäst på en lite mildare plats över vintern. De kan till exempel grävas upp på hösten och flyttas till växthus eller pallkrage med lock över vintern.
 • Minst tåliga
  De mest kinkiga och köldkänsliga grönsakerna, exempelvis sallat, salladslök, potatis, rödbetsblast och pak-choi, behöver de finaste och mest skyddade platserna. Dessa sorter odlar Sara i tunnelväxthus med extra mycket skydd. Då kan de i bästa fall övervintra i zon 3.
odla-gronsaker-i-snon-pallkrage-sallat

Foto: Maria Fors Östberg

Till och med under snön är det möjligt att plocka vintersallat, eller mache. Enklast är det om odlingsplatsen skyddas med odlingsram och lock, men det går också fint att skrapa bort snön och hämta fräscha blad.

odla-svartrot,-vinter-gronsaker,-pallkrage

Foto: Maria Fors Östberg

Svartrot är en favorit i Sara Bäckmos trädgård. På hösten vissnar bladen ner men de köldtåliga rötterna trivs i jorden och kan skördas hela vintern. Vinterportlak är oväntat köldtålig. Den kan frysa under vintern men växer upp igen tidig vår.

spenatfron-vinterodling

Ta bort snön och sprid ut spenatfrön tätt ovanpå den frusna och välgödslade jorden. Krafsa ner fröna eller täck dem med tinad jord och lägg över en fiberduk. Till våren kommer du att kunna njuta av massor av härlig spenat!

vinterodling-sara-backmo

I boken Vinterodling – skörda när det är kallt (Roos & Tegnér) lär Sara Bäckmo oss allt om hur man förlänger odlingsåret. Köp boken här.