Med en pallkrage är det både enkelt och roligt att komma igång och börja odla. Vare sig du har trädgård eller uteplats kan du snabbt få din egen köksträdgård – både billigt och utan att gräva.

En pallkrage är en träram som egentligen används när man transporterar varor. Tack vare metalljärnen i hörnen kan den fällas ihop och skyddas under tak vintertid.

Varför odla i pallkrage?

Det finns massor av anledningar till att pallkrageodling har blivit så populär.

 1. För det första kommer odlingen upp en bit från marken vilket gör den lättare att pyssla om utan att slita på rygg och knän.
 2. Du behöver inte ha en särskilt bördig jordplätt – eller ens en egen trädgård. Till exempel brukar fastighetsägare ofta låta sina hyresgäster ställa upp pallkragar på gården.
 3. Om du använder jord och gödsel från säck behöver du inte luckra upp jorden lika mycket som om du ska så på marken.
 4. Genom att du sår tätt har ogräset mindre chans att komma upp, och det
  som väl växer är lättare att ta bort. Dessutom är de sniglar som hittar hit enklare att upptäcka.
 5. Jorden blir varm fort vilket gör att du kan komma igång tidigare med odlingen på våren. I gengäld kan jorden torka snabbare, så vattna ordentligt.
 6. Till sist ser en pallkrageodling ofta snygg och prydlig ut. Måla gärna insidan med linolja så håller den längre. Utsidan kan bli fin med röd eller svart slamfärg.

Allt går att odla i pallkrage – till växter med grunda rötter räcker en, medan potatis vill ha två eller tre på höjden

Hur kommer jag igång?

 1. Köp pallkragar begagnade av en byggfirma eller nya från handels-träd-gården. Hur många du vill stapla på höjden väljer du själv. En krage räcker för växter med grunda rötter som sallat. Potatis behöver två eller tre på höjd. Vill du skona ryggen kan du välja att sätta ännu fler på höjden och grunda med sten, ris eller kompost för att spara jord.
 2. Välj en solig plats på bra avstånd från närmaste träd (tänk på att trädrötter ofta når lika långt som sin krona). Underlaget spelar ingen roll, men om du tror att det finns risk för ogräs är en markväv i botten en bra idé. Genom att låta väven gå upp en bit på insidorna hindrar du dessutom jord från att spilla ut på sidorna vid vattning eller häftigt regn.
 3. Har du tillgång till egen jord så använd gärna den, men förbättra den med gödsel till ungefär en fjärdedel. Välj annars gärna jord för ekologisk odling av miljöskäl.
 4. Nu är det dags att så! I pallkrage behöver du inte så på en rak linje om du inte vill. Bredså i stället jämnt, täck och vattna försiktigt. En fiberväv värmer och skyddar mot skadedjur. Gallra när du ser vad som kommit upp och rensa ogräs vid behov.
växtskydd för pallkrage

Med en tunnelvav rundjärn, tre bambukäppar och en fiberduk får du ett bra växtskydd till dina plantor. Med växtplast får du i stället ett enkelt växthus. Järn i bredden 75 cm passar för en stor pallkrage, 49 kr/st, Eldgarden/www.lerbo.nu.

Vad ska jag odla i pallkragen?

Allt går att odla i pallkrage men kryddväxter som lavendel, timjan, gräslök, rosmarin eller sallat som romansallat och spenat är tacksamt att börja med. Jordgubbar är också trevligt, enklast är att köpa en färdig planta som du kan dela på när den har vuxit till sig.

Börjar du hellre med grönsaker brukar vitlök, lök, zucchini, jordärtskocka och sockerärter ge riklig skörd för liten insats. Lycka till!

odla sallad, kryddor, och grönsaker i pallkrage

Färdigmålade odlings-bänkar är ett dyrare alternativ till pallkragar men blir ett prydligt inslag i trädgården, 575 kr, Hasselfors Garden.

pallkrage med glastak

Förläng odlingssäsongen med ett glastak. Växthuset Gaia har aluminiumstomme och fyra öppningsbara luckor, 1 295 kr, Plantagen.

drivbänk med lucka, pallkrage

Svart drivbänk med en lucka, 979 kr, Bolist.

 

Följ med oss på en mat- och vinresa till underbara Piemonte