När du odlar i kruka kan du skapa din egen poesi genom att välja de växter och färgkombinationer just du faller för. Kenneth Nordling, trädgårdsmästare på Zetas, ger råd som hjälper dig att lyckas.

Bärbuskar med grenar dignande av godsaker. Frodiga kryddörter att plocka av när det är dags att laga sommarlunch. Och en växtlighet som aldrig slutar blomma. Även om du bara har krukor att tillgå kan du skapa plats för en hel trädgård.

Odla i kruka

Blanda blommor med ätbart för att skapa både ögonfröjd och nytta. Basen i denna kruka är blåsalvia, heliotrop och sommarflox. Den gulbladiga örten kungsmynta och bronsfänkål ger vacker kontrastverkan. Bild: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt

Fördelarna med att odla i kruka är många. Det är lätt att variera växter efter säsong. När en planta har blommat ut i krukan kan du enkelt byta ut den mot en annan; krukodlade växter går bra att plantera hela säsongen.Är du typen som gillar att möblera om kan du få utlopp för din kreativitet även utomhus; passar inte krukan på ett ställe är det bara att flytta den runt tills den hittar sin rätta plats. För att inte nämna hur minimal arbetsinsatsen är när det gäller att rensa ogräs.

LÄS MER: Odla grönsaker – stor nybörjarguide till grönsakslandet

Kenneth Nordling, trädgårdsmästare på Zetas Trädgård, märker att intresset för krukodling ökar.

– Det är en trend som kommer allt mer utomlands, men även sprider sig i Sverige. Dels för att vissa bara har sin balkong att odla på, dels för att många bygger stora altaner och terrasser som blir väldigt sterila utan någon växtlighet på.

Krukorna ger både insynsskydd och en mer ombonad känsla.Själv tycker han att krukor är bra komplement i trädgården, för att till exempel markera en entré, arrangera vackra blickfång eller skapa lummighet i annars svårodlade hörn.

– Man ska våga prova! I synnerhet när det gäller perenner och sommarblommor. Träd och buskar går också bra om man väljer härdiga sorter. Varför inte skapa ett ätbart tema i krukan, med uppstammade bärbuskar och smultron som marktäckare? Eller funkia, ormbunkar och kaukasisk förgätmigej som lyser upp i skuggiga lägen? Det är roligt att hitta på alldeles egna kombinationer.

Välj rätt jord

Jord är ett stort kapitel i sig men generellt sett fungerar det bra med planteringsjord eller vanlig blomjord för inomhusväxter. Den viktigaste egenskapen för krukjorden är bra struktur: den ska vara luftig och genomsläpplig så att rötterna får plats att utvecklas. Jord som blandats upp med exempelvis lecakulor är därför ett bra alternativ.

Silverpäron

Silverpäron kallas för Nordens oliv och är ett mer lättskött alternativ till olivträd. Har vackra, vita blommor om våren och får sedan oätliga frukter. Kan formklippas och hållas litet för krukodling. Foto: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt

Det kan vara värt att satsa några extra kronor på bra jord, som innehåller både snabbverkande och långtidsverkande näring, men oavsett vilket du väljer behöver du tillföra näring – gärna flytande – för att kompensera för det som försvinner vid regn och vattning. Hellre lite näring regelbundet (cirka 1,5 milliliter näring per liter vatten varje gång du vattnar), än mycket näring vid enstaka tillfällen.

Sommarblommor behöver näring hela säsongen, perenner kan man gödsla fram till mitten av juli så att de sedan får chansen att förbereda sig inför vintern.

LÄS MER: Experttips: Välj rätt rosor för din trädgård

Vattna ofta

Hur ofta du behöver vattna beror på hur stor krukan är. Stoppa ner fingret och känn efter, eller investera i en fuktighetsmätare för jord. Ju mindre krukor, desto oftare behöver du vattna, under högsommar varje dag när det är som varmast. Vattna på morgonen eller kvällen.Stora krukor är alltså att föredra, både för att växterna blir kraftigare och mer välmående och för att stora krukor kan hålla jorden fuktig ett par dagar.

Åker du bort över en helg kan vackra vattenklot eller en uppochnedvänd petflaska som du sticker ner i jorden vara tillräckligt för att växterna ska klara sig utan extra vattning. En droppslang eller självvattnande krukor fungerar också som bra komplement till vattning för hand. Se till att hela krukan blir genomfuktad när du vattnar.

Silverax i kruka

Silverax är en flerårig växt som fungerar alldeles utmärkt i kruka och ger effektfull höjd i växtarrangemangen. Vacker ihop med pion, hosta och fingerborgsblomma. Foto: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt

Och kolla krukan även om det regnat – ibland studsar regnet på bladen i stället för att hamna i jorden under dem.

Välj rätt kruka

Val av kruka är dels en smaksak, dels en praktisk fråga. Det första du bör ta ställning till är om den ska vara frostbeständig eller inte. När det gäller sommarblommor kan du egentligen välja vilket material som helst, bara krukan har bra dränering.

Finns inte dräneringshål kan du göra dem själv med borr eller hammare och spik ( välj metod efter material). Små tassar, som höjer krukorna några centimeter från underlaget, kan också underlätta avrinning.

Perenner planteras med fördel i frostbeständiga krukor, för smidigare vinterförvaring.I trädgårdar som hör till hus med mer traditionell karaktär passar det generellt sett fint med krukor av terrakotta eller trä – som kärl av gamla ektunnor. Till en minimalistisk tomt passar lättbetong och cortenstål extra bra. För att krukorna ska bli mindre tunga och lättare att flytta, blanda upp jorden med lecakulor eller pimpsten. Man kan även sätta krukorna på en blomvagn, eller hjulplatta som de även kallas.

LÄS OCKSÅ: Så sköter du om dina pioner

Så kombinerar du växterna

Du kan odla det mesta i kruka, men visst finns det kombinationer som är mer lyckade än andra. Till exempel kan det vara smart att plantera torktåliga växter tillsammans, för att sedan kunna ställa hela arrangemanget i soliga lägen på tomten. Exempel är bolltistel, anisisop och kärleksört tillsammans med sommarblomman silvernjurvinda eller krypmalört, som dessutom passar väldigt bra ihop rent utseendemässigt.

Blomsterkrukor

Vackra kombinationer är en fröjd för ögat. Foto: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt

Vill du odla blommor som lockar bin och fjärilar kan en kombination av uppstammad lavendel, salvia, isop och lammöron passa.När det gäller färg tycker vissa om harmonifärger som går ton i ton, medan andra föredrar kontraster. Ofta är det fint att blanda in en ”grön” växt i arrangemanget för att skapa en lugn bas. Ett gräs som passar bra i kruka är tuvrör som snabbt blir grönt, blommar relativt tidigt och håller strukturen även under vintern.

Det är också fint att välja växter med varierad höjd till krukan. Träd som passar i kruka är dvärgsyren, dvärgbarrträd, dvärgkörsbär, silverpäron, fikon, oliv och citrus. Plantera dem gärna ihop med marktäckare, som täcker jorden vid trädets rötter. Fina små buskar som kan formklippas är havtorn ‘Hikul’ och litet rödvide ‘Nana’.

LÄS MER: Odla egen potatis – så här gör du!

Dvärgsyren i kruka

Dvärgsyren är ett litet träd som är väldigt tåligt och passar fint i kruka. Foto: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt

Förvara växterna på vintern

Härdiga perenner kan stå kvar i sin kruka under vintern, med lite hjälp. Isolera insidan av krukan (innan plantering) med hjälp av ett sittunderlag eller frigolit, och ställ upp krukan på en lastpall eller dylikt. Mycket av kylan kommer från marken. Svep gärna in krukan med extra mineralull också.

Har du en lövkompost går det bra att i stället gräva ner krukan i den över vintern. Du kan också ställa ner krukan i en stor papp- eller trälåda som du bottnar med ett tjockt lager tidningar, frigolitskivor eller förpackningschips. Ställ krukan vindskyddat, mot en vägg eller ett plank. Mindre härdiga växter behöver stå i frostfria utrymmen, till exempel ett garage eller ett svalt rum.

Artikeln publicerades i Lantliv nr 6 2018.
Prenumera på Lantliv:

Prenumerera på Lantliv