Nu är tiden inne att förbereda inför odlingssäsongen, där målet är en köksträdgård som dignar av underbart goda grönsaker. Men vilka sorter ger de sötaste tomaterna och de krispigaste sallatsbladen? Odlingsexperten Maria Andersson delar med sig av sin kärlek till att odla grönt och tipsar om sina favoritsorter.

F

å saker känns så tillfredsställande som att peta ner små frön i jorden och sedan se hur det spirar och växer i lådor och krukor. För att inte tala om njutningen i att kunna skörda och äta sina egen­odlade solvarma tomater, krispiga gurkor, läckra sallatsblad och annat gott direkt från den egna täppan.

maria-andersson-odlingsexpert

Foto: Anna Kern

Maria Andersson har förvandlat sin odlingslott till ett prunkande paradis med massor av ätbara grödor. Vill du lära dig mer om att odla ätbart? På Lantlivs trädgårdskurs föreläser Maria om såväl sin egen trädgårdsresa som hur man kommer igång med att odla grönsaker.

Trädgårdsdesignern Maria Andersson stod i kö i tio år för att få sin efterlängtade odlingslott där hon nu odlar med fokus på kryddor, grönsaker, frukt och bär. För Maria är det viktigt att odla ätbart av flera anledningar.

– Att laga mat av egenodlat betyder att jag vet att grönsakerna är giftfria, inga onödiga transporter har använts och de är pinfärska och därmed mycket näringsrika. Men för mig är även själva processen, från att sätta frö till att skörda mogna grönsaker, värdefull. Mina grödor blir lite som bästa vänner som jag följer från späd grodd till mogen grönsak. Jag älskar att ge omsorgen som grön­sakerna kräver. Samtidigt är odling en utmaning på många plan. Inget år är det andra likt. Jag ställs ständigt inför nya prövningar och jag lär mig mycket genom att odla.

För den som vill uppfylla drömmen om en egen köksträdgård är det nu rätt tid att börja förbereda årets odling – oavsett om du ska plantera i en liten pallkrage eller i ett större trädgårdsland. Vissa grödor kan direktsås när jorden har rett sig, det vill säga att jorden har torkat upp så pass att den inte fastnar på spaden när man gräver. Andra grödor måste förodlas.

– Vissa grönsaker har en lång utvecklingstid och kräver förodling för att de ska hinna ge frukt. Förodling, eller förkultivering som det också kallas, kan vara bra av andra anledningar. Förodlade grön­saker är starkare vid utplantering och står bättre emot skadedjur än direktsåddens späda hjärtblad som lätt kan bli snigelföda.

Vilket är ditt allra bästa råd när det gäller att förbereda köks­trädgården?
– Planera! Fundera på vad du vill odla och hur mycket.

forsa-odla-gronsaker

Foto: Johnér

Redan i februari är det dags att planera och förså inför odlingssäsongen.

Marias favortigrödor till köksträdgården

Tomat

”Jag odlar mina tomater på friland, eftersom jag inte har något växthus.
Då brukar det bli bra att så i början av april för utplantering i början av juni, då risken för nattfrost brukar vara över i Stockholmstrakten.
Mitt bästa råd är att inte så för tidigt. Tomatplantor blir lätt långa och rangliga i ett mörkt vinterfönster. Extra växtbelysning är en bra investering om du vill odla mycket tomater.”
Mina favoritsorter:

 • Körsbärstomat ’Sungold’ är en av de sötaste tomaterna! Lättodlad
  och ger rikligt med frukt.
 • Bifftomat ’Brandywine’ är en kulturarvssort från 1885 som ger otroligt goda, stora frukter.
 • ’Tigerella’ är en tidig sort med randiga frukter i gult och rött.

Sallat

”Jag direktsår min sallat när jorden rett sig. Jag stödsår även sallat i pluggbrätte. På så vis har jag extraplantor att plantera ut i takt med att jag skördar i landet.”

Mina favoritsorter:

 • Bindsallat ’Little Gem’ är en kulturarvssort från 1870-talet. En lättodlad
  och mycket god, krispig romansallat.
 • Plocksallat ’Amerikanischer Brauner’ är en god sallat, grön med vinröda toner och krusade kanter. Blir ett dekorativt inslag i en blandsallad!
 • Rucolasallat – jag kan inte vara utan denna italienska sallatsklassiker!
  Med sin pikanta kålsmak är den ett givet inslag i sallader och som topping
  på pizzan. Godast om bladen skördas späda.
 • Gurka
  ”Gurka växer snabbt, så jag försår cirka 4 veckor innan planerad utplantering. Använd gärna en värmematta vid sådd eftersom gurkfrön gillar värme när de ska gro. Det är viktigt med jämn bevattning eftersom gurkor älskar vatten!”

Mina favoritsorter:

 • Druvgurka ’Diamant’ är utmärkt för inläggning. En frilandsgurka som passar vårt nordiska klimat.
 • Slanggurka ’Beit Alpha’ är en saftig och krispig salladsgurka. Passar för odling på friland såväl som i växthus.
 • Äppelgurka ’Lemon’ är en kulturarvssort från 1894. En ovanlig sort som ger gulvita, runda små frukter. God att äta färsk eller att använda till inläggningar. Odlas på friland eller i växthus.

Squash

”Squash växer snabbt och försås 3–4 fyra veckor innan utplantering. Eftersom squash är köldkänslig planteras de ut först när jordtemperaturen
är cirka 12 grader.”

Mina favoritsorter:

 • Zucchini ’Costata Romanesco’ är den godaste zucchinin! Ger bra skörd
  av hanblommor för stekning eller fritering.
 • Squash ’Goldy’ är lättodlad och ger gyllengula frukter.
 • Myskpumpa ’Futtsu Black Early’ är en spännande vintersquash. Mörkgröna till nästan svarta pumpor med en nötig, utsökt smak.

Kronärtskocka

”Kronärtskockan växer långsamt och försås därför tidigt på säsongen. Den behöver ofta 6–8 veckor inomhus innan utplantering.”

Min favoritsort

 • ’Violet de Provence’ är en purpurfärgad skocka. En vacker prydnad
  i rabatten och en delikatess på tallriken.

  Chili

  ”Chili har en lång utvecklingstid och bör därför sås tidigt på året. Vissa sorter kräver sådd redan i december men de flesta, som sorterna nedan, kan sås i februari. Det är viktigt med extrabelysning när du sår under denna mörka period, så investera gärna i extra växtbelysning.”

Mina favoritsorter:

 • ’Jamaican Bell’ ger klockformade frukter i klarrött. En mild chili som är användbar i köket, gärna gratinerad och fylld med ost.
 • ’Hot Lemon’ är en varmt gul chili som smakar citron. Torkas med fördel då den ger ett förstklassigt chilipulver!
 • Chilipeppar ’Padron’ skördas gröna och steks med olivolja och flingsalt. Goda att äta som tapas.

Kryddörter:

”Basilika försår jag 6 veckor innan utplantering, persilja och koriander direktsås när jorden rett sig.

Mina favoritsorter:

 • Basilika ’Genovese’ är den klassiska basilikan som är ett måste i köket. Oumbärlig i en pasta pesto, sallad caprese eller strödd över rykande het bolognese! Kräver ett varmt, soligt läge i lä.
 • Bladpersilja ’Gigante d’Italia’ är en mycket fin och frisk bladpersilja med stora mörkt gröna blad. Både bladen och de kraftiga stjälkarna används i matlagning.
 • Bladkoriander ’Filtro’ är ett måste till det asiatiska köket. Den här sorten har lätt för att gå i blom, skörda och så därför i omgångar.

Reportaget var med i Lantliv nr 2 2018, prenumerera på Lantliv

Gå Lantlivs populära trädgårdskurs
Unna dig en härlig trädgårdskurs med guidning av våra tre trädgårdsexperter Victoria Skoglund, Maria Andersson och Bella Linde. 

tradgardskurs-lantliv-victoira-skoglund