Trädgårdsbloggaren Charlotte Andersson älskar att inreda ute. I hennes blommande trädgård i Sundsvall skapar hon rumskänsla i trädgården.

FÖLJ MED LANTLIV PÅ EN HÄRLIG RIDRESA I PORTUGAL I SEPTEMBER

charlotte anderssons trädgård i sundsvall
”För mig har det vackra en funktion och det är nog det som driver mig, jag vill helst bara ha möbler och saker som man kan lämna ute året runt, säger Charlotte”.

Vi befinner oss i Nedre Haga i Sundsvall, ett område strax norr om staden med en mix av hus från olika tidsepoker. Charlottes hus hör definitivt till ett av de äldsta och vackraste med sin snickarglädje. Familjen flyttade hit från en lägenhet sommaren 1994 efter att ha åkt förbi huset nästan varje dag i två års tid på väg till och från jobbet.
– Och nästan varje gång sa jag och min man att om vi ska flytta till hus så skulle vi bo just här, säger Charlotte.

 charlotte anderssons trädgård i sundsvall
Charlotte Anderssons trädgårdspassion väcktes till liv när hon och hennes familj köpet hus med tillhörande 1 800 kvm stor trädgård. 

När huset plötsligt blev till salu slog Charlotte och Ulf till direkt. Med huset följde också en 1 800 kvadratmeter stor trädgård som Charlotte inte funderat över alls. Ändå var det den som fick hennes trädgårdspassion att vakna till liv.

Läs även: Mysigt hus med trolskt växthus

charlotte anderssons trädgård i sundsvall
Charlotte har många, många krukor, gamla vintunnor, hinkar, lådor och urnor med växter i som kan flyttas runt och bilda nya blickfång.

– Jag har alltid varit intresserad av trädgård men bara haft balkong så det var först när vi skaffade huset som mitt intresse fick chans blomma ut, och det var verkligen en wow-upplevelse, säger Charlotte som är lärare från början men numera är ett känt namn i trädgårdskretsar. Hon driver inte bara den populära trädgårdsbloggen Trädgårdsflow utan har också startat en webbutik med trädgårdsprodukter. Dessutom fotograferar och skriver hon trädgårdsartiklar i olika tidningar och magasin.

Tävla med Lantliv: Vinn en lyxig kallbänk

– Nu betyder trädgården allt för mig, jag är nästan planterad i jorden och gillar verkligen både kroppsarbetet och det kreativa skapandet, nu skulle jag förtvina om jag inte fick ha en egen trädgård.

charlotte anderssons trädgård i sundsvall

– Jag tänker inte praktiskt när jag skapar i min trädgård, jag tänker bara känsla, det ska vara trevligt och mysigt och jag vill helst att mina vackra bruksföremål står framme, redo att användas, säger Charlotte.

Läs även: Senaste nytt från Lantlivs bloggare

charlotte anderssons trädgård i sundsvall
”Det finns ingen bättre quick-fix i en trädgård än att klippa gräset kort, allt ser direkt stramt och väldigt välordnat ut.”
Den romantiska gamla parkbänken uppe vid äppelträden, med kuddar och fårskinn, är Charlottes egen favoritplats. Där sitter hon och funderar över nya projekt i den gröna oas som omger det ståtliga gamla huset från 1886.

Läs även: Nio fantastiska lantkök

charlotte anderssons trädgård i sundsvall
På bänken brukar Charlottes man Ulf sitta och prata i telefon när han vill vara ostörd. Trädgården ligger i en liten dalgång vilket gör att det nog snarare är zon 3 än zon 4 som är det normala i Sundsvallsområdet.

Läs även: Ljuvlig citronkaka med marängtopping

 charlotte anderssons trädgård i sundsvall
Bit för bit har Charlotte förvandlat den stora gräsytan till rabatter och olika avdelningar inramade av häckar, rostiga plåtkanter och stenar och på så sätt skapat mycket rumskänsla.

Charlotte Andersson
YRKE: Skribent och fotograf, driver bloggen tradgardsflow.blogspot.com samt webbutiken gardenflowshop.se.
BOR: Trävilla från 1886 på Nedre Haga i Sundsvall.

Charlottes bästa tips för att skapa rumskänsla i en trädgård:
* Inred och möblera i trädgården, ha många växter i krukor och urnor som lätt kan flyttas runt och grupperas.
* Rama in och avgränsa rabatter och grusytor så att man känner formerna, använd låga häckar, järnkanter och stenar.
* Grusytor i trädgården. Gör om delar av gräsmattan till grusytor där du kan ha tunnor, krukor och lådor med växter i. Att anlägga grusytor i trädgården behöver inte vara komplicerat. Börja med att märka ut ytan som ska grusläggas. Gräv sedan bort gräsmattan eller skala av det yttersta skiktet av marken. Tänk på nivån på slutresultatet och gräv endast bort så mycket som behövs. Mellan 5 och 10 cm brukar räcka i de flesta fall. Lägg sedan markduk underst och fyll på med grus. Kommande år kan man behöva fylla på med lite mera grus innan det sätter sig ordentligt. Det fiffiga med grus är att mindre nivåskillnader lätt kan jämnas ut. Avsluta gärna med en kant av något slag.
* Låt rabatterna ha runda former, det är mycket mer tillåtande än raka former. Jag brukar sticka ner små grillpinnar av trä och testa olika former innan jag börjar gräva bort grässvålen.
* Tänk på siktdjupet, det är viktigt att det finns saker att vila ögonen på, placera ut saker i trädgården som drar ögonen till sig.
* Satsa på möbler och redskap som tål att vara ute och låt dina vackra bruksföremål stå framme, redo att användas när som helst.

LÄS OCKSÅ:

NUVARANDE Fantastisk trädgård med rumskänsla
NÄSTA Omberg – bästa restipset