Sommar, sol och vattenbrist. Sverige har haft det snålt med vatten på senare år, speciellt på Gotland och Öland. Här går vi igenom hur man får sin trädgård att överleva på ett ansvarsfullt sätt.

Sommaren har hittills varit strålande. Att säga något annat vore lögn. Men sol och värme har sitt pris, som just nu betalas av i form av små vattenföden och låga grundvattennivåer. Det har lett till att man på Livsmedelsverket flaggar för vattenbrist, precis som man gjort de senaste tre somrarna.

Här reder vi därför ut hur vattenbrist uppkommer, om den går att förebygga och hur man kan ställa om sin vattenkonsumtion till en smartare sådan.

LÄS MER: Skapa din egen blomsteräng – 5 enkla steg

Vattna trädgården med regnvatten

Vattenbrist i Sverige – 6 frågor

Sedan 2016 har det rått vattenbrist i Sverige under sommaren, på olika sätt. Det här året är det de med enskild brunn som blir mest utsatta. Att sommaren blir mer och mer torr är något som Per-Erik Nyström, nationell dricksvattensamordnare på Livsmedelsverket, ser bekymmersamt på.

Här reder Per-Erik ut sex av de vanligaste frågorna kring bristen på vatten. Och hur man förbrukar ansvarsfullt.

 1. Vad beror vattenbristen på?
  – Det korta svaret är att det har varit extremt torrt och varmt i maj, utan någon nederbörd. Det långsiktiga svaret är klimatförändringen. Vattenbrist kommer ske oftare eftersom den här typen av väder kommer bli allt vanligare.
 2. Vilka risker följer på vattenbrist?
  –  Torkan kan leda till bränder och minskad växtlighet.
 3. Var i Sverige bör man vara extra sparsam?
  – I södra Sverige, i Götaland. Det är de som drabbats mest av vattenbristen. Speciellt på Gotland och Öland. Men även norra Sverige har problem med låga grundvattennivåer.
 4. Hur drabbas de med enskilda brunnar?
  – Har man en enskild brunn kan man få upp saltvatten när grundvattennivån sjunker. Det kan även bli sämre kvalité på dricksvattnet eftersom temperaturen blir högre.
 5. Hur ska man tänka för en smartare konsumtion?
  – Tänk: många bäckar små. Man ska exempelvis inte låta vattnet rinna när man borstar tänderna, eller vara rädd för att dricka det första vattnet som kommer när man sätter på kranen.
 6. En trädgård kräver sitt vatten. Hur ska man tänka?
  – Man får vara sparsam. Ge vatten så växterna klarar sig, men inte mer än så. Och om det regnar ska man se till att samla in regnvatten till att vattna med när regnet upphör.

LÄS MER: Odla grönt i pallkrage – komplett guide

Spara in på vatten i vardagen

För att ta den femte frågan, gällande hur man ska tänka kring sin konsumtion, från ord till handling så punktar Per-Erik upp fem saker att tänka på i vardagen, för att sänka sin konsumtion av tjänsligt – alltså drickbart – vatten.

 • Vattna inte med dricksvatten.
 • Samla gärna regnvatten och vattna växterna med det.
 • Duscha i stället för att bada i badkar.
 • Låt inte vattnet rinna medan du tvålar in dig.
 • Undvik att diska under rinnande vatten.