Floristerna Johan och Malin arbetar de med blommor hela dagarna men det är något särskilt att sätta händerna i jorden vid sitt eget 1800-talstorp. Här ger de sina fem bästa odlingstips vid ett gammalt torp.

Johan och Malin Munter driver blomsterhandeln Floristkompaniet på Norrlandsgatan i Stockholm. De bor tillsammans med sina barn Sigvard, 7, och Viola, 5 år i en lägenhet i Bredäng i Stockholm med har även ett 1800-talstorp, Ljungstorp, utanför Ljungsbro i Östergötland. Vid torpet har de anlagt en vacker trädgård som de anpassat speciellt till den charmiga torparmiljön.

Johans och Malins odlingstips för ett gammalt torp

  1. Vid ett äldre hus är det trevligt att plantera klassiska torparväxter för att få den rätta känslan, exempelvis stockros, fingerborgsblomma, daglilja, pion och lavendel.
  2.  Tänk på att gruppera växterna på olika sätt i rabatten – olika höjder, färgskalor eller liknande – för att skapa harmoni för ögat.
  3. Välj växter med olika blomningstider för att få en fin och blommande trädgård hela säsongen.
  4. Plantera i krukor! Då blir växterna lätta att flytta runt och det är tacksamt att få dem att må bra. Sätt gärna flera, till exempel tre pelargoner, i en rejält stor kruka så blir det riktigt maffigt.
  5. Odla växter som man får plocka också. Det finns inget härligare än att gå ut i sin egen trädgård och göra en sommarbukett.

Läs även: BÄSTA TIPSEN FÖR DIN KOLONILOTT: TRÄDGÅRDSMÄSTAREN JOHN TAYLOR BERÄTTAR

NUVARANDE Så anlägger du en gammeldags trädgård – 5 enkla tips
NÄSTA Marängtårta med lemoncurd och blåbär