Trädgårdsanläggarna Anette Cato och Maria Nilsson har skapat en underbar trädgård som är som vackrast i augusti och september. Här berättar de hur du får trädgården att blomma om hösten. Drömmen är en trädgård som fortfarande är full av blomsterprakt efter semestern är kanske inte så långt bort som man tror...

I

augusti och september gapar rabatterna i många hemträdgårdar ganska tomma. Men i Den engelska trädgården på Österlen i Skåne blommar en fantastisk mångfald och bedövande blomsterprakt så långt ögat ser.

– Vi strävar efter ett kontrollerat överflöd, kan man säga. Det ska vara ordning där det ska vara ordning; rabatterna ska vara välrensade, gångarna krattade och häckarna får gärna vara klippta. Men inom de ramarna får växterna gärna vara lite lösaktiga, säger trädgårdsanläggaren Anette Cato och skrattar.

Det är hon som tillsammans med kollegan Maria Nilsson har skapat den vackra besöksträdgården och plantskolan som öppnade 2015 på Svabesholms kungsgård. Anledningen till att det blev engelsk stil på planteringarna är att de själva föredrar den avslappnade, lummiga känsla som den typen av trädgårdar har. Anette är dessutom gift med en engelsman i trädgårdsbranschen och har bott i England i nio år.

Rodmalva zebrina hostblommor

Foto: Pernilla Bergdahl

Rödmalva ’Zebrina’ är en tvåårig skönhet.

rabatt i höstträdgård, höstblommor

Foto: Pernilla Bergdahl

Rabatten går i varma kulörer med blommor som gul och rödorange solbrud, blålila stäppsalvia, jätteverbena och aprikosfärgad austinros ’Golden Celebration’.

Hostblommor hosttradgard

Foto: Pernilla Bergdahl

Rosrummet går i kalla kulörer. Den välklippta gräsmattan och häcken bildar en stram fond för övrig växtlighet.

Det syns tydligt hur deras tankar manifesteras i den egna trädgården. Raka, välkrattade grusgångar kantas av rabatter som nästan svämmar över av blommor. Väggar av välklippta häckar, en loggia och bågar ramar in och skapar rum. Trädgårdsbänkarna – från England förstås – får gärna vara lite skavda, tegelpannorna lite trasiga och så gäller det att låta den där perfekta mängden ogräs få stå kvar en stund, berättar Anette.

– Det ska kännas naturligt, som om trädgårdsmästaren tagit en kort semester men inte slutat, och det är nästan den svåraste balansgången i trädgården tycker jag.

I augusti och september är det skön värme både i luften och i trädgårdens färgpalett. Anette och Maria tycker att det är som allra vackrast då.

– Då är det full fart på alla senblommande perenner, våra engelska rosor blommar en andra gång och det har blivit en mustighet i färgskalan som vi älskar: gulorange med inslag av blått och lila, säger Anette.

Rustik pergola hostblommor

Foto: Pernilla Bergdahl

I den rustika pergolan har klätterrosorna blommat över, men på andra ställen i trädgården blommar de engelska rosorna för fullt i augusti och september.

Solhat alba

Foto: Pernilla Bergdahl

Solhatt ’Alba’ älskas av fjärilar och humlor.

Augustiros hostblommor hosttradgard

Foto: Pernilla Bergdahl

Harmonisk kombination med blommor som går ton i ton. Austinrosen ’Golden Celebration’ och dagöga ’Summer Nights’.

Att skapa en trädgård som är vacker hela säsongen kräver en del arbete, det sticker trädgårdsanläggarna inte under stol med.

I England ser man verkligen på trädgårdsarbete som en konstform. Det är lite som att måla på duk

– I England ser man verkligen på trädgårdsarbete som en konstform. Det är lite som att måla på duk, fast med hjälp av växter i stället för färg och i fler dimensioner. I trädgården finns det så mycket att ta hänsyn till: växternas höjd, när de blommar, bladverkens färger och former, blommornas form, färgkombinationer och så vidare. Man får testa sig fram och lära efter hand – det är ju det som är roligt också!

Ett viktigt mål för Anette och Maria är att få besökare att känna att de kan göra som de vill i sin egen trädgård, bara det är genomtänkt.

– Engelsmännen vågar sig på lite djärva kombinationer. Blir det fel kan man alltid flytta runt. Eller så ser man efter ett tag att ”här behöver vi få in något rosa, och här något gult”. Man blir aldrig klar med en trädgård.

Så får du trädgården att blomma på hösten

 1. Vackra höstblommor
  Växter som blommar sent är till exempel höstflox, höstanemon, solhatt, Aster macrophyllus ’Twilight’, solbrud i gult och rödorange och remonterande rosor. Plus alla ettåriga sommarblommor som dahlia, broksalvia och rosenskära som blommar tills frosten kommer. De flesta fungerar även i norr, förutom rosorna. Titta efter härdighet när du köper plantorna.
 2. Klipp kontinuerligt
  Klipp ner tidigblommande perenner så att det inte står kvar något visset i rabatten. I bästa fall hinner de blomma en andra gång, i annat fall får bladverken chansen att växa till sig och bli vackert gröna i stället.
 3. Senarelägg blomningen
  Senarelägg blomningen av perenner som har en tendens att bli rangliga genom att klippa ner dem ungefär i mitten av maj. Det fungerar bäst med blommor som till exempel flox, kärleksört och kantnepeta. Det kan ta emot att klippa ner växter precis innan de börjar blomma, men vinsten är att du får en mer kompakt planta samtidigt som du senarelägger blomningstiden. Genom att du klipper i etapper kommer också blomningen i etapper.
 4. Jobba med färgteman
  Vi gillar att jobba färgtematiskt med antingen kalla eller varma färger, men också att mixa starka kulörer som orange och lila eftersom det blir en sådan häftig kontrast. Rosa, purpur, vitt och silvrigt är en favorit. Gult, blått och vitt är också vackert ihop. Om man håller sig till ett färgtema kan man kombinera många olika nyanser och kulörer utan att det upplevs som rörigt.
Karleksort matrona

Foto: Pernilla Bergdahl

Kärleksört ’Matrona’ och alunrot ’Palace Purple’ bidrar till en mustig färgskala.

Rod solhatt karleksort hostblommor 5b89370738cdb

Foto: Pernilla Bergdahl

Vy från cottageträdgården mot mangårdsbyggnaden på Svabesholms kungsgård. I förgrunden syns röd solhatt ’Magnus’ och kärleksört.