Supersöta penséer och rara cinerarior är säkra kort i vårkrukan – ensamma eller tillsammans.

Penséer är perfekta att sätta i krukor på altanen eller farstukvisten nu på vårkanten eftersom det är en frosttålig blomma. Den klarar ett par minusgrader utan att ta skada. Om du vill vara väldigt tidig med att sätta ut vackra vårkrukor kan du börja med ett par små, som du med lätthet kan ta in på natten. När du väljer penséer kan du tänka på att följa ett färgtema. De finns i många olika färger och det finns även flerfärgade blommor. Gör små planteringar i krukor med penséer tillsammans med den fina cinerarian som vi också skriver om här nedan.

FAKTA OM PENSÉER

  • Vårens tåligaste och mest älskade utplanteringsväxt som finns i massor av nyanser och former.
  • För att lyfta penséplanteringarna är det fint att blanda in någon växt som ger höjd till planteringen, till exempel cineraria som ger både höjd och volym till penséplanteringarna.

FAKTA OM CINERARIOR

  • Många tänker på cinerarian som en krukväxt men sortserien Senettii trivs alldeles utmärkt även utomhus förutsatt att de hårdaste frostnätterna passerat. En sval fönsterbräda, ett skyddat uterum, på balkongen eller i en kruka i trädgården är lämpliga platser.
  • Sorterna i Senettii-serien har mängder av prästkrageliknande blommor i läckra rosa, blå och lavendelfärgade nyanser. Sorterna är väldigt fina i samplanteringar med penséer, men också med andra tåliga vårväxter som ranunkel, alunrot, tusensköna, primula och gyllenlack.
  • Cineraria fungerar också perfekt som solitär i en vacker kruka eller flera olika sorter tillsammans i en stor kruka eller låda. Tänk bara på att det alltid måste finnas hål i botten på lådan så att överskottsvatten kan rinna av.
  • Cineraria vill ha jämnt fuktig jord och regelbunden vattning men trivs inte om jorden blir för blöt. Allra längst och finast blomning fås vid en ljus och sval placering.

Viola cornuta 'Endurio Pink Shades' är en tålig och halvhängande pensé i vackra rosa toner

Rart i rosa. Viola cornuta ‘Endurio Pink Shades’ är en tålig och halvhängande pensé i vackra rosa toner med gula inslag.

Cineraria och tvåfärgade penséer i lila och vitt

Fin kombo. De högre lavendelblå cinerariorna lyfter de tvåfärgade penséerna i lila och vitt.

Cinerarior i blandade färger planterade i en låda

Färgstarkt. Cinerarior klarar sig bra på egen hand, här i härligt cerise och lila toner.

Blålila penséer och blå veronika
Som sammet. Djupt blålila penséer och ursöt blå veronika är de perfekta kamraterna i vårkrukan.

Cineraria och gyllenlack

Vilt & vackert. Lavendelblå cinerarior och busiga gyllenlack i olika färger är en härligt bångstyrig kombination.

Läs även:

 

NUVARANDE Gör en vårkruka med penséer och cinerarior
NÄSTA Skapa rum i trädgården