Så skapar du en romantisk rabatt med gammaldags blommor

Den gammaldags romantiska rabatten karaktäriseras av en fin balans mellan ordning och kaos, lugn och ljuv njutning för alla sinnen. Så här skapar du grunden för blomsterlycka som går i romantikens tecken.

Romantiska rabatter kan se väldigt olika ut. Vissa vurmar för skir, vit romantik med kombinationer som prästkragar, sommarljus och doftpionen ’Bowl of Cream’. Andra föredrar ett rosa tema, kanske med stockros, höstanemon och en vacker ros. Klarblå riddarsporre är en storslagen klassiker som skapar passion tillsammans med exempelvis ringblommor och en vacker daggkåpa som bildar en fin fond till de mer färgstarka växterna.

Men det finns förstås karaktäristiska drag som utmärker dem alla. Grundläggande är att intrycket ska vara frodigt och ombonat. När det gäller form- språket är det viktigt att strama former möter mjuka, och rufsiga plantor får gärna hänga över kanten i välfyllda rabatter. I luften blandas förföriska dofter från olika blommor. På så vis skapas en miljö som ger njutning för alla sinnen.

Här har vi kombinerat en drömrabatt med 7 gammaldags blommor som har olika höjd och form, för att ge spännande kontraster. Kopiera rakt av, eller låt dig inspireras i växtvalen som passar ditt eget odlingsklimat.

 1. Flox
  Phlox paniculata. Små blommor i klasar som finns i nyanser från vitt till intensivt rosa. Höjd 50–200 cm beroende på sort, blommar i juli–september.
  Flox romantisk rabatt gammaldags

  Foto: v

 2. Kaukasisk förgätmigej
  Brunnera macrophylla. Mycket tacksam skuggväxt. Blommar tidig vår med små, söta, klarblå blommor. Sorten ’Jack Frost’ har dekorativa blad som står sig hela säsongen. Höjd 30 cm.
  Forgatmigej romantisk blomsterrabatt gammaldags

  Foto: IBL

 3. Violruta
  Thalictrum delavayi. Blommar i juli–augusti med gracila lila skyar, som når över de flesta växter i rabatten. Höjd 120–150 cm.
  Violruta romantisk blomsterrabatt gammaldags blomma

  Foto: IBL

 4. Stockros
  Alcea rosea. Ståtlig växt som är självklar i torpträdgården.
  Finns i många spännande färger. Blommar i juli–september. Höjd 150–200 cm.
  Stockros romantisk rabatt gammaldags

 5. Trädgårdsnattviol
  Hesperis matronalis. Utsökt doftande mormorsblomma med stora blomställningar i rosaviolett och vitt. Blommar maj–juli, höjd 70 cm.
  Tradgardsnattviol

  Foto: IBL

 6. Riddarsporre
  Delphinium. Storslagen klassiker, oftast med intensivt blå blommor i juli–augusti. Finns i många olika höjder beroende på sort.
  Riddarsporre romantisk blomsterrabatt

  Foto: IBL

 7. Jätteprästkrage
  Leucanthemum x superbum ’Dwarf Snow Lady’. Kompakt och fin i gammaldags rabatter. Blommar juni–augusti, höjd 25 cm.
  Prastkrage romantisk gammaldags blomsterrabatt

  Foto: IBL


Tips! Till den här typen av rabatt är det vackert med planteringskanter av cortenstål som får en jämn
och grov rostig yta med tiden. Den förhindrar effektivt ogräs från att växa in i rabatten. Stenkanter är annars det första många tänker på i den torp- romantiska trädgården. Det passar den som har en avslappnad inställning till ogräs eller den som inte har något emot att rensa i skarvarna. Bra marktäckare bildar en grön avgränsning som förhindrar oönskad växtlighet att sprida sig. Flocknäva Geranium macrorrhizum ’Spessart’, kantnepeta eller jättedaggkåpa är bra val.

Gammaldags romantisk blomsterrabatt

Foto: Pernilla Bergdahl

Reportaget var med i Lantliv nr 7 2018

Prenumerera på Lantliv