Familjen Roland bor på en släktgård i närheten av Läckö slott – mitt i ett hav av blommande äppelträd. Med varsam beskärning och hänsyn till kulturhistorien har de skapat en trädgård full av gamla, fina äppelsorter.

Naturen har klätt sig i sin vackraste dräkt. Syrenerna blommar i vitt och rosalila och äppelträdens mossiga grenar är fyllda av de ljuvligaste små blommor. En efter en har de spruckit ut tills kronorna ser ut att vara inbäddade i skummande grädde. Under träden går familjens får och betar – det är en nästan pastoral idyll.

25. appelblom Lantliv

Vi befinner oss i gamla kulturbygder i närheten av Läckö slott i Västergötland. Här på gården Ekebo på Kållandsö i Vänern bor Sara och Niklas Roland med sina barn sedan två år tillbaka. Sara är bebyggelseantikvarie, men det är inte bara därför hon vill bo här på den gamla gården. Ekebo är hennes släktgård där hennes familjemedlemmar huserat ända sedan 1860-talet.

– Släktgårdar är något särskilt, säger hon. Min morfar är född i sängkammaren på ovanvåningen. Liksom hans far. Gården har alltid betytt mycket för mig.

På mangårdsbyggnaden står det 1785 med stora siffror, men faktum är att namnet Ekebo nämns första gången i historiska skrifter redan på 1300-talet. Då tillhörde gården Läckö och anknytningen varade ända fram till 1930. Bland annat ska det ha bott en trädgårdsmästare från slottet här.

30. appelblom Lantliv

Och just trädgården är verkligen fantastisk här. Gården är inbäddad i grönska och knappt synlig från vägen eftersom jättelika syrenbuskar döljer huset. Men det är som sagt inte bara syrenerna som blommar.

– Först kommer min favorit, krikonträdet, säger Sara. Det blommar så vackert precis invid kökslandet. Därefter kommer fruktträden, ett efter ett. Mest äppelträd och ett och annat päronträd.

Här finns inte mindre än fyra rader av blommande äppel- och päronträd som tillkom på 1930-talet då Ekebo friköptes från Kronan av Saras morfars föräldrar. Träden i alléerna planterades av just den trädgårdsmästare på Kållandsö som döpte äpplet med samma namn. Sorten Kållandsö finns fortfarande i trädgårdar runt om i trakten, så också på Ekebo. Trädgårdsmästaren mätte noga när han planterade träden, de skulle stå på exakt avstånd från varandra i alla riktningar.

Många olika sorter rymdes i raderna, varav en del har hunnit dö. Tre träd av sorten Citronäpple frös till exempel ihjäl redan under krigsvintrarna. Nu står drygt tjugo stolta träd kvar. Förutom ­Kållandsö finns här sorter som Filippa, James Grieve, Maglemer, Signe Tillisch, Sävstaholm, Transparente Blanche och Saras favorit, Åkerö.

39. appelblom Lantliv

Sara och maken Niklas tänker plantera nya träd för att raderna ska bli kompletta. Bland annat en sort som anknyter till den förre ägaren till gården, Saras morfars bror Folke.

– I samma veva som det blev bestämt att vi skulle ta över gården lanserades det några nya äppelsorter en av dem var Folke, säger Sara. Då kändes det självklart att köpa in några Folketräd för att markera övergången – som en hyllning till allt arbete och den betydelse Folke haft för platsen och gården.

Som en hyllning har även parets äldsta son fått namnet Folke. 6-åringen är en i raden av alla familjemedlemmar som haft sitt hem här.

– Det var viktigt för mig att Ekebo skulle vara kvar i släkten, men inte alls självklart att just jag skulle ta över, säger Sara. Men någon gång längs vägen insåg jag att jag verkligen ville leva här. Ju längre tiden går, desto mer lär vi känna dem som bott här före oss.

Till exempel sover dottern i samma vagga som stått i huset sedan 1860-talet. Och familjen har hittat inristade namn i garderoberna från de barn som bodde här på 1930-talet, just den tid när den blommande äppellunden planterades.

– Fortfarande, två år efter vi flyttat hit känns det svårt att förstå att vi faktiskt bor här. Det är fantastiskt.

1. appelblom Lantliv

Vårda din gamla äppellund – Saras och Niklas tips

  1. En trädgård med gamla äppelträd måste hanteras varsamt. Gå inte lös med såg och sekatör om du inte är helt säker på vad du gör. Klipp då bara bort skadade och döda grenar. Smågrenar och vattenskott, alltså långa skott som växer rakt uppåt, kan också tas bort. Inga grenar ska växa inåt eller skava på varandra.
  2. Vill du gå vidare med ytterligare gallring och föryngringsbeskärning är det bra att ta hjälp av en kunnig person de första gångerna. Målet är att skapa en luftig, vacker krona. Solen ska nå alla äpplen.
  3. Vill du ge trädet en extra skjuts? Gräv en ränna i marken runt trädet, ungefär i linje med utkanten av kronan. Där finns de sugrötter som är bäst på att ta upp näring. Lägg ner förmultnad stallgödsel och kompost i rännan.
  4. Äpplen växer ofta tätt på grenarna. Ett tips för att få så stora frukter som möjligt är att ta bort kart och bara spara runt en tredjedel.
  5. Hur gammalt ett äppelträd kan bli varierar, men kring 80 år är inte ovanligt. Ersätt gärna tomma platser i raderna med nya träd.

äppelträd, sorten Folke

Folke – en svensk nykomling

Det tar tid att ta fram en ny äppelsort, minst 20 år. Korsningen som blev den nya svenska E-märkta äppelsorten Folke, som familjen Roland ska plantera, gjordes på Balsgård 1988 och finns sedan ett par år till försäljning. Folke blir ett friskt, stort och kraftigt träd, med bra fruktsättning. Det pollineras av många andra sorter, men kan själv inte pollinera.
Frukten är mycket stor, gulgrön med röda strimmor, fast och frasig med vitt, rätt syrligt, aromatiskt fruktkött. Perfekt till äppelkaka och must. Mognar i oktober och är ätmoget ett par månader senare. Håller ända till april–maj. Zon 1–4.

Reportaget var med i Lantliv Trädgård 2017, prenumerera på Lantliv

Följ med oss på en mat- och vinresa till underbara Piemonte