Sverige har helt klart hönsfeber de senaste åren. Men vad blir nästa stora trenddjur? Vi satsar våra pengar på ankor!

Hönstrenden har brett ut sig över landet. Och det är lätt att förstå varför. Höns är superhärliga, de ger färska ägg och är relativt enkla att  ta hand om. Den senaste tiden har dock ankor har blivit djuret på allas läppar. Är de kanske rent av det nya höns?

Marie och Gustav Mandelmann lär sina ankungar att simma

Foto: TV4

Under säsong två av Mandelmanns gård på TV4 lärde Marie och Gustav sina ankungar att simma i en stor badbalja. När ungarna var redo fick de flytta ut till ankdammen med de större ankorna.

– Det finns inget som är så gulligt som ankungar, utbrast Marie Mandelmann då de hade simskola för sina ankungar i en stor badbalja under säsong två av Mandelmanns gård.

Vi är beredda att hålla med. Vem blev inte sugen på att skaffa ankor av den underbara scenen? Och nog kan hela Sveriges favoritbönder vara en liten del av förklaringen till vår nyvunna kärlek till ankor. Men ankor har förstås fler fördelar än deras urgulliga ungar.
Ankor värper ca 80 -200 ägg om året som är större än hönsens ägg och smakar mycket gott. De kan dessutom vara en hjälp i trädgården då de ofta äter mördarsniglar och ogräs.

De svenska lantraserna är Blekingeanka, Svensk gul anka, Svensk blå anka och Svensk myskanka.

svensk gul anka

Foto: Linda Eriksson/SKL

Svensk gul anka är en av de svenska lantraserna. Precis som höns vill ankor inte vara ensamma utan ha en liten flock, de behöver även foder, ett väl skyddat hus och badvatten.

svenska blå anka

Foto: Sandra Josefsson/SKL

Vatten att bada i är viktigt för ankor. Här simmar svenska lantrasen Svensk blå anka.

blekingeanka

Foto: Ronny Olsson/SKL

Blekingeanka

Källa: Svenska lanthönsklubben, ankor.se, Jordbruksverket

Följ oss gärna på Instagram för mer inspiration 

NUVARANDE Skaffa ankor – det nya höns?
NÄSTA Här är de godaste rosévinerna till sommarmaten