Nu är det dags att förbereda trädgården för sensommaren och hösten. Här kommer några bra tips från Granngårdens expert Emma Johansson.

Dags att ta fram glasburkar och familjerecepten. Kanske inspireras att pröva något nytt? Nu ska skafferi och frys fyllas.

Skördemånaden: Skörda inte för mycket åt gången. Många grönsaker som ärtor och squash ger större skördar om man tar lite i taget.

Träd och buskar: Nu kan du plantera barrträd samt beskära träd och buskar.

Torka och frys örter: Vissa örter som till exempel fänkål, anis, koriander, kummin och dill mår bäst av att torkas. Gräslök, salvia och persilja passar bättre att frysa. Packa dem tätt i små tätslutande påsar och stoppa i frysen.

Beskära: Beskär sommarblommande ljung och stenfruktsträden, funkar bra hela september.

Anlägg gräsmatta: Hösten är perfekt att så gräs. Risken att ogräs ska etablera sig är mindre men temperaturen bör vara över 10 grader. Läs mer om hur du anlägger en gräsmatta. 

Plantera ut vårlökar och frön: Då gror de snabbare på våren men viktigt att inte göra det för tidigt så att de gror redan på hösten. Precis innan tjälen går i marken är perfekt. Morot, palsternacka, rättika, spenat, svartrot, dill, persilja, gräslök och sallad går utmärkt så på hösten. Även blåklint, ringblomma, sömntuta och atlasblomma.

Höstgödsling: Även om kvällarna har blivit svalare har inte allt stannat av, ger du växterna en sista höstgödsling hjälper du dem att förbereda sig inför vintern.

Äpplen: Skörda varsamt och behåll skaftet för längre hållbarhet. En äppellåda bör inte ha mer än två lager äpplen och ska sedan stå svalt.

Tipsen kommer från Granngården

Här hittar du mer inspiration till din trädgård: