I en nedlagd lanthandel i Dalabyn Kniva huserar trädgårdsmästarna André Strömqvist och Andreas Graveleij. Följ med till en blomstrande oas och inspireras av de vackra blomsterrabatterna.

E

n liten kolonilott blev en ögonöppnare och vändpunkt för André Strömqvist och Andreas Graveleij för fem år sedan. Båda hade visserligen alltid varit trädgårdsintresserade. Trädgårdsmästaren och bebyggelseantikvarien André Strömqvist har bland annat skrivit trädgårdsböckerna Odlarens handbok och Trädgårdsmästarens anteckningar och han skriver regelbundet om odling i tidningen Allt om Trädgård. Andreas Graveleij är trädgårdsmästare, trädgårdsformgivare och en flitigt anlitad blomster­kreatör. Bland annat var han med och skapade blomsterarrangemangen till prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllop.

Men den lilla kolonilotten blev den första egna trädgården för både André och Andreas, och den visade sig snart vara platsen där de helst ville tillbringa sin lediga tid, berättar André:

– Så fort vi var lediga åkte vi dit för att arbeta i trädgården, och vi bodde i den lilla stugan på 16 kvadrat från slutet av maj till slutet av augusti. Tycker man om sin trädgård vill man bo i den, följa års­tidernas växlingar och se när de första vårlökarna tittar upp. Men i koloniområdet satte de på vattnet först i april, så vi missade alltid början av säsongen, säger André.

Och snart hade Andreas och André vuxit ur den 330 kvadratmeter stora koloniträdgården som de odlat upp över alla bräddar.

– Vi längtade efter något större, gärna ett hus med trädgård på landet. Både jag och Andreas kände oss klara med storstan. Vi hade fikat färdigt och var mer sugna på att odla, eller gå i skogen och plocka svamp på fritiden, säger André.

André Strömqvist och Andreas Graveleij

Foto: Göran Thorén

Andreas och André tar gärna en snabbfika i växthuset medan de skolar om gurk- och sallatsplantorna.

Blomsterrabat med kornvallmo ’Double Choice’

Foto: Göran Thorén

Varje år anläggs en ny rabatt. Här kornvallmo ’Double Choice’ och ’Angels Choir’ som blommar från midsommar tills frosten kommer.

Kniva trädgård

Foto: Göran Thorén

Lanthandeln har blivit en prunkande oas. Röd blomstertobak, surfinia, slingerkrasse, höstanenemon och lila femtunga välkomnar kunderna.

André är uppvuxen i Falun och det var hans pappa som tipsade om att huset i Kniva, från sent 1800-tal med uthus och gästhus, var till salu.

– Det lät perfekt eftersom vår plan var att öppna en egen trädgårdsbutik på gården. Tomten låg dessutom i en södersluttning, gynnsam att odla på, säger Andreas.

Gästhuset visade sig vara en gammal lanthandel från 1932, nedlagd på 1960-talet och tom sedan länge. Huset saknade el så när Andreas och André var på visning en mörk eftermiddag vid Luciatid fick de använda mobiltelefonernas ficklampor.

– Vi lyste oss fram och fick se den välbevarade gamla butiksinredningen träda fram ur mörkret. Det var så snyggt och charmigt och skulle passa perfekt för vår trädgårdsbutik. Så vi blev lite rädda att priset skulle skena i väg, minns André.

Men huset blev deras och i mars 2015 började de sitt nya liv på landet med tre byggnader och trädgården på 1 600 kvadratmeter. För antikvarien André som är specialist på historiska trädgårdar var det givet att börja med en inventering av befintliga planteringar innan de gav sig i kast med att skapa nytt. Men det fanns bara två gamla ekar, två äppelträd, ett krikonträd, några bärbuskar och resterna av en vallmorabatt. Och så den fina högsommarväxten rosenkronill, en ovanlig ört som varken Andreas eller André hade hört talas om tidigare.

Kanske var det rentav lite tur att det inte fanns så mycket kvar av den gamla trädgården, tänker André i dag.

mysig uteplats bland blommorna

Foto: Göran Thorén

I halvskuggan utanför växthuset uppstod en mysig sittplats. På pallen en stor doftpelargon, radula, på bordet blå lobelia, intill stolarna trivs vitbrokig äppelmynta och en vit Afrikas blå lilja.

Bygg stöd till luktärter av sly

Foto: Göran Thorén

André är flitig med att skörda luktärterna, vilket gynnar knoppsättningen. Sly är perfekt att bygga stöd av.

gammal lanthandel som blivit trädgårdshandel

Foto: Göran Thorén

I lanthandeln finns originalhyllorna kvar i den ursprungliga linoljefärgen från 1950-talet. Men i dag trängs här krukor i stället för mat.

– Om jag och Andreas skulle ha köpt en riktig gammal trädgård med historiska rabatter skulle det ha kunnat bli vilda diskussioner mellan trädgårdsantikvarien och trädgårdsformgivaren om huruvida man ska bevara det gamla eller skapa nytt.

Nu fick de i stället fria händer att utforma sin egen drömträdgård där blommorna spelar en framträdande roll, i synnerhet sådana som doftar gott.

– Vår doftäkta kaprifol är en av mina absoluta favoriter. Den förvildade trädgårdsnattviolen sprider också en underbar doft i sommarkvällen, säger André.

I Kniva trädgård planteras blommorna tätt och tomtens gräsytor förvandlas undan för undan till rabatter.

– Håller man bara ogräset borta så är blomsterrabatter betydligt lättare och roligare att sköta om än gräsmattor som ska klippas stup i kvarten. Ett par öppna gräsplättar räcker för oss, säger André.

Den frodiga, lätt vildvuxna känslan är idealet och målbilden för trädgården, som redan har gott om vackra samplanteringar och klätterväxter som slingrar sig runt trädstammar.

– Det ska kännas naturligt, som om växterna har dykt upp av sig själva på platsen. Men det kräver mer jobb än man tror att få till den rätta vilda känslan, säger André.

Både André och Andreas hade jobbat mycket i växthus på handelsträdgårdar och plantskolor, men ingen av dem hade haft ett eget växthus. Förra sommaren gick även denna gamla dröm i uppfyllelse när de byggde ett glasväxthus på 28 kvadrat, berättar Andreas:

Kryddväxter citronverbena, bergmynta, pepparmynta, timjan, citronmeliss och lavendel

Foto: Göran Thorén

Kryddväxterna sprider en härlig doft. Från vänster: citronverbena, bergmynta, pepparmynta, timjan, citronmeliss och lavendel i fina trälådor.

höstflox, stjärnflocka, opiumvallmokapsel, solbrud, luktärt och prydnadsgräset hirs

Foto: Göran Thorén

Blomsterkreatören Andreas har ett överflöd att skapa av. Ovanifrån: höstflox, stjärnflocka, opiumvallmokapsel, solbrud, luktärt och prydnadsgräset hirs.

– Vi hade längtat så länge efter ett växthus, det förlänger verkligen säsongen och ger oss rikliga skördar av tomat, chili, gurka och basilika även om det är en kall, regnig sommar. Fram till midsommar är det fullt av plantor men när de flyttat ut i trädgården ändrar växthuset karaktär. Då blir det ett mysigt krypin mitt i trädgården där man kan jobba eller ta en fika även om det regnar och blåser.

Många har undrat varför två odlare som Andreas och André valde att flytta 22 mil norrut när det äntligen var dags att skaffa en egen trädgård. Kniva ligger på gränsen mellan odlingszon 4 och 5. Men Andreas och André ser mest fördelar med sitt nuvarande läge.

– Vinterns tjocka snötäcke skyddar växterna bra här. Vinterkyla på barmark, som det ofta kan vara i Stockholm, är mycket sämre för växterna. Att mördarsniglarna inte har hittat hit än är också en bonus, säger Andreas som minutiöst undersöker varje plantleverans från södra Sverige i jakten på sniglar.

En del av butikens plantor driver de upp själva och så här års är det full aktivitet i växthusets barnkammare.

Frökataloger med tåliga växtsorter har blivit högintressant läsning för André och Andreas sedan de flyttade till Dalarna.

– I år beställde vi massor av frö från Alpine Garden Society, de är specialiserade på spännande växter från Alperna och bergstrakter i Centralasien. De växterna är vana vid kalla vintrar och går därför bättre att odla här än exempelvis i Skåne, säger André.

Många besökare blir förvånade över hur mycket som fortfarande blommar långt in på hösten i trädgården hos Andreas och André.

– ”Hos er är det ju sommar fortfarande”, säger de, fastän de själva bor bara några mil bort. Det går att få till en blommande trädgård även sent på säsongen. Vi vill inspirera andra och visa vad som fungerar i det här odlingsklimatet och jordmånen som kan vara rätt så stenig i Falubygden, säger Andreas.

5 tips för att förlänga blomstersäsongen:

En gräsmatta full av vårlök är det bästa på våren. Vårstjärna, blåstjärna, snödroppe och vintergäck hinner blomma och växa klart innan det är dags att klippa gräset.

Köp lökar på rea under hösten. Plantera i krukor och ställ dem svalt (+5) och mörkt i minst 12 veckor. Ta fram och driv upp för tidig blomning, på en ljus plats som gärna är lite svalare än rumstemperatur.

Lyft in krukor med frostkänsliga växter i växthuset när kylan närmar sig och skapa en frodig mysplats.

Plantera höstblommande perenner som tar över när sommarblommor och dahlior frusit, till exempel höstastrar, höstanemon och solbrud.

Sätt lökar av höstkrokus och tidlösa under sensommaren för blomning redan samma höst.

Den gamla lanthandeln har återigen blivit en mötesplats i Kniva, men nu har butikshyllornas mjölk, bröd och ost ersatts av krukor, trädgårdsredskap, lökar och fröer. Trädgården är fortfarande under uppbyggnad och André och Andreas har många idéer kvar att testa. André vill gärna bygga en damm som kan locka fåglar och andra skadedjursbekämpare till trädgården. Båda vill prova att ha höns, i uthuset finns redan ett gammalt hönshus som bara behöver ny inredning. Andreas vill gå steget längre och skaffa getter.

– Jag är barnsligt förtjust i getter, även om de lär vara trädgårdsmästarens fiende nummer ett, rymningsbenägna och alltid hungriga på plantor. Men de är fina och charmiga djur, och tänk vad gott att kunna göra egen getost, säger Andreas.

Det nya livet med egen trädgårdsbutik har hittills inneburit mycket hårt arbete och minimalt med renodlad fritid för dem båda, förklarar han.

– Men vardagsstressen är betydligt mindre nu. Det är fantastiskt skönt att kunna styra mer över sin egen tid. När butiken stänger för dagen är man redan hemma och har skog och naturupplevelser alldeles om knuten, säger Andreas.

I år öppnar trädgårdsbutiken för säsongen först till påsk. För dessförinnan ska Andreas och André resa runt i Sverige och prata om sin nya trädgårdsbok som de har skrivit tillsammans, Odlarliv på Kniva trädgård. Premiärvisningen sker dock hemma på Kniva Bystugeförening med inbjudna grannar och bybor.

– Boken är väldigt förankrad här i den lilla byn bland män­niskorna som har tagit emot oss på ett fantastiskt sätt. Det känns självklart att de får läsa boken först, säger Andreas.

Följ med oss till vackra Champagne 26-29 september 2018! Vi bor på slott bland vinfälten och besöker  tre av Champagnes mest spännande vinhus – Bollinger, Ayala och svenska Hatt et Söner.

resa till champagne