Visste du att potatisen inte alls kom med Jonas Alströmer till Sverige som vi lär oss i skolan? Här är mer fakta om potatisen som du kanske inte visste.

Potatisen är en trevlig prick som efter några år på GI-ivrarnas utelista har hittat tillbaka in i värmen igen. Och tacka för det. En växt som mättat så många så länge, som växer så snällt och som dessutom är både nyttig och god kan helt enkelt inte bli fel.

Vi är många som i skolan fick lära oss att potatisen kom till Sverige med Jonas Alströmer på 1700-talet, men den historieskrivningen stämmer inte. Redan i mitten av 1600-talet växte potatis i Uppsala Botaniska trädgård och i Europa hamnade den ytterligare hundra år tidigare, då spanjoren Gonzalo Jiménez de Quesada tog med sig några säckar av de gula knölarna från Peru. I Sydamerika sägs i sin tur potatis ha odlats sedan 8 000 före Kristus. Här talar vi alltså om en knöl med anor.

För den som vill börja odla sina egna grödor så här en bit in på 2000-talet är potatisen ett utmärkt projekt att ta sig an.

Anspråkslös och lättodlad kan den hjälpa till att hålla dig mätt och belåten i princip året om – åtminstone om du planerar och väljer rätt sorter.

Potatis växer i hela Sverige, men smak och konsistens skiljer sig från plats till plats. Mandelpotatis, till exempel, räknas som en fast sort i Norrland, medan den i Skåne hör till de mjöligare man kan få tag i. Jord, ljus och temperatur är faktorer som spelar in och en riktig potatiskonnässör kan känna skillnad på en mjäll Amandine som vuxit hos odlare Pärsson och en som vuxit hos odlare Andersson på gården bredvid.

Det här med att se potatis som en delikatess är för övrigt en företeelse som har spritt sig och inte längre bara gäller på midsommar. Stora, sönderkokta potatisar gör ingen människa glad och massproduktion av sorter som King Edward och Bintje har bidragit till att ge potatisen ett skamfilat rykte. Att de två sistnämnda sorterna är extremt mottagliga för sjukdomar och därför besprutas hårt har inte gjort saken bättre. På Svenska Naturskyddsföreningens hemsida kan man läsa att en svenskodlad Bintjepotatis kan ha besprutats upp till tio gånger.
Det finns alltså all anledning att välja potatissort med omsorg. Och att odla den själv. Här kommer en guide för dig som vill sätta i gång direkt!

Tidiga sorter (färskpotatis)
Färskpotatis äts så snart den skördats. Potatistraditionalister hävdar att färskpotatis bara existerar till midsommar, därefter ska den kallas nypotatis. Vill du odla i hink, kruka eller säck, så välj färskpotatis eftersom den kräver minst plats.

Early Puritan – en ursprungligen amerikansk färskpotatis som förgyllt svenska midsomrar sedan början på 1900-talet. Gul, rund, fast och god, men tyvärr känslig för sjukdomar.
Pentland Javelin – färskpotatis som tas lite senare och håller bra kvalitet långt in på hösten. Tar man den då är den mjölig, tidigare på sommaren fast. God i de flesta sammanhang, både i gratäng och som klyftpotatis.

Maris Peer – små ovala potatisar med väldigt god smak, en av krogvärldens favoriter. Blev Årets potatis för fritidsodlare 2010. En fast sort som passar att kokas, i sallader, gratänger och som klyftpotatis.

Sommarsorter
Sommarpotatis är större, växer längre och skördas senare – i juli–augusti. Sommarpotatis håller längre än färskpotatis, men är inte lämpad för lagring.

Violetta – en kul och dekorativ potatis som ger avlånga knölar med blått skal och blålila köttfärg. Har en fin potatissmak och gör sig fint i sallader eftersom den är relativt fastkokande.
Linzer Delikatesse – fick utmärkelsen Årets Potatis 2012 och lever upp till sitt delikata namn. Lika god kokt som ugnsrostad och blir dessutom god i gratäng, vilket inte alla sommarpotatisar kan skryta med.

Kestrel – skotte som utmärker sig på sina lila ”ögon” på skalet. Motståndskraftig mot sjukdomar, god såväl kokt som ugnsstekt och i gratäng och därmed en utmärkt ersättare för King Edward.

Amandine – hobbyodlarfavorit med franska rötter som blev Årets Potatis 2011. Funkar lika bra att sätta i hink som på friland och är väl så delikat som den danska sparrispotatisen, som är väldigt mottaglig för sjukdomar.

Höst- & vinterpotatis
Höst-och vinterpotatisen har mognat länge i jorden och fått ett fast skal som gör den lämplig för lagring. Skördas ända in i oktober.

Dansk sparrispotatis – kallas även Asparges. Ger fasta avlånga knölar med ljusgul köttfärg och gult skal. En delikatesspotatis med karaktäristisk smak.

Toscana – nyhet i svenska potatisland, som sitt namn till trots härstammar från Tyskland. Resistent mot de flesta sjukdomar och en utmärkt nybörjarpotatis. Fast i konsistensen och fin både som klyft- och salladspotatis.

Sarpo Mira – lättodlad ungrare som ger riklig skörd av avlånga knölar, mjöliga i konsistensen och med rött skal.

Amour – lättodlad, något mjölig höstpotatis som liksom Kestrel är en utmärkt ersättare 
för den ofta hårt besprutade King Edward. Ger stor skörd av ovala knölar med rödfläckigt skal och krämfärgat inre som gör sig finfint i en gratäng eller i klyftad form.

Valor – anspråkslös och sjukdomsresistent sort som inte kräver så mycket av sin 
odlare och därför är en utmärkt nybörjarpotatis. Ger en rik skörd av ovala knölar med vitt skal och krämfärgat kött.

Olika sorters potatis

Högst upp från vänster: Sarpo Mira, Pentland Javelin, Amour, Dansk sparrispotatis, Valor, Violetta, Toscana, Maris Peer, Linzer Delikatess, Amandine, Kestrell, Early Puritan. 

Läs också: