Vem drömmer inte om en egen flock får? Här kommer riktigt bra tips om att skaffa får och bygga fårhus.

tips för den som vill skaffa får

Foto: KLAS SJÖBERG OCH ROGER OLSSON

Petra Aschberg tillbringar mycket tid i hagen för att fåren ska bli tama.

Lantlivs tidigare medarbetare Petra Aschberg har förverkligat sin gamla dröm om att skaffa får. Här får du ta del av Petras erfarenheter kring att skaffa får och bygga fårhus till en liten flock.
 

Tänk på det här innan du skaffar får

 • Vad vill du ha fåren till?
  Fundera på vad du främst vill ha fåren till innan du väljer ras. Markröjare, eget kött, skinn eller ull?
 • Gör i ordning hagar
  Gör i ordning flera hagar i förväg, att stängsla tar med tid än man tror. Det är bra att ha ett system med flera hagar.
 • Betesmark
  Se till att du har tillräckligt med betesmark. ”Det bästa stängslet är ett bra bete”, har jag fått lära mig.
 • Kurs i fårskötsel
  Gå en kurs i praktisk fårskötsel. Där får du lära dig saker som inte går att läsa sig till. Kurser finns runt om i hela landet, och arrangeras av till exempel hushållningssällskap och länsstyrelsen.
 • Fårhälsovården
  Som fårägare kan du bli medlem i Fårhälsovården, i årsavgiften ingår bland annat gratis telefonrådgivning och träckprovtagning – ett slags Vårdguiden för får.
 • Jordbruksverket
  Gå in på Jordbruksverkets hemsida och sök på får, så hittar du information om allt du behöver förbereda innan du skaffar får.
 • Foder
  Om du inte har tillräckligt mycket mark eller maskiner för att producera eget hö till vinterfoder, kolla upp om det finns någon gård i närheten som säljer.
 • Facebookgrupp
  Facebookgruppen Vi som har får är ett riktigt bra forum, som medlem kan man ställa frågor och får svar direkt och man kan läsa massor av inlägg om får.
 • Bra böcker om får
  Läs på om ämnet. Mina favoritböcker är Får av Erik Sjödin, en bibel för alla som har får. Fårboken, en jättebra och annorlunda bok av Anders Jansson och Nina Östman och Fåråret – en liten handbok för dig som har får, av Länsstyrelsen i Västra Götalands Län, den innehåller många fina tips.
  Regnskydd för får

  Foto: KLAS SJÖBERG OCH ROGER OLSSON

  Petra lät bygga ett helt nytt fårhus, men får klarar sig även med ett väldigt enkelt hus som de kan gå ut och in i på vintern. På sommaren räcker det med ett litet regnskydd.

  10 tips för att bygga fårhus

 1. Enkelt fårhus
  Får är lätta på det viset att de bara behöver ett enkelt hus att kunna gå in i på vintern, får tål nämligen kyla väldigt bra så huset behöver inte vara isolerat. Det är snarare tvärtom, att får trivs bäst i oisolerade hus som är luftiga och välventilerade. Hur enkelt huset kan vara beror såklart också på VAR i landet man bor. Eftersom vi inte hade något gammalt uthus här hos oss som vi kunde använda så valde vi att bygga nytt i stället eftersom vi även behövde lite andra extrautrymmen. Det blev en mindre ”lada” och i ena änden har vi gjort fårhus.
 2. Bygglov
  Vi behövde inget bygglov, det behövs oftast inte när man bor på landet utanför planlagt område, men det måste man så klart kolla med sin kommun. Vi gjorde själva en enkel skiss på huset som vi visade snickaren, jag hade också letat upp bilder i böcker och själv tagit fotografier på fårhus och inredningsdetaljer som jag visade honom. Det fanns alltså ingen färdig plan utan vi löste detaljerna allt eftersom bygget fortskred.
 3. Fårhusdelen 30 kvadratmeter
  Fårhusdelen är ca 30 kvadratmeter stor. Vi valde att ha en gjuten betongplatta som golv eftersom vi ändå byggde nytt och eftersom jag hade fått veta av andra fårägare att det underlättar när man ska ta ut ströbädden = ”stukan” på våren. Men det är många fårhus som bara har ett enkelt jord- trä eller grusgolv. Principen är ju att man täcker golvet med ströhalm och sedan strör man på allteftersom halmen blir smutsig. Man mockar alltså aldrig ur fårhuset under vintern utan man lägger bara på mer halm vilket gör att ströbädden ”växer” och blir högre och högre. (En ströbädd som funkar alstrar värme och gör det lagom varmt och skönt för fåren i huset)

  Nybyggt farhus med höloft och foderhäck

  Foto: KLAS SJÖBERG OCH ROGER OLSSON

  Petra lät bygga ett helt nytt fårhus, men får klarar sig även med ett väldigt enkelt hus som de kan gå ut och in i på vintern.

 4. Högt i tak och ventilerat upptill
  Det är det bra om det är högt i tak i fårhuset. Vi byggde dubbel takhöjd, vilket också gör att det blir luftigt i fårhuset. Vi lämnade också en bred luftspalt högst upp mellan väggen och taket så att luften kan cirkulera. Väggarna är bara gjorda av enkla brädor utan lockpanel, så att det är ”luftat”. Fårhus ska alltså vara ventilerade upptill, MEN nertill ska det däremot vara vindtätt och inte dragigt, därför använde vi gamla mineritskivor, som vi redan hade, som vi satte på som ett extra lager på insidan av väggarna nertill. Skivorna går enkelt att ta loss på våren när fårhuset ska städas ur.
 5. Stäng inte in fåren
  Vi har en stor dubbeldörr på gaveln av huset, den kommer i princip alltid att stå öppen så att fåren kan gå ut och in i fårhuset som de vill från vinterhagen. Man ska alltså inte stänga in dem. Jag fick veta av andra fårägare att dörren inte ska vara för smal, för då finns risken att får som har låg rang i flocken inte släpps in eller ut av de andra eller att något får kan bli klämt om flocken blir skrämd.
 6. Dela upp fårhuset
  Jag fick också rådet att dela upp fårhuset i en människodel och en fårdel, så att man kan stå i människodelen och utfodra djuren utan att behöva gå runt i ströbädden. I människodelen, som i vårt fall har en egen ingång på långsidan av huset, kan man förvara allt som kan behövas, från halm till havre, kraftfoder, verktyg och annat. Att ha allt nära till hands underlättar fårskötseln under vinterhalvåret. Som avgränsning mellan människodelen och fårdelen finns en fast foderhäck i trä samt en dubbel trägrind, som går att öppna. Den ena grinden går även att ställa upp mot bakväggen så att fårdelen kan bli lite större och så att det bildas en lammningsbox eller en extra box om något får blir sjukt och behöver få lite eget utrymme. Snickaren byggde även en extra grind i trä, som hänger på väggen, och kan tas ner om man behöver avgränsa mer om flera tackor lammar samtidigt t ex. Det är viktigt att ett fårhus är flexibelt, därför är de flesta inredningsdetaljer lätta att flytta och montera ner, så att man kan ”bygga” om och städa rent.
 7. Förvaring av hö
  Man måste planera för var man ska förvara höet till fåren under vinterhalvåret. Hö ska förvaras torrt och luftigt. Eftersom vi byggde nytt och byggde dubbel takhöjd passade vi på att göra ett höloft över resten av vår ”nya lada”. Från människodelen i fårhuset går det en enkel stege upp till höloftet varifrån man lätt kan kasta ner dagens ranson av hö. I andra änden av höloftet finns en lucka där man kan lassa upp höet på loftet.
 8. Eluppvärmd vattenkopp
  Jag fick också rådet av andra att satsa på en eluppvärmd vattenkopp till fåren. Att passa på att dra in vatten nu när vi ändå byggde nytt. De var många som hade sagt till mig att det annars är en av de jobbigaste sakerna på vintern, att bära vatten till fåren och att se till att det inte fryser. Så det investerade vi i. Eluppvärmda vattenkoppar finns att köpa på nätet hos t ex Granngården.
  Vattenkopp far

  Vattenkopp för mindre djur, Granngården, läs mer och köp här
 9. Foderhäck
  Efter mina instruktioner hjälpte snickaren oss också att bygga en bra och stabil foderhäck till fåren. Jag visade bilder och foton för snickaren, resultatet blev en stadig foderhäck i trä som står på golvet. Den är så pass stor att man kan fylla på med riktigt mycket hö så att det räcker i flera dagar. Den är tillräckligt lång så att alla fåren får plats att äta samtidigt, så att ingen blir utan mat. Under foderhäcken finns en uppsamlingslåda för att minska spillet och för att undvika att en massa hö hamnar på golvet.
  foderhäck i nybyggt fårhus

  Foto: KLAS SJÖBERG OCH ROGER OLSSONKLAS SJÖBERG OCH ROGER OLSSON

 10. Nattlampa
  Får ser inte så bra och därför är det klokt att ha en nattlampa som ger lite ljus i fårhuset under mörka vinternätter. Eftersom vi byggde nytt passade vi alltså även på att dra in elektricitet i fårhuset, för att kunna ha en uppvärmd vattenkopp, en nattlampa och även uttag för att t ex kunna sätta in en extra värmelampa om det skulle behövas någon gång. För att göra fårhuset lite extra ljust och luftigt satte vi också in några fina gamla spröjsade fönster i fårhuset, dem köpte vi begagnade. De gör att huset blev extra trevligt att vara i och dessutom ser det fint ut utifrån!
  tips for dig som vill skaffa far

  Foto: KLAS SJÖBERG OCH ROGER OLSSON


  Se filmen med Petra och hennes får:

Läs även: 10 tips för dig som vill skaffa höns

Reportaget var med i Lantliv nr 8 2014