Vare sig du drar ut en madrass under sängen eller har ett helt rum avsatt för övernattande gäster finns det vissa tips att ta till sig. Här hittar du 10 tips som får ditt gästrum att bli extra mysigt.

 Nyklassiskt sovrum från Mille Notti.

1. Sköna sängkläder
Ingenting är mer inbjudande än frasiga lakan och fluffiga duntäcken. Att sova borta i sig kan göra att man sover lite oroligt, ge därför gästerna de bästa förutsättningarna för att ligga mjukt, bekvämt och mysigt. Om man föredrar ett varmt eller svalt, tungt eller lätt täcke är väldigt individuellt men generellt brukar lätta täcken som andas bra vara uppskattade. Duntäcken ska tvättas i 60 grader med ett enzymfritt tvättmedel så att dunet inte torkar ut och torkas i torktumlare på en medelvarm värmenivå. För att undvika att dunet klumpar sig kan man använda minst tre stycken tennisbollar i torktumlaren så att dunet fördelas rätt.

 Skandinavisk entré från Plyroom.

2. Krokar och hängare
Gästrum är kanske inte kända för att vara husets största rum – därför blir vägghängd förvaring extra viktig. Frigör den lilla golvyta som finns från resväskor och packning och sätt upp hyllor och krokar. Öppen klädförvaring kan också vara ett bra sätt att få gästerna att känna sig som hemma – att sätta sin egen prägel på rummet med favoritplaggen synliga.

3. Tvål och handdukar
Krämer, tvål och schampo är alltid meckigt att släpa på. Underlätta för dina gäster genom att preppa med fina flaskor på toaletten. Extra lyxigt och omhändertagande är det om du dessutom viker handdukar och badlakan på hög.

4. Punktbelysning
Se till att det finns bra belysning i gästrummet. Ibland kan man behöva dela rum med någon annan än sin närmaste familj, då är det skönt att kunna läsa tills man somnar utan att behöva störa den andre med tänd taklampa. I det här rummet har man utnyttjat golvytan bra genom att ställa de smala enkelsängarna mot väggen. Istället får väggen och sänggavlarna utgöra nattduksbord.

5. Laddare och wifi
De fasta telefonerna tillhör kategorin utrotningshotad elektronik. Vill du istället underlätta den moderna kommunikationen för dina gäster ska du placera en mobilladdare i nattduksbordet, den trådlösa Nordmärke från Ikea har plats för tre mobiler. Bredvid sängen eller på tavelväggen kan du rama in en skylt med hemmets Wifi-lösenord. Det låter inte så upphetsande men resultatet kan faktiskt vara väldigt fint. Det finns flera grafiska formgivare som erbjuder nedladdningsbara pdf-filer på sina bloggar men det går också att hitta på Etsy.

6. Maximera utrymmet
Även om man gillar att ha släkt och vänner på besök kanske man inte har övernattande gäster varje natt. Se därför till att rummet är effektivt utnyttjat, både när det används och under gästfria helger. Antingen kan du maximera sovplatserna på ett effektivt sätt för tillfällena när du faktiskt har vänner på besök, eller så kan du använda rummet som hemmakontor till vardags. Se bara till att det finns tillräckligt med förvaring för att göra övergången mellan användningsområdena smidig.

7. Ombonat med textiler
Textiler är inte bara mjukt att gå på utan också ljudisolerande. Att använda heltäckningsmatta i sovrum brukar vara ett återkommande tips för att skapa lyxig hotellrumskänsla. Ett mer lättstädat alternativ kan vara att lägga in en måttbeställd matta under sängen. Komplettera med en stoppad sänggavel, kuddar och överkast i samma färgskala. Hos exempelvis Trendrum finns sänggavlar för smala enkelsängar vilket passar bra i gästrum.

 Skandinavisk sovrum från Plyroom. 

8. Ställ in en vattenkokare
Varierande rutiner brukar vara det mest påtagliga när man bor med andra vuxna. Ledigheten eller miljöombytet kan göra att vissa sover längre än vanligt, andra vaknar tidigare. Viss självständighet är alltid uppskattat, för alla parter, därför kan en vattenkokare eller enklare kaffemaskin på gästrummet vara en bra idé. Då slipper eventuella koffeinberoende nattgäster tassa upp till köket i gryningen.

9. Häng in en morgonrock
Ingen är väl särskilt pigg på att klämma sig i ett par stela jeans på juldagsmorgonen. Erbjud dina gäster den ultimata lyxen genom att hänga upp en morgonrock. De finns att hitta i alltifrån frotté till fleece och bomull och därmed också olika prisklasser.

10. Det lilla extra
Till sist är det de där slutgiltiga detaljerna som tillför det lilla extra. Ställ in ett doftljus eller en bukett blommor i säsong.

Mer inspiration:
Dröm dig bort bland 10 sänghimlar
10 klassiskt lyxiga rum att sova skönt i
Hemmakontoret: Fin förvaring där du alltid hittar rätt 

Renovering och heminredning
NUVARANDE Inredningsinspiration: 10 tips för ett mysigt gästrum
NÄSTA Slipa gamla trägolv? Byggnadsvårdaren guidar