Vare sig du drar ut en madrass under sängen eller har ett helt rum avsatt för övernattande gäster finns det vissa tips att ta till sig. Här hittar du 10 tips som får ditt gästrum att bli extra mysigt.

1. Sköna sängkläder

Ingenting är mer inbjudande än frasiga lakan och fluffiga duntäcken. Att sova borta i sig kan göra att man sover lite oroligt, ge därför gästerna de bästa förutsättningarna för att ligga mjukt, bekvämt och mysigt.

 

2. Krokar och hängare

Gästrum är kanske inte kända för att vara husets största rum – därför blir vägghängd förvaring extra viktig. Frigör den lilla golvyta som finns från resväskor och packning och sätt upp hyllor och krokar. Öppen klädförvaring kan också vara ett bra sätt att få gästerna att känna sig som hemma – att sätta sin egen prägel på rummet med favoritplaggen synliga.
 

Tips på inredning till gästrummet

3. Tvål och handdukar

Krämer, tvål och schampo är alltid meckigt att släpa på. Underlätta för dina gäster genom att preppa med fina flaskor på toaletten. Extra lyxigt och omhändertagande är det om du dessutom viker handdukar och badlakan på hög.
 

Tips på inredning till gästrummet

4. Punktbelysning

Se till att det finns bra belysning i gästrummet. Ibland kan man behöva dela rum med någon annan än sin närmaste familj, då är det skönt att kunna läsa tills man somnar utan att behöva störa den andre med tänd taklampa. I det här rummet har man utnyttjat golvytan bra genom att ställa de smala enkelsängarna mot väggen. I stället får väggen och sänggavlarna utgöra nattduksbord.

 

Tips på inredning till gästrummet

5. Laddare och wifi

De fasta telefonerna tillhör kategorin utrotningshotad elektronik. Vill du istället underlätta den moderna kommunikationen för dina gäster ska du placera en mobilladdare i nattduksbordet, den trådlösa Nordmärke från Ikea har plats för tre mobiler. Bredvid sängen eller på tavelväggen kan du rama in en skylt med hemmets Wifi-lösenord.

 

6. Maximera utrymmet

Även om man gillar att ha släkt och vänner på besök kanske man inte har övernattande gäster varje natt. Se därför till att rummet är effektivt utnyttjat, både när det används och under gästfria helger. Antingen kan du maximera sovplatserna på ett effektivt sätt för tillfällena när du faktiskt har vänner på besök, eller så kan du använda rummet som hemmakontor till vardags.

 

Lantlig inredning

7. Ombonat med textiler

Textiler är inte bara mjukt att gå på utan också ljudisolerande. Att använda heltäckningsmatta i sovrum brukar vara ett återkommande tips för att skapa lyxig hotellrumskänsla. Ett mer lättstädat alternativ kan vara att lägga in en måttbeställd matta under sängen. Komplettera med en stoppad sänggavel, kuddar och överkast i samma färgskala.

 

Tips på inredning till gästrummet

8. Ställ in en vattenkokare

Varierande rutiner brukar vara det mest påtagliga när man bor med andra vuxna. Ledigheten eller miljöombytet kan göra att vissa sover längre än vanligt, andra vaknar tidigare. Viss självständighet är alltid uppskattat, för alla parter, därför kan en vattenkokare eller enklare kaffemaskin på gästrummet vara en bra idé.

 

9. Häng in en morgonrock

Ingen är väl särskilt pigg på att klämma sig i ett par stela jeans på juldagsmorgonen. Erbjud dina gäster den ultimata lyxen genom att hänga upp en morgonrock. De finns att hitta i alltifrån frotté till fleece och bomull och därmed också olika prisklasser.

 

10. Det lilla extra

Till sist är det de där slutgiltiga detaljerna som tillför det lilla extra. Ställ in ett doftljus eller en bukett blommor i säsong.