November och december är inte kompletta utan minst ett par besök på mysiga julmarknader. Vi har listat Sveriges kanske härligaste marknader, från Kosta till Jokmokk, de här har definitivt något extra.

 

julmarknad på Tjolöholms slott

1 Eldshow på Tjolöholms slott

Tjolöholms pampiga slott i elisabetansk stil glittrar av tusentals juleljus när det är dags för julmarknad. Under åtta dagar fylls godset med ett hundratal utställare som säljer hantverk och lokalproducerade delikatesser, tomten tar emot barnens önskelistor framför brasan i slottets stora hall och på kvällarna bjuds det sprakande eldshow framför slottet.
När: 17-19 samt 22-26 nov Läs mer: tjoloholms.se Var: Slottet ligger utanför Kungsbacka

samisk julmarknad i Jokkmokk

2 Samisk julmarknad i Jokkmokk

Fira midvintern på  Jokkmokks årliga julmarknad. Här kan du åka hästskjuts i tomtens rissla, gå en historisk vandring i Jokkmokk, köpa samiskt hantverk och smaka på norrländska delikatesser och lokal samisk mat. Du kan även se utställningar och teaterföreställningar. Allt i en riktigt stämningsfull miljö.
När: 8 – 10 december Var: Jokkmokk Läs mer: jokkmokksjulmarknad.se 

Ekenäs slott julmarknad

3 Ekenäs slott i julskrud

Ekenäs slott är ett riktigt medeltida sagoslott med tinnar och torn. Under julmässan kläs hela det pampiga slottet i julskrud med marschaller och facklor. I stallet, boden, ekonomibyggnader, slottskällaren samt flygeln hittar du över 80 hantverkare. Och i matboden hänger julbordets alla läckerheter. Under mässan kan man även gå guidade turer på slottet och för barn finns en särskild spökvandring.
TIPS: När du ändå är i trakterna är julmarknaden i Gamla Linköping väl värt ett besök.
När: 16-19 november  Var: Ekenäs slott ligger utanför Linköping Läs mer: ekenasslott.se 

julmarknad vid Falu gruva

4 Gammeldags marknad vid Falu gruva

Hantverk, lokalt producerad mat, julkransar och brända mandlar.  Här finns allt som hör en gammaldags julmarknad till. För en extra stämningsfull entre kan du promenera genom stadsdelen Elsborg och Berghauptmansgatan som är upplyst av marschaller. Väl på marknaden kan du äta  kryddiga korvar, kolbullar, soppa, hembakat bröd och förstås dricka varm glögg Under dagen finns även guidade turer under jord.
När: 10 december kl. 10–17 Var: Falun Läs mer: falugruva.se

svenska julmarknader 2017

5 Storslaget bland 1800-talsgårdarna i Jamtli

Bland 1800-talsgårdarna i Jamtli bjuds det på marknad den andra advent. Här kan vi vänta oss häst och släde, hundspann, karuseller, sprakande eldar, körsång i Jamtli kyrka och gammeldags julfirande i Näsgården. Varje år kommer över 20 000 besökare till Jamtli där 200 utställare säljer lokalproducerad mat och lokalt hantverk. Du kan dessutom anlända till Jamtli med ett gammalt ångtåg som avgår varje heltimme från Östersund station.
När: 8-10 december Var: Utanför Östersund Läs mer: jamtli.com

medeltida julmarknad i Visby

6 Medeltida marknad i Visby

Är du sugen på en annorlunda julmarknad är Medeltidsmarknaden i Visby en bra kandidat. Här bjuds det på eldshow, skådespel, fackeltåg, konsert med medeltida sånger, medeltida julpub, mjödprovning och förstås försäljare från när och fjärran. Och inte att glömma alla mantlar och huvor. De medeltida kläderna spelar en stor roll på Visbys marknad.
När: 8-10 december  Var: Visby  Läs mer: medeltidsveckan.se

julmarknad på Taxinge slott

7 Stämningsfullt på Taxinge slott

På sörmländska Taxinge Slott samlas 130 hantverkare för julmarknad. Här hittar du mängder av fint hantverk, hemystad ost, korvar, sylta, skinka, sill, lax och alla andra godsaker som hör julbordet till. På kvällarna tänds brasor och hundratals marschaller som lyser upp det vackra 1800-talsslottet.
När:16-19 november samt 23-26 november Var: Utanför Nykvarn  Läs mer: taxingeslott.se

Liseberg julmarknad

8 Isbalett på Liseberg

I vanlig ordning lyser nöjesparken upp med miljontals juleljus i vintermörkret och varenda hörn är julpyntat. Under julmarknaden finns även mängder av mysiga små handelsbodar, vinteröppna karuseller och inte att glömma, en isbalett. Föreställningen på isen är ingen mindre än Nötknäpparen och mellan showerna kan du själv snöra på dig skridskor och åka ett par varv.
När: 17-19, 24-26 och 30 november samt 1-3, 5-10, 12-23 och 26-30 december. Var: Göteborg Läs mer: liseberg.se

julmarknad i Kosta

9 Vacker vintervärld i Kosta

Hästskjuts, ponnyridning, julshow och en riktigt stämningsfullt tomte- och vintervärld gör den här marknaden till något utöver det vanliga. Här finns förstås även mängder av små handelsbodar med julmat, handstöpta ljus, ullprodukter, smide, keramik och givetvis glashantverk från glashyttan i Kosta.
När: Marknaden har öppet från den 11 november tors-lör 12–20 sön 11–18, 25–31 dec alla dagar 11–18 Var: Kosta Läs mer och se program: destinationkosta.se

NUVARANDE 9 underbara svenska julmarknader att besöka 2017
NÄSTA Smördegsflarn med ädelost, valnötter och fikon