November och december är inte kompletta utan minst ett par besök på mysiga julmarknader. Vi har listat Sveriges kanske härligaste marknader, från Kosta till Jokmokk, de här har definitivt något extra.

Mysigaste julmarknaderna 2019 hittar du här: 10 bästa julmarknaderna i Sverige 2019

julmarknad på Tjolöholms slott

Eldshow vid julmarknaden på Tjolöholms slott.

 1. Eldshow på Tjolöholms slott

  Tjolöholms pampiga slott utanför Kungsbacka glittrar av juleljus när det är dags för julmarknad, tre helger mellan den 16 november och den
  2 december. Ett hundratal utställare säljer hantverk och delikatesser, tomten tar emot barnens önskelistor vid brasan och på kvällarna bjuds det på eldshow.
  När: 16 nov – 2 dec Var: Slottet ligger utanför Kungsbacka Läs mer: tjoloholms.se 

 2. Samisk julmarknad i Jokkmokk
  Fira midvintern på  Jokkmokks årliga julmarknad. Här kan du åka hästskjuts i tomtens rissla, gå en historisk vandring i Jokkmokk, köpa samiskt hantverk och smaka på norrländska delikatesser och lokal samisk mat. Du kan även se utställningar och teaterföreställningar. Allt i en riktigt stämningsfull miljö.
  När: 8 – 9 december Var: Jokkmokk Läs mer: jokkmokksjulmarknad.se
Ekenäs slott julmarknad

Ekenäs pampiga slott

 • Ekenäs slott i julskrud
  Ekenäs slott är ett riktigt medeltida sagoslott med tinnar och torn. Under julmässan kläs hela det pampiga slottet i julskrud med marschaller och facklor. I stallet, boden, ekonomibyggnader, slottskällaren samt flygeln hittar du över 80 hantverkare. Och i matboden hänger julbordets alla läckerheter. Under mässan kan man även gå guidade turer på slottet och för barn finns en särskild spökvandring.
  TIPS: När du ändå är i trakterna är julmarknaden i Gamla Linköping väl värt ett besök.
  När: 15-18 november  Var: Ekenäs slott ligger utanför Linköping Läs mer: ekenasslott.se 

  julmarknad vid Falu gruva

  Gammaldags marknad vid Falu gruva.

 • Gammaldags marknad vid Falu gruva
  Hantverk, lokalt producerad mat, julkransar och brända mandlar.  Här finns allt som hör en gammaldags julmarknad till. För en extra stämningsfull entré kan du promenera genom stadsdelen Elsborg och Berghauptmansgatan som är upplyst av marschaller. Väl på marknaden kan du äta  kryddiga korvar, kolbullar, soppa, hembakat bröd och förstås dricka varm glögg Under dagen finns även guidade turer under jord.
  När: 9 december Var: Falun Läs mer: falugruva.se

  svenska julmarknader 2017

  Foto: Erik Westberg

  Häst och släde genom Jamtli.

 • Häst och släde bland 1800-talsgårdarna i Jamtli
  Bland 1800-talsgårdarna i Jamtli bjuds det på marknad den andra advent. Här kan vi vänta oss häst och släde, hundspann, pepparkakshustävlingsprakande eldar, körsång i Jamtli kyrka och gammeldags julfirande i Näsgården. Varje år kommer över 20 000 besökare till Jamtli där 200 utställare säljer lokalproducerad mat och lokalt hantverk. Du kan dessutom anlända till Jamtli med ett gammalt ångtåg som avgår  från Östersund station.
  När: 7–9 december Var: Utanför Östersund Läs mer: jamtli.com
 • Upplev en gammaldags byjul

  I Äskhults by i Fjärås i Halland lever livet som på 1700-talet, med bondgårdsdjur och fint byggnadsvårdade hus. 8–9 december kl 11–15 kan du uppleva en gammaldags jul med lokalproducerad korv, körsång och jullekar.
  När: 16 nov – 2 dec Var: Äskhults ligger två mil utanför Kungsbacka Läs mer: www.askhultsby.se

  medeltida julmarknad i Visby

  Medeltida julmarknad i Visby.

 • Medeltida marknad i Visby
  Är du sugen på en annorlunda julmarknad är Medeltidsmarknaden i Visby en bra kandidat. Här bjuds det på eldshow, skådespel, fackeltåg, konsert med medeltida sånger, medeltida julpub, mjödprovning och förstås försäljare från när och fjärran. Och inte att glömma alla mantlar och huvor. De medeltida kläderna spelar en stor roll på Visbys marknad.
  När: 7-9 december  Var: Visby  Läs mer: medeltidsveckan.se

  julmarknad på Taxinge slott

  Vackra Taxinge Slott.

 • Stämningsfullt på Taxinge slott
  På sörmländska Taxinge Slott samlas 130 hantverkare för julmarknad. Här hittar du mängder av fint hantverk, hemystad ost, korvar, sylta, skinka, sill, lax och alla andra godsaker som hör julbordet till. På kvällarna tänds brasor och hundratals marschaller som lyser upp det vackra 1800-talsslottet.
  När: 15–18 och 22–25 november Var: Utanför Nykvarn  Läs mer: taxingeslott.se

  Liseberg julmarknad

  Liseberg lyser upp med miljontals ljus under marknaden.

 • Isbalett på Liseberg
  I vanlig ordning lyser nöjesparken upp med miljontals juleljus i vintermörkret och varenda hörn är julpyntat. Under julmarknaden finns även mängder av mysiga små handelsbodar, vinteröppna karuseller och inte att glömma, isbaletten Svansjön!
  När:16–18, 23–25 och 29-30 november samt 1–2, 5–9, 11–23 och 26–30 december.Var: Göteborg Läs mer: liseberg.se
 • Vacker vintervärld i Kosta
  Julshow, glashantverk och en stämningsfull tomte- och vintervärld gör Kosta julmarknad i Småland till något utöver det vanliga.Här finns förstås även mängder av små handelsbodar med julmat, handstöpta ljus, ullprodukter, smide, keramik och givetvis glashantverk från glashyttan i Kosta.
  När: Marknaden har öppet utvalda dagar mellan den 10 november och 30 december Var: Kosta Läs mer och se program: destinationkosta.se

Följ med oss på kursen Lantlivs julverkstad! Vi lär oss binda kransar, julbuketter, stöpa ljus, duka vackert och slå in klapparna extra fint. Vi bor och äter gott på Siggesta gård.

julverkstad