Pyssla om trädgården lite extra inför vintervilan så kan du njuta av vackrare blommor och rikligare skördar nästa år. Här är 15 bra saker att göra i trädgården på hösten!
Foton Weibulls.com Film Hasselfors Garden

1. Plantera träd och buskar i trädgården
Oktober är en bra tid för att plantera härdiga fruktträd, prydnadsträd och häckar. Plantera träd och andra bladfällande buskar kan du göra tills tjälen går i jorden. Barrotade pioner och rosor kan du också plantera nu. Det finns fortfarande gott om barrotade växter i plantskolan. Se den korta filmen om hur du planterar fruktträd!

2. Pyssla om perennerna
Dela och plantera om perenner som börjat bre ut sig för mycket. Använd en spade eller dra isär plantan med händerna. Ansa lite lagom i perennrabatten. Nedvissnade stjälkar och blomrester blir ett värmande vintertäcke i rabatten. Nu är även en bra tid att så frön av perenner och tvååringar. Stoppa ner fröna i fuktig jord i plastkrukor, som du sedan gräver ner i grönsakslandet där de får övervintra. När våren kommer är det dags att börja vattna.

Missa inte Lantlivs populära nyhetsbrev!

3. Så vitlök och vissa grönsaksfrön
Senhösten är bästa tiden att plantera vitlök på. Då hinner de rota sig innan frosten kommer. (Piplök och luftlök är också bra att så nu). Köp lökarna i en handelsträdgård så slipper du smittat utsäde. Stoppa ner klyftorna 4-5 centimeter i jord som inte är för blöt. När snön smälter gödslar du, i mitten av juli kan du skörda dina egna hela vitlökar. Vissa köldtåliga grönsaksfrön kan du också så nu. Då gror de tidigare och du får en tidigare skörd. Dill, persilja, lök och morot kan fungera bra. Det brukar stå på fröpåsen vad som gäller.

4. Tid för tulpanlökar
Fram till frosten kan du plantera tulpaner och andra lökar som hyacint och pärlhyacint. Nyplanterar du tulpanerna i en kruka så får inget vatten stå kvar i krukan inför vintern, då fryser löken och ruttnar. Foto Weibulls.com

tulpanlökar, foto weibulls, pinterest

5. Skydda de ömtåliga
Köldkänsliga knölar och lökar som exempelvis dahlia, knölbegonia och gladiolus klarar inte att övervintra utomhus. Gräv upp dem och förvara dem inomhus. Bor du i norra halvan av landet kan det vara dags att kupa ömtåliga rosor med jord från rabatten.

6. Beskär träden
När löven har fallit av är det perfekt att beskära träd och gallra ur buskar. Alla stenfruktsträd mår också bäst av att beskäras på hösten så snart de sista frukterna är plockade. Investerar du i en kompostkvarn blir det enklare att ta hand om kvistar och grenar. Fliset blir perfekt som marktäckare eller att blanda i komposten.

7. Stoppa skadedjuren
Skydda fruktträden från frostfjärilshonans ägg. Den vinglösa honan kryper upp i trädkronan när den första frosten kommit för att para sig och lägga ägg. Larverna kan förstöra hela nästa års skörd. Sätt limringar på stammen 60-80 cm upp från marken i god tid före den första frostnatten.

LÄS ÄVEN: Härliga sekelskifteshuset på Jämtlandsön

8. Gör egna fröpåsar
Samla in fröer av utblommade sommarblommor. Förvara dem torrt och svalt i en papperspåse fram till nästa vår. En perfekt gåbortspresent till den trädgårdsintresserade!

9. Lagra skörden
Fortsätt att skörda rotfrukter och annat som ska sparas inför vintern. Har du vinterpotatis som ska tåla lagring ska du slå av blasten några veckor innan du skördar. Då kan potatisen sedan lagras längre.

LÄS ÄVEN: Titta in i stallet som blev ett vackert hem 

10. Täpp igen hålen
Vartefter du skördar är det bra om du täpper till håligheterna med organiskt material som gräsklipp eller grönsaksblast. Med hjälp av maskar och mikroorganismer blir det till fin mull som förbättrar jorden till nästa år.

11. Hugg i och gräv  
Om din trädgård har styv lerjord är det bra att höstgräva innan frosten kommer. Då får du porösare jord till våren.

12. Låt löven bli kompostjord
Kratta löv och lägg dem i komposten, de blir till fin humusrik jord om ett par, tre år. Svampangripna löv från exempelvis rosor bränner du upp, så att inte smittan förs vidare till komposten.

LÄS ÄVEN: Underbart 1800-talshus på Öland

13. Ta vara på rotskotten
Får du rotskott på beskurna buskar, som exempelvis hallon, björnbär, forsythia och syren, kan du ta vara på dem, sätt dem i krukor med jord och plantera ut i landet när de har växt till sig.

14. Snagga inte gräsmattan
Höj inställningen på gräsklipparen inför sista klippningarna. Låt gräset få vara lite längre, gärna 4-5 centimeter, så klarar det vintern bättre.

VAR MED I LANTLIVS FINA TÄVLINGAR!

15. Slutstäda täppan
Ställ undan redskapen inför vintern, låt inte vattenslangar, vattenspridare eller munstycken ligga framme med vatten i när kylan kommer, då kan de spricka av isbildningen. Ta bort leran ur trädgårdskrukorna och stapla dem upp och ner i förrådet.