Sugen på att renovera köket i en lantlig stil? Här är fem vackra lantkök att inspireras av!

Res med Lantliv på ridresa till Portugal!

Ska du bygga nytt, göra om eller bara vill få lite inspiration? Här har vi gjort ett urval av vackra lantkök. Öppna planlösningar eller platsbyggt är ofta förekommande. Inredningen är oftast inte så dyr, pärlspont på väggarna och med trälhyllor man lätt sågar till själv. Något vackert gammalt skåp och knoppar i gammal stil kan göra susen för den rustika känslan.

1Lantliv_kokDalsland

Foto: Linda Tengvall

1. Skåp av ladugårdsbrädor
Anneli och Stellan har rustat köket från grunden och återgett det en härlig känsla av 1800-tal. Paret inreder med vackra detaljer som de hittar på auktioner och i antikaffärer. Gamla skåp är en särskild passion. Väggskåpet är från 1834 och rymmer porslin. De rustika köksskåpen är tillverkade av gamla faluröda ladugårdsbräder. Se hela hemmet här!

2Lantliv_kok_Willers

2. När en byggnadsvårdare får bestämma
När Gustaf Willers, som driver Willers restaurering, ville hyra ett genuint gammalt hus på landet för sju år sedan blev han mer än bönhörd. Den nedgångna prästgården från 1700-talet hade stått obebodd i femtio år. I köket sitter pärlspont från förra sekelskiftet som Gustaf har valt att behålla, trots att den är yngre än huset. Bakom köket syns groventrén till den tillbyggda tvätt- och badavdelningen. Se hela hemmet här!

3Lantliv_glasveranda_kok

3. Medvetna materialval 
Tack vare fina loppisfynd har Maria och Otto Unge råd att möblera om ofta i sitt 1930-talshus där inredningen är i ständig förändring.
– Vi är speciellt nöjda med köket som vi byggde i gammal stil, där vedspisen står mellan kök och matsal, där väggen tidigare stod. På så vis blir köket ett eget rum fast det är luftigt och öppet. Maria och Otto har renoverat varsamt och varit noga med gamla detaljer. Ett exempel är att de valde att ta till vara på de gamla fönstren i stället för att sätta in nya. Se hela hemmet här!

4Lantliv_hemmahos_travilla_kok

Foto: Linda Tengvall

Prenumerera på Lantliv!

4. Modernt med en lantlig touch
Det var inte kärlek vid första ögonkastet mellan Sara och den vita gamla trävillan. Men trädgården var fin och läget perfekt. Nu har huset fått tillbaka sin charm och sin själKöksstommen är från Ikea och övriga detaljer är handplockade från olika leverantörer. Den liggande träpanelen ger ett lantligt och rustikt intryck. Se hela hemmet här!

5Lantliv_ARBRAO_KOK

Foto: Foto: Klas Sjöberg

Foto: Klas Sjöberg

5. Gammeldags med vanliga Ikeaskåp
Sommar som vinter åker familjen Forsberg till sin hälsingegård för att njuta av skidåkning, ritter och kvällsmys framför brasan. Under en restaurering full av överraskningar blev både Karin och Peter byggnadsvårdsfrälsta. Ikeaskåpen i köket har målats varmt gula, och släktingar har bidragit med gamla vackra trasmattor. Se hela hemmet här!