Snickaren Tobias Francis i Vittinge har hittat sin nisch – platsbyggda lekstugor i klassiska proportioner. Här är våra 6 favoriter av de vackra minivillorna.

Du bygger lekstugor med altaner, brutna tegeltak, vindskupor och loft. Hur fick du idén?
– Mina föräldrar ville köpa en lekstuga till våra barn men jag drog ut på det så länge jag kunde, eftersom jag tycker de som man kan köpa färdiga är så fula. Det slutade med att jag byggde en egen till slut.

omålad lekstuga, högsbo, från www.lektema.se

Lekstugan Högsbo har locklistpanel, spröjsade fönster och en fin farstukvist med snickarglädje.

Hur ville ni ha er egen lekstuga?
– Vi ville ha den i klassiska proportioner, lite som ett riktigt hus i miniatyr. Men de finns ju inte att köpa – så det fick bli en egen.

Hur förverkligade du din affärsidé?  
– Allt började våren 2014 när jag la ut en bild på vår lekstuga på Instagram för vänner och bekanta.  Via hashtagen ”lekstuga” hittade andra mig och ville beställa. Så jag byggde en lekstuga till en kund. Och sedan en till. Och en till… När jag hade fått tio beställningar via Blocket tog jag steget och startade en egen firma. På ett och ett halvt år har jag hunnit bygga 70 lekstugor med hjälp av några anställda i min verkstad som redan blivit för liten.

grå lekstuga Älvsjö, www.lektema.se

Den specialbeställda lekstugan Älvsjö har enkupigt tegeltak, takkupor, liggande hyvlad fjällpanel och öppningsbara, kittade fönster.

Hur är intresset för lekstugor som passar husets arkitektur?
– Jättestort! Mina kunder vill ha lekstugor med liggande panel, stående panel, locklistpanel, olika typer av spröjs, fönsterfoder, kulör på taket, olika fönsterstorlek, interiör med pärlspont, isolering. Alla hus blir mer eller mindre olika. Jag tog fram en enklare, billigare variant, men intresset för den har varit svalt.

lekstuga Vittinge i falurött, från lektema.se

Lekstugan Vittinge i falurött med vita knutar. Här med tegeltak och traditionell lockpanel.

Har man roligare i en lekstuga med snickarglädje och spröjsade fönster?
– I alla fall föräldrarna tycks ha roligare! Det är ju så härligt att sitta vid köksfönstret och titta ut på barnen som leker i den fina lekstugan! Lekstugor som följer byggnadstraditionen ger leklust för alla åldrar!

lekstuga New England, från lektema.se

Lekstugan New England med veranda och liggande vit panel hämtar inspiration från den amerikanska östkusten.

Läs även: Fler fantastiska lekstugor!

Vad har du för råd att ge till andra som vill testa en affärsidé?
– Att ta hjälp av sociala medier! Innan jag startade företaget hade jag aldrig haft ett Facebook-konto men Facebook är ett jättebra sätt att marknadsföra sig. Jag visar även upp mina lekstugor på Instagram, Pinterest och Styleroom. Det gäller att man verkligen bjuder på sig själv och lägger upp roliga bilder. Min hemsida gjorde jag själv i WordPress, det är gratis och är lätt att lära sig.

lekstuga Jakriborg, omålad, från lektema.se

Den stora lekstugan Jakriborg har här både stående och liggande panel. Den tvådelade stalldörren ger stugan en gedigen lantlig charm.

tobias francis, snickare

Tobias Francis
Bor:
I Vittinge utanför Heby i Uppland.
Gör: Snickare med egen tillverkning av lekstugor och snickarglädjedekor. Läs mer på www.lektema.se och www.gaveldekor.se

Läs även: 15 roliga favoriter för dina höns!

NUVARANDE Kolla in Tobias platsbyggda lekstugor – så mycket fina detaljer
NÄSTA Så bakar du klassiska semlor